Parlamentarul MOCANU: cel mai mare EȘEC al votului UNINOMINAL

Se află la al patrulea mandat, are avere, e jupân pe o bucată de județ, dar public este inexistent. Cum e posibil ca un politician pe care nu-l cunoaște nimeni să se mențină 16 ani la cel mai înalt nivel al politicii?  Vasile Mocanu n-are nicio contribuție pentru Iași, controlează cu mână de fier zona Târgu Frumos, nu știe nimeni ce idei are, cum gândește, la ce ne folosește. De trei ani tace în Parlament, ca o expresie a faliei dintre clasa politică și lumea reală.

 

Vasile Mocanu, unul dintre cei 22 de parlamentari ieșeni, a încasat în urma „activității” parlamentare din ultimii 15 ani sute de mii de euro din bani publici, fără vreun rezultat pentru Iași. Păstorește întreaga zonă a orașului Târgu Frumos, deține control asupra primarilor, motiv pentru care PSD l-a ținut în brațe în toți acești ani. În plus, cu o serie de contradicții și posibile omisiuni în declarațiile sale de avere, Vasile Mocanu ar putea deveni studiu de caz pentru Agenția Națională de Integritate.

 

În 15 ani a zis atât: Jos americanii!

Unii dintre parlamentarii ieșeni au prins rădăcini în Casa Poporului, deși activitatea lor există, dar lipsește cu desăvârșire. Un astfel de personaj este deputatul PSD Vasile Mocanu, parlamentar din anul 2000. Fost șef peste întreprinderea agricolă de stat (IAS) din Târgu Frumos în anii comunismului, Mocanu și-a construit o mică feudă în zonă și controlează de la primari până la mici fermieri. Votul uninominal nu l-a doborât nici în 2008, nici în 2012, sprijinul acordat de PSD și buna organizare a campaniei electorale în mediul rural salvându-l de la eșec. A încasat peste 150.000 euro în perioada 2000 – 2014 numai din leafa de parlamentar, dar suma este cel puțin cu 50% mai mare dacă punem la socoteală și cheltuielile forfetare.

A beneficiat de privilegiile statutului de parlamentar, dar realizările pentru comunitatea ieșeană sunt nule. A devenit celebru printr-o singură acțiune în 15 ani, când s-a ancorat într-un atac furibund la adresa americanilor. În rest, s-a ocupat de treburi agricole, a trecut legi prin Parlament în legătura cu acestea și a luat la întrebări Guvernul doar când erau probleme cu despăgubiri funciare sau cu terenurile fostelor IAS-uri.

 

Vasile Mocanu e prieten vechi cu Ion Solcanu, care s-a retras demult. Dar poate senatorul mai vrea și-un al cincilea mandat

Nababul din Târgu Frumos

În urmă cu zece ani, la începutul celui de-al doilea mandat de deputat, Vasile Mocanu completa și prima declarație de avere. Conform documentului, deputatul avea în proprietate șapte terenuri, două case, un garaj și un autoturism Dacia 1310, toate fiind achiziționate în perioada 1998 – 2003. Oficial, averea acestuia nu a suferit modificări în perioada 2005 – 2015, singurele schimbări constând în fluctuația veniturilor.
În schimb, declarațiile deputatului ar putea deveni studiu de caz pentru Agenția Națională de Integritate (ANI). De exemplu, Mocanu nu stă în niciunul dintre imobilele menționate în declarația de avere, ci locuiește într-o vilă luxoasă din Valea Lupului, care este pe numele fiului său, într-o zonă unde își mai trăiește bătrânețile un prieten vechi al lui său, Ion Solcanu, fost jupân al județului. De asemenea, unele locuințe apar în unele declarații, dar în altele nu.

Venituri pentru o viață liniștită

Un alt exemplu ar putea fi reprezentat de veniturile din afacerile agricole derulate de deputat. Conform propriilor declarații, Mocanu a „produs” doar puțin peste 33.000 lei în 10 ani de activități agricole, dar, potrivit unor surse din piață, acesta își derulează afacerile prin intermediul rudelor sale, iar veniturile sunt semnificativ mai mari. În plus, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt, Mocanu a condus aproape toată viața de parlamentar aceeași Dacie 1310 achiziționată în 1998, dar, într-o declarație de avere din 2011 apare brusc și un Ford Mondeo, deși anul de achiziție era predecesor anului 2005 când a completat prima declarație.
În 2005, a contractat un credit la Volksbank de 27.000 euro, pe care l-a achitat fără probleme până în 2013. Mocanu a făcut și afaceri imobiliare. În 2012, a vândut o casă din Dărmănești, județul Bacău, cu 90.000 lei, iar o parte din bani i-a depus în bancă. O altă tranzacție a făcut-o în august 2014, când a vândut un imobil cu suma de 200.000 lei.
O afacere „la vedere” a deputatului a fost Agricola Târgu Frumos, unde încă figurează ca acționar în ultima sa declarație de avere, deși societatea a fost vândută, în 2013, de către omul de faceri Neculai Apostol către o companie elvețiană.

 

La dezbaterea cu autostrada, de la Primărie, Vasile Mocanu s-a făcut de baftă în toată România: s-a speculat că ar fi fost beat, el a spus că e bolnav și urmează un tratament medicamentos cu efecte adverse

Atac furibund la adresa americanilor

Deputatul de la Târgu Frumos s-a făcut remarcat o singură dată în activitatea prodigioasă de parlamentar din ultimii 15 ani. În noiembrie 2013, i-a atacat dur pe americani prin intermediul unei declarații politice, demers care i-a atras o serie de critici. „Au reuşit lucruri măreţe, de la cucerirea adâncurilor la cucerirea spaţiului, însă anumite lucruri n-au putut ţine pasul cu avântul economic. De exemplu, deşi au avut şi mari nume în diplomaţie, aceasta nu a fost punctul forte al Statelor Unite. Este suficient să ne aducem aminte, doar în ultimii 25 de ani, de ambasadorii americani care au fost la post în Bucureşti şi vom vedea că nu s-au înghesuit prea mulţi diplomaţi de carieră, ci mai degrabă varianta americană mai elevată a lipitorilor de afişe din România”, spunea Mocanu.
Pe cel mai recent ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, deputatul l-a catalogat drept „un ins care nu știa ce-i cu el pe la ambasadă”.

 

Citește și EXCLUSIV. Omul lui Ponta la Iași, prietenul interlopilor. Tunul de la Arsura: Herțanu a luat banii și n-a terminat lucrarea

 

Activitatea în Parlament tinde spre zero

În cele patru mandate de deputat a participat la inițierea a 158 de propuneri de legi. Dintre acestea, 88 au fost respinse, 28 au fost adoptate, iar restul încă sunt în diverse etape legislative. A luat de 399 ori cuvântul în Parlament, din care mai bine de 60% pentru a-și citi declarațiile politice. În perioada 2000 – 2014, a avut doar 11 întrebări pentru membrii guvernului României și niciuna nu a făcut referire la proiectele sau problemele județului Iași.
În schimb, zonele de interes ale deputatului au fost despăgubirile pentru terenurile nerestituite proprietarilor, situația fostelor terenuri deținute de
IAS-uri, tergiversarea dosarelor pe fond funciar sau reduceri de prețuri pe diverse activități agricole. Ultima interpelare a lui Mocanu datează din luna februarie a anului 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here