Jaful secolului la Iași, în sfârșit în atenția procurorilor DNA! Afacerea de zeci de milioane de euro din 2022, cu cărbune cumpărat la suprapreț și care nu a mai fost folosit niciodată, ajunge să fie anchetată. Primul pas concret îl reprezintă descinderile din această dimineață de la Primăria Iași.
De doi ani, neîntrerupt, am vorbit despre mecanismul infernal de spoliere a bugetului local pentru o achiziție dezastruoasă, plătită din greu din banii ieșenilor. Pierderile din această afacere, gândită de Mihai Chirica, sunt uriașe: 56 de milioane de euro pentru cărbune, 6 milioane de euro pentru transportul de la Portul Constanța, 10 milioane de euro pentru costul certificatelor verzi de poluare, 2 milioane de euro pentru subvenția la gigacalorie la consumatorii casnici.
Vorbim despre 74 de milioane de euro cheltuiți pentru a asigura încălzirea a doar 15% din locuințele din Iași și aproximativ 300 de clădiri publice, care au oricum propriul sistem back-up pe gaz, doar pentru un sezon rece. Sumele sunt amețitoare! Este prețul cu care s-ar putea construi o Sală Polivalentă de 15.000 de locuri, care să dăinuie 50 de ani, sau implementa investițiile pe care le-am propus în ultima perioadă.
Nu doar am criticat, ci am oferit și soluția! Cu o investiție de 35 de milioane de euro, putem rezolva definitiv problema încălzirii locuințelor ieșenilor și produce energie electrică din care Iașul să câștige mulți bani.
Am prezentat un proiect integrat, bazat pe surse regenerabile de energie, care ar putea rezolva, pe termen nelimitat, problema asigurării încălzirii în sistem centralizat pe timpul iernii la Iași. De asemenea, proiectul prevede producerea de gaz și energie electrică pe tot parcursul anului, care să fie valorificată în sistemul național.
Cu o investiție totală de 30-35 de milioane de euro, finanțabilă din fonduri nerambursabile prin programul RePowerEU și PNRR, și implementată pe parcursul a trei ani, Iașul ar putea deveni furnizor de energie verde. În loc să achiziționeze la prețuri exorbitante sute de mii de tone de cărbune, pentru care plătește anual 10 milioane de euro doar pentru efectul poluator, Iașul ar putea asigura încălzirea locuințelor ieșenilor și clădirilor publice într-un mod sustenabil.
Vezi AICI integral Planul Bodea pentru înlăturarea falimentului sistemului de termoficare.
Marius BODEA
Senator USR de Iași