FRF a avut trei delegați la Congresul UEFA, Răzvan Burleanu, Radu Vișan și Gabriel Bodescu. Apoi, Mirel Rădoi și Mihai Stoichiță și Gabriel Berceanu li s-au alăturat la tragerea la sorți a Ligii Națiunilor. Trei cazuri de coronavirus au apărut între timp printre invitații UEFA.
În week-end, președintele și vicepreședintele federației sârbe, dar și liderul forului elvețian au fost depistați pozitiv la COVID-19. Toți au participat pe 3 martie la reuniunea din Olanda.
UPDATE 12:30 // FRF: „Ne-am testat, suntem OK!”, Ministerul Sănătății: „Nu contează! 14 zile în izolare”
Potrivit unei surse de la Casa Fotbalului, „imediat cum s-a aflat de aceste probleme, toți cei care au fost la Amsterdam și-au făcut testul. Nu puteau continua să vină la federație dacă ar fi avut ceva”. Aceeași sursă susține că „Bodescu chiar a discutat la o cafea cu președintele forului elvețian, el a fost printre primii care au fost la control”.
De miercuri, s-a creat un program special la FRF. Doar conducerea vine în fiecare zi, plus un reprezentant al fiecărui departament, prin rotație. Restul lucrează de acasă. O singură întrebare: de ce nu au intrat în carantină oficialii FRF și nu au rămas în izolare la domiciliu știind că sunt deja cazuri de COVID-19 la Amsterdam și în Țara Lalelelor? Nelu Tătaru, secretar stat la Ministerul Sănătății, susține că cei 6 reprezentanți ai FRF care au fost la Amsterdam trebuie să intre în izolare voluntară, chiar dacă testele au fost negative:
Olanda e printre țările cu peste 500 de cazuri confirmate, astfel încât toți cei care au fost prezenți la eveniment sunt obligați să intre în izolare la domiciliu. Fiind contacți și apoi prezenți în sală cu cei din Serbia și Elveția detectați cu COVID-19, indicația e clară: izolare voluntară timp de 14 zile și, dacă prezintă simptomatologie, anunță medicul de familie, DSP și sunt testați acasă. Nu are relevanță că evenimentul a fost pe 3 martie, iar cei din Serbia și Elveția au fost confirmați în week-end
Pe 3 martie, UEFA a organizat două evenimente în aceeași zi și în același loc la Amsterdam. Beurs van Berlage Conference Centre. Dimineață, a fost al 44-lea Congres al forului european, la care au participat reprezenții celor 55 de federații continentale, iar după-amiază, tragerea la sorți a Ligii Națiunilor 2020-2021, selecționerii echipelor naționale fiind și ei acolo.
Toți sunt la izolare
Nici două săptămâni mai târziu, trei dintre invitații prezenți la ambele reuniuni au fost depistați pozitiv. Toți au aflat week-end-ul trecut că au coronavirus.
Primul a fost Slaviša Kokeza, 42 de ani, președintele federației sârbe (FSS). Sâmbătă. A intrat în carantină. „Este sub supraveghere medicală. Se simte bine”, a anunțat FSS.
Duminică dimineață, elvețianul Dominique Blanc, 70 de ani, liderul forului elvețian (ASF), a fost al doilea. „Am doar simptome ușoare de gripă”, a declarat acesta presei locale. Sediul ASF a fost închis și toți membrii staff-ului care au intrat în contact cu Blanc au fost testați.
Și tot duminică s-a descoperit că Marko Pantelici, 41 de ani, vicepreședintele lui Kokeza, are și el COVID-19! Este acasă, la izolare. „A fost examinat imediat după ce a apărut rezultatul testului lui Kokeza”, a scris cotidianul belgrădean Telegraf.

Kokeza, centru, și Pantelic, stânga, președintele și vicepreședintele federației din Serbia au intrat în carantină
Elvețienii au stat chiar în spatele sârbilor
Într-o poză dată de Telegraf, Kokeza, Pantelici apar împreună în timpul Congresului, alături de secretarul general FSS, Jovan Šurbatovici. Chiar în spatele lor a stat delegația din Țara Cantoanelor, condusă de Dominique Blanc!
La acea ședință, au participat și trei români, din partea FRF: Răzvan Burleanu, Radu Vișan și Gabriel Bodescu. Ulterior, acestora li s-au alăturat la tragerea la sorți Mirel Rădoi și Mihai Stoichiță.
Selecționerul scoțian a refuzat tragerea la sorți
Unul dintre selecționerii europeni nu a fost prezent la tragerea la sorți a Ligii Națiunilor. Este vorba de Steve Clarke. Potrivit site-ului batav voetbalprimeur.nl, tehnicianul scoțian a refuzat să participe tocmai de teama coronavirusului.
În Elveția, stop fotbal la începutul lunii. În Serbia, de-abia acum
Cu o zi înainte ca Blanc să plece la Amsterdam, Elveția își suspendase competițiile interne. În Serbia, fotbalul s-a oprit ieri, după ce președintele țării, Aleksandar Vučici, a declarat stare de urgență. Campionatul sârb era printre ultimele care se mai disputau.
Olanda are peste o mie de cazuri și 20 de decese
Duminică, premierul olandez Mark Rutte a hotărât să închidă școlile, restaurantele și cluburile sportive pentru o perioadă de trei săptămâni. Situația este tot mai dificilă. Duminică, erau 1.135 de cazuri și 20 de decese.
Un fost internațional danez s-a infectat la Amsterdam
Thomas Kahlenberg, 36 de ani, ex-Auxerre, Wolfsburg și Brøndby, are 47 de selecții și 5 goluri la naționala daneză. Retras din fotbal în 2017, acesta a participat la sfârșitul lunii trecute la petrecerea dată la Amsterdam de fostul său coleg Christian Poulsen, care a împlinit 40 de ani pe 28 februarie. Ulterior, după ce s-a întors în țară, Kahlenberg a descoperit că e infectat cu coronavirus. Mai rău: a asistat la meciul Brøndby – Lyngby, pe 1 martie. Nu mai puțin de 19 jucători, membri ai staff-ului și oficiali ai celor două cluburi care luaseră contact cu el la stadion au intrat în carantină. Același lucru s-a întâmplat și cu Poulsen.