Șeful DRDP îl atacă pe Chirica: „De ce să dea bani pentru drumuri?! Are bani doar pentru artificii”

Primarul Mihai Chirica este ținta unor acuzații dure venite din partea conducerii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, legate de faptul că edilul refuză în mod repetat să pună în executare o Hotărâre de Consiliu Local privind preluarea de către Primărie a unor sectoare de drum național care s-au aflat în administrarea Ministerului Transporturilor. E vorba de mai multe tronsoane de drum aflate în intravilanul Municipiului Iași, și care, potrivit HCL 291/2015, ar fi trebuit să intre legal în administrarea și organizarea Primăriei. Deși au trecut patru ani de la avizul consilierilor locali, nici pînă în prezent edilul nu s-a sinchisit să emită dispoziția finală prin care să delege comisia care să semneze procesele-verbale de identificare a sectoarelor de drumuri naționale situate în intravilanul municipiului. ’’Chirica a refuzat să se conformeze unor dispoziții legale deși s-a purtat o vastă corespondență între instituții. Primăria a fost de acord cu preluarea unor tronsoane de drum dar pînă acum nu s-a întâmplat nimic. Judecătoria trebuie să rezolve problema și să-l oblige pe primar să semneze documentele’’, a precizat directorul general al DRDP Iași, Ovidiu Mugurel Laicu. Șeful de la Drumuri și Poduri a mai spus că edilul are în cauză interese personale și de ordin financiar.  

 

Atac devastator al lui Ovidiu Mugurel Laicu, șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, la adresa primarului Mihai Chirica, pe tema preluării în administrarea Primăriei a mai multor tronsoane de drumuri naționale care traversează orașul. Deși există o hotărâre clară în urma căreia Primăria s-a obligat să preia în administrare mai multe sectoare de drum care traversează Iașul, nici pînă în momentul de față edilul nu a semnat actele și documentele, tergiversînd în mod nejustificat ca să-și ia angajamentul de a se ocupa organizatoric de aceste tronsoane. Pe motiv că primarul trage de timp și nu mai dorește ca să-și mai ia pe cap și administrarea acestor tronsoane de drum situate în intravilanul municipiului, conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, a acționat în judecată CLM Iași, și implicit Primăria.

DRDP Iași. ’’Inadmisibil. Nu se respectă o hotărâre de CL’’

Într-o plângere adresată Judecătoriei, juriștii DRDP Iași îl acuză pe Mihai Chirica de tergiversare și de refuzul nejustificat de a pune în aplicare o hotărâre a consiliului local dată în urmă cu patru ani. Prin HCL 291 din 15 septembrie 2015, CLM Iași a aprobat trecerea unor sectoare de drum național care traversează orașul, din administrarea Ministerului Transporturilor și a Statului Român, sub tutela Primăriei Iași. E vorba de anumite tronsoane de drum național cu indicativul DN 24  km, din proprietatea publică a  statului, în proprietatea publică și administrarea CLM Iași. Primul drum național are o valoare de inventar de peste 10 milioane de lei, cu o suprafață de teren aferentă de 7,4 ha, lungimea sectorului de drum fiind de 4,222 km, iar al doilea are o valoare de inventar de peste 24 milioane de lei și se întinde pe o lungime de 10,2 km, suprafața de teren aferentă fiind de cca 18,8 ha. Concret, primarul ar fi tras de timp preluarea în administrare a acestor tronsoane și nu a emis apoi nici o dispoziție prin care să nominalizeze o comisie în vederea încheierii proceselor-verbale de identificare a sectoarelor de drum situate în intravilanul Municipiului Iași. Pe parcurs, directorul general al CNAIR a numit mai multe comisii speciale în vederea predării acestor tronsoane de drum, însă, de fiecare dată, edilul ar fi refuzat ca să-și trimită oamenii pe teren pentru a le lua în primire. Mai mult, toate adresele și notele scrise venite din partea DRDP Iași au fost ignorate total de oficialii Primăriei. Primul răspuns al apropiaților lui Chirica a sosit abia pe 5 octombrie 2017 cînd, deși a fost numită o comisie care să se ocupe de primirea acestor sectoare de drum, ce ar fi trebuit să treacă în administrarea Primăriei, nu a fost semnat și parafat nici un act de predare-primire. Nici un proces-verbal de recepție. Cu alte cuvinte, primarul a refuzat să ducă la îndeplinire HCL 291/2015 și nu s-a conformat dispozițiilor legale.

’’Reprezentanții Primăriei au refuzat să vină la discuții’’

’’Prin mai multe adrese, noi i-am invitat pe membrii comisiei nominalizate prin dispoziția edilului, să participe, alături de reprezentanții CNAIR, la mai multe întâlniri și discuții, și să se deplaseze pe teren pentru rezolvarea problemei. De fiecare dată însă, nimeni, dar absolut nimeni, din partea Primăriei, nu a venit la discuții. Ulterior, pe 10 noiembrie 2017, reprezentanții Primăriei au cerut o listă cu documente care fac parte din cartea tehnică a construcțiilor, fără însă a comunica vreo dată concretă pentru întrevederea celor două comisii. Dar, în conformitate cu Legea 10/1995, cartea tehnică se predă proprietarului construcției, în cazul de față doar după semnarea unui protocol de predare-primire. Acest document referitor la predare-primire se realizează prin încheierea unui protocol între Ministerul Transporturilor și Municipiul Iași, protocol prin care sectoarele de drum respective vor fi date în administrarea Primăriei Iași. S-a solicitat în mod repetat rezolvarea acestei situații dar nu am primit nici un răspuns pozitiv. Primăria și primarul au refuzat în continuare să se conformeze unor dispoziții legale, dovada fiind vasta corespondență purtată între instituții. Aceasta în ciuda faptului că Primăria Iași a fost de acord inițial cu preluarea respectivelor tronsoane, în acest sens existând și hotărârea din 2015’’, au susținut juriștii DRDP Iași.

Laicu i-a dat „fatala” lui Chirica

Devastator la adresa edilului a fost însă Ovidiu Mugurel Laicu, șeful DRDP Iași. Contactat telefonic, Laicu l-a acuzat pe Chirica că are interese personale ascunse și de aceea refuză ca să preia în administrare sectoarele de drum respective.

”Noi urma să predăm aceste tronsoane de drum național în 2009. Ulterior, în 2012, tot noi le-am modernizat iar Primăria urma să le preia. Instituția noastră a respectat toate prevederile legale însă Chirica face acum pe niznaiul. Primarul întîrzie preluarea acestor drumuri care străbat Iașul pentru că scapă de deszăpezirile pe care trebuie să le facă iarna, de eventuale plombări sau reparații. De ce să scoată el bani din visteria instituției pentru drumuri? Are bani de dat doar pentru artificii în față la Palatul Culturii. Desigur, acesta are și alte avantaje financiare personale. Știe el de ce nu le preia (n.r.-tronsoanele de drum)’’, a conchis directorul general al DRDP Iași, acreditând ideea că edilul s-ar folosi de acest tertip pentru a elibera avize de construcție pe bandă rulantă.

Primăria: ’’Nu este un refuz. Doar că nu ne-au fost predate toate documentele’’

În replică, într-o întâmpinare, juriștii lui Chirica cer respingerea acțiunii DRDP Iași ca fiind netemeinică și nelegală. ’’Administrarea drumurilor publice și private are ca obiect proiectarea, construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, întreținerea și exploatarea drumurilor. Nu poate fi vorba despre un refuz nejustificat din partea instituției noastre cu privire la preluarea sectoarelor de drumuri naționale indicate motivat de faptul că reclamanta (n.r.- DRDP Iași) este cea care refuză să pună la dispoziția Primăriei o serie de documente necesare pentru evidențierea drumurilor cu toate elementele componente ale acestora, a stării drumurilor la momentul predării, dacă sau făcut sau nu lucrări de reparații, dacă se află în perioada de garanție a execuției sau au ieșit din aceasta. Totodată, este absolut necesar ca reclamanta să predea și contractele încheiate cu societățile comerciale privind amplasarea de panouri publicitare, pentru ca toate acestea să poată fi înregistrate în evidențele contabile ale noastre. Considerăm că reprezentanții DRDP Iași încearcă să ocolească exigențele prevederilor Legii 554/2004 privind contenciosul-administrativ. Acest dosar este de competența tribunalelor administrativ-fiscale. Reclamanta trebuie să justifice calitatea procesuală activă și pasivă. În consecință, trebuie să argumenteze mai mult. Nici pe fond acțiunea DRDP Iași nu este una întemeiată. Mai există un proces pe o astfel de speță la Trubunalul Județean’’, au precizat juriștii Primăriei Iași. La final, reprezentanții lui Chirica au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive a Municipiului Iași.

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here