Sefii lui Chirica isi risca pielea pentru o toneta. Patronul este pila primarului

De la inscaunarea lui Mihai Chirica in fotoliul de primar, Primaria Municipiului Iasi a ajuns sa se comporte mai degraba ca o organizatie mafiota decat sa fie in slujba cetatenilor. Puterea si banii le-au luat mintile actualilor sefi din Palatul Roznovanu asa ca legea a devenit o chestiune facultativa. Desi ilegalitatile din Primaria Iasi s-au inmultit si sunt tot mai evidente, ipocrizia lui Chirica nu are limite. Primarul se prezinta cu tupeu in fata iesenilor ca fiind o fata mare, tinand lectii de moralitate si corectitudine. Atunci cand nu este Doina Cornea, Regele Mihai sau Stefan cel Mare, Chirica se ocupa ”nimicuri” lumesti: o autorizatie smenuita, un spatiu moca pentru scoala privata a baiatului sau sau chiar terenuri moca pentru ”printesele” din anturajul sau. Aceeasi meteahna o au si subalternii sai, incepand de la viceprimarul Gabriel Harabagiu si pana la functionarii care executa orbeste ordinele sefului suprem. Saptamanalul ”7 IASI” va prezinta un caz elocvent pentru modul cum functioneaza Mafia din Primaria Iasi.

Pe 15 august, ”7 Iasi” publica un material in care arata cum un apropiat al tandemului Chirica – Harabagiu ocupa domeniul public in mod abuziv. Omul de afaceri Marian Raileanu, patronul firmei Raimar Com SRL, a trantit in zona pietei Nicolina o constructie de aproximativ 50 de metri patrati pe domeniul public, fara autorizatie de construire si fara a avea vreun contract cu Primaria Iasi. Politia Locala merge la fata locului sa verifice legalitatea constructiei, dar incep ”talpile” si presiunile din Palatul Roznovanu. Pe de alta parte, reporterii 7 IASI cer explicatii privind legalitatea constructiei, asa ca treburile se complica si Politia Locala este cu cartoful fierbinte in mana. Se stie ca monstruozitatea din Piata Nicolina este ilegala, dar in acelasi timp sefii trebuie protejati.

Liviu Zanfirescu, seful Politiei Locale, stie ca este prins la mijloc intre interesele sefilor si obligatia de a respecta legea, dar alege sefii.  Informatiile furnizate de Liviu Zanfirescu chiar daca aparent imbraca o forma de legalitate, arata ca Politia Locala a actionat in afara legii. Totodata, documentele puse la dispozitia 7 IASI de catre Politia Locala incrimineaza atat pe cei de la Serviciul Control Urbanism care nu au aplicat corespunzator legea cat si pe functionarii din Primaria Iasi care au semnat niste documente ilegale. Miezul afacerii pare a fi Cristina Hutanu, sefa Biroului Mici Intreprinzatori din cadrul Primariei Iasi, cea care este catalogata a fi ”unealta” sefilor din Roznovanu in ceea ce priveste comertul stradal. Hutanu are fir direct cu Chirica si Harabagiu si le executa orbeste ordinele.

Ocupa domeniul public cu un „aviz de principiu”

Pentru a demonta minciunile si a demasca ilegalitatile comise de catre reprezentantii municipalitatii, reporterii 7 IASI au verificat daca firma Raimar Com detine un contract valabil incheiat cu Municipiul Iasi pentru a avea dreptul de a ocupa domeniul public, raspunsul Politiei Locale fiind urmatorul: ”Mentionam faptul ca societatea care detine chioscul in cauza are incheiat aviz de principiu cu Directia Exploatare Patrimoniu – Biroul Avize Mici Intreprinzatori din cadrul Primariei Municipiului Iasi nr 41.863/28.06.2018, aprobat in cadrul Comisiei privind analiza amplasamentelor temporare pe locuri publice si a functionarii agentilor economici pe raza Municipiului Iasi.” Prin HCL 175/2017 – Anexa 4 se reglementeaza ”procedura pentru utilizarea temporara a locurilor publice pe raza Municipiului Iasi pentru amplasarea de module, chioscuri sau rulote”. Potrivit documentului, Biroul Mici Intreprinzatori este cel care aplica procedura, ”unitar” pentru toate solicitarile primite. Astfel ca, la punctul 4 al procedurii adoptate in Consiliul Local aflam ca pentru a putea amplasa un chiosc pe domeniul public trebuie urmati mai multi pasi: depunerea unei cereri, aprobarea in cadrul Comisiei de analiza, completarea unui dosar cu o serie de documente, intocmirea unui contract si achitarea unor taxe. Dupa ce aceste etape sunt indeplinite, beneficiarul poate intra in posesia terenul solicitat si poate amplasa modulul pentru desfasurarea activitatii. Nicaieri in cadrul procedurii descrise prin HCL 175/2017 nu se vorbeste de aviz de principiu si de dreptul solicitantului de a amplasa modulul fara contract. Desi documentul in cauza este semnat atat de Cristina Hutanu, sefa Biroului Mici Intreprinzatori, cat si de Gabriel Harabagiu, viceprimar si presedinte al Comisiei de analiza care aproba aceste amplasamente, tocmai aceste persoane sunt primele care incalca prevederile hotararii adoptate in Consiliul Local.

Cristina Hutanu, „nasa” tonetarilor

Pe data de 26 aprilie 2018, firma Raimar Com SRL, reprezentata prin Marian Raileanu, depune la Primaria Municipiului Iasi o solicitare de concesionare a unui teren in zona Pietei Nicolina pentru desfasurare activitati alimentatie publica. Cererea primeste numarul 41863. Pe data de 28 iunie, Cristina Hutanu elibereaza firmei Raimar Com SRL un ”aviz de principiu”, desi Biroul Mici Intreprinzatori nu are competente in a solutiona cererile de concesiune. Ba mai mult, documentul nu are nicio acoperire legala, fiind o inventie a functionarilor din cadrul biroului pentru a eluda procedura legala. Avizul nu putea tine loc de contract si drept urmare amplasarea constructiei este ilegala. Politia Locala recunoaste acest lucru, dar nu ia nicio masura. Ne paseaza sa discutam mai departe cu Cristina Hutanu sau cu sefii din Primarie, ca deh… ei au comis-o! Ba mai mult, conform unei surse din Primarie, dupa publicarea articolului in 7 IASI, Cristina Hutanu a incercat intocmirea unor documente pentru a da o tenta de legalitate insa afacerea s-a blocat la Serviciul Venituri din Contracte din cadrul Finantelor Locale unde functionarii au refuzat sa semneze documentele si astfel chioscul a ramas in aer.

Fara autorizatie

Desi monstrul firmei Raimar Com SRL de la Piata Nicolina necesita o autorizatie de construire, Politia Locala mai iese inca o data in decor si incearca sa acopere ilegalitatea. Potrivit adresei transmise de Politia Locala, conform art. 11(2) din legea 50/1991, ”se pot executa fara autorizatie de construire si lucrari pentru amplasarea de tonete, pupitre, acoperite sau inchise, destinate furnizarii si comercializarii presei, cartilor si florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fara fundatii si platforme, precum si fara racorduri si/sau bransamente la utilitati urbane, cu exceptia energiei electrice”. Insa articolul invocat de Politia Locala nu are aplicare in cazul de fata. Solicitarea firmei Raimar Com si asa-zisul aviz eliberat de Cristina Hutanu este pentru alimentatie publica, deci necesita autorizatie de construire. Politia Locala a avut avizul in mana, dar a dat-o cotita spunand ca nu stie ce activitate va desfasura societatea in acea locatie. Si-au lasat un culoar de fuga in cazul in care se impute treaba.

Ordin de la sefu

Prins cu ilegalitatile, unul dintre functionarii din Primarie nu se sfieste sa recunoasca. Insa are varianta lui. O scuza tipica pentru functionarul mediocru care isi apara postul. ”Eu nu am nicio treaba in chestiunea asta. Eu sunt prins la mijloc. Am semnat, dar a fost ordinu de la sefu’! De la domnul vice…”. cam asa suna spovedania unuia dintre functionarii aflati in culpa in cazul chioscului de langa Piata Nicolina. Insa aceste scuze nu il pot salva in cazul unei anchete penale.

Rares Neamtu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here