”Datele oficiale confirmă ce bănuiam deja. Județul Iași se află pe locul 2 la nivel național, după Ilfov, în ceea ce privește proiectele cu fonduri europene aferente exercițiului financiar 2014 – 2020. Astfel, potrivit unei analize existentă pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, până la 30 septembrie 2021, Iașul avea 358 contracte, finalizate sau în derulare, cu o valoare totală de aproape 8 miliarde de lei.
Trebuie făcute câteva precizări extrem de importante. Pentru perioada despre care vorbim, în 6 din cei 8 ani luați ca referință, conducerea Consiliului Județean a fost asigurată de PSD, partid care a reușit să-și asigure și o majoritate confortabilă în Deliberativ. Din cele 98 de localități ale județului, PSD a avut primari în 63. A fost un efort de echipă, al social-democraților, cu autoritățile centrale și locale, dar și cu parteneri privați. În paralel, mediul de business ieșean a atras propriile fonduri și a contribuit la acest rezultat bun.
În ceea ce mă privește, ca președinte al Consiliului Județean Iași, am reușit să pornesc mari investiții publice. Iată doar 5 exemple:
1) Aproape 100 de milioane de euro este investiția în modernizarea axei rutiere strategice Iași – Suceava, finanțată în mare parte cu fonduri europene nerambursabile. Proiectul vizează reabilitarea a 167 kilometri de drumuri din cele două județe;
2) Spitalul de Copii din Iași, cel mai important spital pediatric din Moldova, unde sunt consultaţi și trataţi anual peste 50.000 de copii, beneficiază de o modernizare totală. Reabilitarea clădirii, dar și dotarea cu echipamente și aparatură moderne, înseamnă o investiție totală de aproape 30 milioane de euro, o mare parte din sumă fiind fonduri europene nerambursabile;
3) Am demarat mari investiții în protejarea imensului tezaur cultural al Iașului: sediul fostei Chesturi de Poliţie și locul în care a funcţionat revista “Viaţa Românească”, clădire monument istoric, a devenit ”Casa Muzeelor”. Investiţia a fost de 4 milioane de euro, majoritatea fonduri UE. Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” a fost refăcut cu 800.000 de euro. Casa Memorială “Nicolae Gane” și Casa Junimiștilor (Muzeul Pogor) vor fi finalizate în curând, tot la capătul unor lucrări finanțare cu bani UE, valoarea cumulată a celor două obiective fiind de peste 2,5 milioane de euro. Tot la capitolul „Cultură” menționez și obținerea finanțării pentru reabilitarea Bojdeucii lui Creangă;
4) O valoare record va avea proiectul de extindere și modernizare a rețelei de apă-canal: 500 milioane euro. Când proiectul va fi gata, Iașul va fi primul judeţ din Moldova cu reţele de apă și canalizare în toate localităţile cu peste 2.000 de locuitori. Programul desfășurat de compania de apă a primit finanţare europeană nerambusarsabilă;
5) Am finalizat amenajările la cel mai important sistem de management al deșeurilor din țară. A presupus investiţii cifrate la peste 55 milioane de euro.
Fondurile europene nerambursabile reprezintă o sursă importantă de finanțare pentru modernizarea comunităților noastre. Însă, procesul de atragere a banilor nu este atât de simplu pe cât s-ar crede. Solicită muncă și pricepere, dar, mai presus de toate, o implicare totală.
Din păcate, succesorul meu la conducerea județului pare să nu fi înțeles nimic din toate acestea. Iașul riscă să piardă locul 2 al finanțărilor UE. Iar singurii care vor avea de suferit vor fi ieșenii. Îi rog pe colegii liberali să-l trezească pe mocăitul din fruntea Consiliului Județean Iași. Aranjatul frizurii în oglindă n-aduce niciun beneficiu Iașului.” – președintele PSD Iași, senator Maricel Popa.