Șeful IPJ, „sifon” pentru un primar PNL. Sistem ilegal de supraveghere video, demontat înainte de descinderile polițiștilor

@ Șeful IPJ Iași, Costel Gîtlan, l-a informat pe primarul liberal al orașului Podu Iloaei, Ioan Alexa, cu privire la faptul că polițiștii urmează să efectueze un control care privea o afacere ilegală @ Primăria Podu Iloaei a încheiat cu o firmă de partid un contract pentru montarea unui sistem de supraveghere video în oraș, deși societatea nu deținea licența obligatorie a IGPR @ Polițiștii au descins pe 3 octombrie 2021, dar cu două zile înainte, pe 1 octombrie, șeful IPJ Iași, Costel Gîtlan semnează o adresă oficială prin care îl informează pe primarul Ioan Alexa despre control @ Până au ajuns polițiștii în control, camerele de supraveghere de pe stâlpi au fost demontate @ Raportul întocmit de poliție la fața locului: „De menționat faptul că sistemul de televiziune cu circuit închis stradal format din 44 de camere video a fost instalat în perioda 30.09.2021-02.11.2021, dar în după-amiaza zilei de 02.11.2021, personal din cadrul SC Voltrom Technology SRL a demontat toate camerele video instalate anterior, fiind decuplate de la mufe și fiind ușor de reinstalat ulterior” @ Camerele au fost demontate de pe stâlpi, dar polițiștii au constat că Primăria Podu Iloaei recepoționase lucrarea @ Primarul a scăpat cu amendă, dar în paralel a fost deschis și un dosar penal în care au fost efectuate deja audieri @ 7IAȘI a dezvăluit afacerea dintre Primăria Podu Iloaei și firma Voltrom cu doar câteva zile înainte ca polițiștii să decidă declanșarea controlului

Pe 28 octombrie 2021, 7IAȘI publica un material în care arăta că două primării liberale, Aroneanu și Podu Iloaiei, au încredințat unei firme nou înființate contracte cu o valoare totală de 80.000 de euro pentru „proiectarea și montarea de sisteme video de supraveghere” . Firma  care a tras lozul câștigător, Voltrom Technology,  nu deținea la momentul atribuirii contractelor licența obligatorie pentru acest tip de activitate pe care o eliberează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Pe 1 noiembrie 2021, Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași decidea efectuarea unui control la Primăria Podu Iloaiei pentru a verifica toate aspectele ce țin de respectarea legislației privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. În după amiaza aceleiași zile, șeful inspectoratului, Costel Gîtlan, semnează o adresă oficială prin care îl informează pe primarul Ioan Alexa despre control ce urmează a fi efectuat în data de 03.11.2021.

Gîtlan a dat alarma, Alexa încearcă să șteargă urmele

Puși în gardă de către Gîtlan, Alexa și Voltrom încearcă să-și acopere urmele ilegalităților. A doua zi, pe 2 noiembrie 2021, angajații firmei Voltrom revin în Podu Iloaiei în încep demontarea celor 44 de camere video montate. Scopul acestei mașinațiuni era să lase impresia că lucrarea nu s-a executat și astfel primarul Ioan Alexa și patronii Voltrom să scape de acuzațiile de a fi executat lucrări fără licența IGPR. Pe 3 noiembrie, în ziua controlului, polițiștii nu au mai găsit nicio cameră pe stâlpi, însă au identificat rețelele și celelalte echipamente care nu au mai fost demontate.

UAT Podu Iloaiei a pus la dispoziție contractul de execuție nr. 11105/29.09.2021 încheiat cu SC Voltrom Technology SRL în vederea proiectării și instalării sistemului de televiziune cu circuit închis stradal, în valoare de 191.355, 50 lei (fără TVA). La fața locului a fost indentificată instalată cablarea de curenți slabi dedicată sistemului de televiziune cu circuit închis, traseul complet prevăzut în proiectul sistemului de alarmare respins de IPJ Iași – SOP nr. 575861/01.11.2021; pe stâlpii stradali au fost identificate instalate swich-uri, cutii de conexiuni, rack-uri, iar traseul de cabluri era instalat complet. De menționat faptul că sistemul de televiziune cu circuit închis stradal format din 44 de camere video a fost instalat în perioda 30.09.2021-02.11.2021, dar în după-amiaza zilei de 02.11.2021, personal din cadrul SC Voltrom Technology SRL a demontat toate camerele video instalate anterior, fiind decuplate de la mufe și fiind ușor de reinstalat ulterior.” se precizează în procesul verbal nr. 576012/03.11.2021 întocmit de polițiștii de la SOP.

Prinși cu minciunile

Planul lui Ioan Alexa era să nege executarea contractului cu firma Voltrom și astfel să scape de răspunderea penală și cea contravențională. Numai că polițiștii de la IPJ au intrat în posesia unui document care a dat peste cap tot acest plan. Cu câteva zile înainte ca 7IAȘI să publice materialul despre ilegalitatea de la Podu Iloaiei, între firma Voltrom și Primărie a fost încheiat procesul verbal de recepție a lucrărilor de proiectare și execuție a sistemului de supraveghere video. Practic, prin documentul respectiv se recunoaște realizarea tuturor lucrărilor prevăzute, inlcusiv montarea camerelor pe stâlpi. Anunțați de Costel Gîtlan despre controlul ce urma, primarul Alexa și funcționarii din subordine au amânat efectuarea plății către Voltrom așteptând să vadă cum se vor finaliza verificările IPJ. Primarul Ioan Alexa s-a prefăcut că nu cunoaște detalii despre aceste contract, lăsând întreaga responsabilitate pe umerii funcționarilor din subordine.

Prin procesul verbal de recepție nr. 12620/25.10.2021, comisia de recepție din cadrul UAT Podu Iloaiei a recepționat sistemul de televiziune cu circuit închis stradal contractat, documentația fiind predată de SC Voltrom Technology SRL, respectiv de Lazăr Ionuț Răzvan, administrator al societății. Dl primar Alexa Ioan a declarat verbal faptul că nu a avut la cunoștință de faptul că SC Voltrom Technology SRL nu deține licența de funcționare și nu a dispus ca în data de 02.11.2021 majoritatea camerelor video stradale să fie demontate de pe stâlpi.” extras din procesul verbal întocmit de Serviciul de Ordine Publică.

Sprijin de la ANAP pentru a demonstra ilegalitățile

Pe timpul cercetărilor, IPJ a solicitat Agenției Naționale pentru Achiziții Publice un punct de vedere cu privire la modalitatea de atribuire de către Primăria Podu Iloaiei a contractului de prestări servicii proiectare și execuție sistem de supraveghere video către societatea nou înființată a unui militant PNL. În urma verificărilor efectuate de ANAP s-a ajuns la concluzia că primăria condusă de liberalul Ioan Alexa a încălcat legislația privind achizițiile publice în momentul în care a atribuit direct contractul firmei Voltrom, deși aceasta nu îndeplinea condițiile legale de a presta serviciile contractate. Raportul încheiat de ANAP este ținut la secret de edilul din Podu Iloaiei pentru că el arată tiparul unor ilegalități care se petrec de doi ani de zile în cheltuirea banilor publici.

Deoarece UAT Podu Iloaiei a încheiat un contract de prestări servicii proiectare/instalare sistem de televiziune cu circuit închis stradal cu SC Voltrom Technology SRL, societate care nu era licențiată la data încheierii contractului de execuție 11105/29.09.2021, a creat o concurență neloială față de societățile licențiate în domeniu de poliție, dar a încălcat și principiul transparenței referitoare la modalitatea de atribuire a contractului respectiv conform legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice (conform concluziilor Agenției Naționale pentru Achiziții Publice).” precizează IPJ Iași, citând din raportul întocmit de ANAP.

Încălcări frecvente ale legislației

În urma controlului efectuat, polițiștii au descoperit mai mult încălcări ale legislației, multe dintre ele punând în pericol integritatea fizică a funcționarilor Primpăriei. Poliția a constatat lipsa unui plan de pază, a evaluării riscurilor existente pentru persoane, obiective, bunuri și valori și inexistența unei minime siguranțe în privința depozitării banilor în interiorul instituiei.

UAT Podu Iloaiei nu are încheiat un contract de prestări servicii monitorizare semnale de alarmare și intervenții în caz de evenimente (efracții sau stări de pericol asupra persoanelor) și nici nu are asigurate aceste servicii în caz de evenimente, singura opțiune fiind ca în cazul săvârșirii unei asemenea fapte antisociale, personalul de serviciu să solicite sprijinul poliției prin SNUAU 112. Valorile monetare încasate în timpul programului de funcționare erau păstrate în sertarele birourilor confecționate din PAL, casierii neavând sertare metalice de depozitare a banilor, iar în casierie nu era instalat seif.” se arată în provesul verbal întocmit de polițiști în data de 3 noiembrie 2021.

Sute de mii de lei transportate ilegal

IPJ a descoperit că Primăria Podu Iloaiei transportă sute de mii de lei numerar ca în evul mediu. Ridicările de numerar din Trezoreria Iași se fac de către un casier care nu este însoțit de personal de pază, iar transportul se efectuează cu o Dacia Logan care nu îndeplinește condițiile legale. Orice operațiune de acest gen a pus în pericol integritatea fizică a funcționarilor Primăriei Podu Iloaiei prin prisma riscului ridicat și a vulnerabilității.

În zilele de 06.08.2021, 06.09.2021 și 06.10.2021 UAT Podu Iloaiei a ridicat din Trezoreria Iași sumele de 39.569 lei, 37.476 lei și 34.336 lei reprezentând salariile angajaților; transportul a fost asigurat cu auto Dacia Logan având număr de înmatriculare IS 20 PPD aparținînd UAT Podu Iloaiei. De menționat faptul că în data de 22.09.2021, din Trezoreria Iași, UAT Podu Iloaiei a ridicat suma de 97.939 lei reprezentând salariile centrului de vaccinare; suma respectivă a fost transportată tot cu auto Dacia Logan IS 20 PPD de către casiera M.G., dar fără să fie însoțotă de personal de pază înarmat cu arme de foc, în condițiile legii, fără ca auto să dispună de infrastructură de comunicații, de urmărire a vectorului de deplasare, fără monitorizare semnale de alarmare și fără intervenție; de asemenea, valorile numerare s-au transportat fără un plan de pază transport valori avizat de poliție.” se arată în documentele întocmite de către IPJ – SOP Iași.

Primarul amendat cu 7.000 lei. Faptele penale disjunse

IPJ Iași a analizat filmările publicate de către 7IAȘI cu angajații firmei Voltrom care demontau camerele video cu o zi înainte de controlul polițiștilor de la Serviciul Ordine Publică. Au fost identificați angajații firmei care au efectuat demontarea camerelor și au fost chemați la audieriPe 25 februarie 2022, polițistul care s-a ocupat de caz, a încheiat un proces verbal de contravenție prin care a reținut în sarcina primarului din Podu Iloaiei trei încălcări ale legislației.

Lui Ioan Alexa i-au fost aplicate un avertisment și două amenzi în valoare de 2.000 lei, respectiv 5.000 lei. Potrivit informațiilor deținute până în acest moment, din speța aceasta a fost disjuns și un dosar în care se fac cercetări cu privire la aspectele penale ale afacerii Alexa-Voltrom.

În acest dosar au fost efectuate mai multe audieri pe parcursul anului 2022, urmând ca dosarul să fie înaintat către Parchet. Pe lângă angajații firmei Voltrom, poliția a audiat și mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Podu Iloaiei, inclusiv persoanele din cadrul compartimentului achiziții care au realizat procedura de atribuire directă către firma administrată de Ionuț Lazăr.

Judecătorii confirmă ilegalitățile primarului liberal

Primarul Ioan Alexa a contestat la Judecătoria Iași sancțiunile aplicate de IPJ pentru încălcarea legislației. În fața instanței, primarul din Podu Iloaiei a susținut că faptele pentru care a fost sancționat nu au fost comise și că se află în fața unui abuz al polițistului care a întocmit procesul verbal. Judecătorii au analizat procesul verbal de contravenție atât din prisma formei cât și a fondului și au ajuns la concluzia că cele trei fapte reținute de către polițist în sarcina primarului sunt reale și prezintă un risc pentru ordinea publică.

Astfel, instanța reține că faptele contravenționale există, au o existență reală, iar petentul nu a reușit să probeze existența unor cauze exoneratoare de răspundere contravențională. (…)  În cauză, față de pericolul social, care este unul important în domeniul asigurării pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecției persoanelor, instanța apreciază că nu se impune înlocuirea sancțiunii cu avertisment (ținând cont și de faptul că pentru una dintre contravenții s-a aplicat sancțiunea avertismentului).” se menționează în dispozitivul hotărârii pronunțate la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Rareș Neamțu

https://www.7iasi.ro/o-firma-nou-infiintata-si-neautorizata-de-igpr-platita-cu-80-000-de-euro-de-primariile-pnl-pentru-sisteme-de-supraveghere/

https://www.7iasi.ro/contract-sub-umbrela-pnl-firma-care-instala-sisteme-de-supraveghere-fara-avizul-igpr-demonteaza-camerele-video-din-podu-iloaiei/

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here