Magistrații Curții de Apel Iași au motivat recent sentința prin care au dispus achitarea fostului decan de la Medicină, Doina Azoicăi, în dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită @ Magistrații au arătat că tava și ceainicul primite de la Haizoun El Houssine reprezintă un suvenir care nu are o valoare mai mare decât cea a unui buchet de flori
DNA Iași și Serviciul Român de Informații au cheltuit resurse financiare considerabile pentru a întocmi un dosar penal cu acuzații care nu stau deloc în picioare. Aceasta este singura concluzie care se poate trage din motivarea sentinței prin care Curtea de Apel Iași a dispus achitarea fostului decan de la Medicină, Doina Azoicăi, trimisă în judecată de DNA pentru că ar fi primit de la cetățeanul marocan Haizoun El Houssine mită reprezentând o tavă și un ceainic pentru ca fiul acestuia, Haizoun Yasssine, să devină student la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T.Popa din Iași. Mai exact, după cum sunt descrise obiectele în expertiza judiciară efectuată în dosar, Haizoun El Houssine i-a dăruit fostului decan de la Medicină „o tavă confecționată din cupru argintată în greutate de 1.359,9 grame cu valoare de piață 800 lei și un ceainic argintat confecționat din alamă, cupru și zinc (valoare de piață minimă 100 lei)”.
Magistrații Maricica Mititelu și Constantin Gabriel Tarlion, cei care au pronunțat decizia de achitare, au arătat că cele două obiecte au caracter de suveninuri oferite în cadrul unei relații de prietenie.
„Față de toate aceste aspecte de fapt, Curtea concluzionează dincolo de orice îndoială că cele două obiecte dăruite inculpatei Azoicăi de către inculpatul Haizoun El Houssine au caracter de suveniruri, de obiecte dăruite ca amintire, tradiționale, specifice popoarelor din nordul Africii, nicidecum de foloase materiale obținute pentru săvârșirea unei infracțiuni, un avantaj patrimonial, un beneficiu, o retribuție”, au arătat judecătorii.
Sunt buchete de flori mai scumpe decât un ceainic
Judecătorii au mai arătat că cei doi medici (Haizoun El Houssine este de asemenea un medic) au o anumită educație, se cunosc de mult, au cariere apreciabile și oferirea cadoului respectiv ține mai mult de curtoazie. „Mai trebuie avute în vedere în cadrul acestei aprecieri și nivelul de trai și de educație al inculpaților, aceștia fiind medici, fiecare cu cariere apreciabile, oferirea unor astfel de cadouri putând ține de curtoazie”, se mai arată în sentință.
Magistrații au mai arătat că valoarea celor două obiecte este simbolică și chiar și un buchet de flori poate valora mai mult decât un ceainic și o tăviță.
„Dacă ar fi să acceptăm ideea că astfel de bunuri reprezintă foloase în accepțiune penală, atunci s-ar putea lesne susține că și un buchet de flori ar putea reprezenta un bun obținut în vederea săvârșirii unei infracțiuni cu atât mai mult cu cât un buchet de flori ar putea costa mai mult decât cele două obiecte în discuție la un loc”, a mai constatat Curtea de Apel.
Nu avea pentru ce să ia șpagă
Conform procurorilor DNA , Azoicăi ar fi primit mită pentru a pune umărul la înscrierea tânărului marocan în condițiile în care acesta nu întrunea anumite condiții legate de foaia matricolă și de echivalarea unor studii în condițiile în care acesta făcuse primul an de Medicină la o universitate din Bruxelles. În timpul cercetării judecătorești s-a constatat că Azoicăi și ceilalți „complici” de la UMF trimiși în judecată nu au făcut nimic special pentru înscrierea lui Haizoun Yasssine, prin urmare tatăl său nu avea pentru ce să dea mită.
„Raportat la activitatea inculpatei Azoicăi Doina, Curtea arata că nu există în dosar nici o probă, directă sau indirectă care să demonstreze că inculpata a primit bunurile menționate mai sus cu reprezentarea clară că acestea sunt o recompensă, un folos necuvenit pentru modul în care și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu în funcția de decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din cadrul Universității Grigore T. Popa din Iași”, au arătat cei doi judecători.
Această soluție de achitare a surprins în condițiile în care cu un an înainte, judecătorii de la Tribunal au dispus condamnarea celor trimiși în judecată. Astfel, în primă instanță, adică la Tribunal, Doina Azoicăi fusese condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Agha Romeen, un cetățean trimis în judecată pentru că a intermediat mita, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, iar Haizoun El Houssine fusese condamnat la 2 ani cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Constantin MAZILU