Senator USRPLUS Cristi Berea: “Împreună pentru inima Moldovei”

În a doua jumătate a lunii noiembrie 2020 a fost semnat protocolul de asociere între Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Iași, Consiliul Local al Comunei Miroslava și Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, în vederea realizării obiectivului de investiții – Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași.

Acest protocol vine ca o garanție pentru buna derulare și respectare a termenelor, precum și asigurarea de personal și resurse financiare.

În decembrie 2020 au fost făcuți primii pași prin transferul a 120.000 mp de teren din administrarea comunei Miroslava, în proprietatea județului Iași, decizia venind la mai puțin de o lună de la semnarea acordului de asociere.

Vorbim despre un proiect de mare anvergură ce va necesita mobilizarea unor fonduri substanțiale. Conform estimărilor, acest institut necesită investiții de aproximativ 350 milioane de euro. Banii vor veni în mare parte din accesarea de fonduri europene.

Actualul Institut de Boli Cardiovsculare Iași activează în incinta Spitalului Clinic Dr. C. I. Parhon, iar insuficiența numărului de paturi determină apariția unor liste lungi de așteptare pentru pacienții cardiaci, ceea ce reprezintă un risc vital pentru aceștia, listele de așteptare întinzându-se și pe 2-3 ani pentru o intervenție chirugicală.

România ocupă al doilea loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de decese cauzate de bolile cardiovasculare, iar anual se nasc 960 de copii cu malformații congenitale cardiace, o treime din aceștia aflându-se în zona Moldovei. Deși există personal înalt calificat pentru acest tip de afecțiune, din lipsă de spațiu, părinții sunt nevoiți să-si trateze bebelușii în alte spitale din țară sau în străinătate.

De asemenea, din lipsă de spațiu este afectată și activitatea de formare a tinerilor studenți, rezidenți și medici de specialitate. Deși avem resursă umană supercalificată, nu există suportul logistic necesar pentru ca aceștia să-și poată aprofunda cunoștințele pentru a face performanță.

Avem nevoie de spitale moderne, prevăzute cu aparatură adaptată cerințelor actuale. Cei mai mulți dintre medici sunt nevoiți să plece să profeseze în afara țării, ceea ce este o mare pierdere pentru noi. Institutul poate deveni un pol de atracție în materie de cercetare și dezvoltare, poate salva vieți și preveni îmbolnăviri.

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din Iași va deservi o populație de 5,5 milioane de locuitori, va avea 450 de paturi pentru spitalizare continuă și 50 de paturi în regim de spitalizare de zi, 28 de secții și aproximativ 1500 de angajați.

Vor fi introduse noi clinici precum Clinica de chirurgie cardiacă infantilă  care nu există la momentul de față în estul României și clinici care nu există deloc în România, precum: Clinica de Îngrijiri Paliative Cardiovasculare, Clinica de Insuficiență Cardiacă, Asistare Hemodinamică și Transplant, Clinica de Terapii Endovasculare, Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie și Malformații Cardiace Critice, Clinica de Electrofiziologie și Aritmologie, Clinica de Angiologie, Flebologie și Limfologie precum și un Departament de Cercetare aplicată și Studii Medicale.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here