Ministerul Sănătății a deschis la Curtea de Apel Iași un proces prin care cere anularea concursului în urma căruia Bogdan Abălași, fost subprefect și actual lider local al Pro România, a fost numit pe o funcție de consilier pentru implementarea Spitalului Regional de Urgență Iași @ Ministerul a consultat toate contractele de muncă ale lui Abălași și a constatat că acesta și-a falsificat CV-ul @ Abălași a fost un singur an profesor de istorie la Liceul Tehnologic Vlădeni @ Conform, cerințelor din anunțul concursului de anagajare, Abălași trebuia să dețină o vechime de 6,5 ani în specialitatea studiilor absolvite @ De asemenea, Bogdan Abălași a depus la dosar o adeverință nedatată și fără număr de înregistrare care atesta faptul că a absolvit cursuri de „Manager de proiect” care au durat patru zile
Ministerul Sănătății solicită în instanță anularea scandalosului concurs în urma căruia implementarea proiectului Spitalul Regional de Urgență a încăput pe mâinile politrucului Bogdan Abălași. Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată la Curtea de Apel Iași la mijlocul lunii, pe 14 iunie. Ministerul Sănătății invocă faptul că Bogdan Abălași, câștigătorul concursului organizat pentru ocuparea unei funcții de consilier grad I A, a falsificat CV-ul și a depus la dosar documente a căror autenticitate este cel puțin îndoielnică.
Una dintre condițiile de participare la concurs era vechimea în muncă. Candidații trebuiau să dețină o vechime de cel puțin 6,5 ani în specialitatea studiilor absolvite. Ministerul Sănătății a verificat toate documentele și contractele de muncă încheiate de-alungul timpului de către Bogdan Abălași.
Un singur an vechime la Liceul Tehnologic Vlădeni
Bogdan Abălași este licențiat în istorie – geografie, în anul 2000 absolvind Facultatea de Istorie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza. Conform cerințelor din anunțul concursului, Abălași trebuia să dețină o vechime în muncă de 6,5 ani în specializarea „istorie”. Verificările efectuate de Ministerul Sănătății au arătat că Abălași deține doar un an vechime în specializarea studiilor absolvite.
„(…) a ocupat funcția de profesor de istorie la Liceul Tehnologic Vlădeni, județul Iași, începând cu data de 01.09.2010 și până la 01.09.2011, dobândind vechime în specialitatea studiilor de 1 an, 0 luni, 0 zile astfel cum reiese din adeverința nr. 1800/07.11.20128 eliberată de directorul Liceului Tehnologic Vlădeni. Aici subliniem faptul că perioada care rezultă din documente (01.09.2010 – 01.09.2011) nu concordă cu cea declarată în CV-ul depus de dânsul (2009 – 2010). La dosar nu există nici un document care să ateste vechimea dobândită ca profesor de istorie în cadrul Școlii Generale Popricani, județul Iași, în perioada 2010 – 2012, astfel cum a fost declarată în CV-ul depus. La dosar nu există nici un document care să ateste vechimea în funcția de inspector principal I la Consiliul Local al comunei Valea Lupului, declarată în CV ca ocupând-o în anul 2012”, se arată în documentele depuse la Curtea de Apel de către Ministerul Sănătății sub semnătura directorului general adjunct Laura Cristina Stanislav Bogdan.
„Manager de proiect” cu o hârtie făcută pe genunchi
O altă condiție de participare la concurs a fost deținerea unei diplome de „Manager de proiect”.
Bogdan Abălași a depus la dosar hârtii care atestă că ar fi participat la un curs de „Manager de proiect” care a durat doar patru zile. Ministerul Sănătății pune însă la îndoială autenticitatea documentului care atestă că Bogdan Abălași ar fi absolvit aceste cursruri.
„La dosar am găsit un certificat de participare la cursul „Manager de proiect” desfășurat pe o perioadă de 4 zile (01.11.2018 – 04.11.2018), eliberat de Extreme Training, precum și o adeverință eliberată de SC Soft Skills Trading SRL, care atestă absolvirea cursului de manager de proiect, cu mențiunea că urmează a i se elibera certificatul de absolvire. Adeverința nu are număr de înregistrare și nici data eliberării”, se mai arată în cererea Ministerului Sănătății.
„Cerem anularea concursului”
Ministerul Sănătății solicită Curții de Apel Iași să emită o hotărâre prin care să dispună anularea concursului câștigat de Bogdan Abălași.
„În concluzie, față de cele prezentate mai sus, conform documentelor puse la dispoziție de către Serviciul Control, precizăm că domnul Abălași Răzvan Bogdan nu îndeplinea cerințele specifice pentru participarea la concurs pentru ocuparea postului de consilier I A pe perioadă determinată, în cadrul Departamentului Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale, regiunea Nord – Est”, solicită oficialii miniserului.
Traseul lui Abălași: PSD, PC , ALDE, Pro România
Bogdan Abălași este un produs tipic al politicii autohtone. Oportunismul l-a împins dincolo de pragul mai multor partide. A debutat la PSD, unde a beneficiat de grija și protecția directă jupânului de la acea vreme, senatorul Ion Solcanu. Tensiunile din relația cu succesorul lui Solcanu, fostul primar Gheorghe Nichita, l-au făcut pe Abălași să treacă la PC. Această formațiune politică l-a susținut pe acesta pentru funcția de subprefect pe care a ocupat-o vreme de mai mulți ani. După această experiență în administrația județeană, Bogdan Abălași s-a cuibărit la ALDE sub aripa lui Varujan Vosganian. Mai nou, a trecut la Pro România, unde deține și o funcție de lider în cadrul organizației locale.
Tudor LEAHU