Cei trei directori de la Citadin în frunte cu managerul Marius Ionescu încasează anual de la societatea primăriei câte 35.000 euro @ Firma nu activează într-un mediu competitiv, ci primește direct comenzi de la primărie @ Neregulile au fost descoperite de direcția de Finanțe care au verificat recent SC Citadin SA @ De exemplu, în perioada 1.01.2017 – 31.12.2017, directorul Ionescu a încasat lefuri de 147.453 lei la care s-a adăugat ”compensația pentru concediu de odihnă” în sumă de 8.220 lei @ Străzile sunt pline de gropi, dar directorii Citadin SA iau câte două indemnizații lunare și prime grase de concediu nelegale
Directorii firmei de asfaltări a primăriei trăiesc ca nababii pe banii contribuabililor ieșeni în condițiile în care străzile sunt pline de gropi. Vorbim despre SC Citadin SA unde acționar majoritar este Consiliul Local al municipiului Iași. În condițiile în care această firmă nu activează într-un mediu competitive, ci realizează venituri din comenzile primite de la primărie, directorii SC Citadin SA încasează lefuri la nivelul șefilor de companii multinaționale care realizează venituri anuale de zeci de milioane de euro. Mai mult decât Direcția de Finanțe care a verificat recent această firmă a municipalității a constatat că cei trei directori ai Citadin SA, Marius Ionescu – director general, Maria Gheorghiu – director economic și Kristian Bârzu – director tehnic au încasat nelegal și unele prime de concediu consistente.
Ionescu, funcționar municipal de 35.000 euro pe an
Practic, având în vedere că patronul SC Citadin SA este Primăria Iași, Marius Ionescu, șeful acestei societăți este indirect un funcționar municipal. Cu toate acestea veniturile lui Marius Ionescu se ridică la 35.000 euro pe an. Astfel, prin contractul de mandat nr.5314/2.06.2014 pe care Marius Ionescu l-a semnat cu ”angatorul” său, Consiliul Local Iași s-a stabilit ca acesta să încaseze lunar o indemnizație de 9.360 lei la care se adaugă un bonus de 10.644 lei care i se plătește directorului în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Astfel, în perioada 1.01.2017 – 31.12.2017, Marius Ionescu a încasat de la Citadin SA venituri brute de 155.673 lei din care 119.603 lei indemnizația brută, suma de 27.850 lei – „componenta variabilă” stabilită în baza ordonanței menționate mai sus plus o compensare în bani a concediului de odihnă aferent anului 2016 în sumă totală de 8.220 lei. A doua categorie de venituri este denumită ”compenta variabilă” deoarece potrivit OUG 109/2011 aceasta se calculează ca o media a salariilor din ramura respectivă pe o anumită perioadă.
Și directoarea economică a încasat la fel
De asemenea, directoarea economică Maria Gheorghiu a încasat în aceiași perioadă în total 153.590 lei din care 114.420 lei indemnizație brută, ”componenta variabilă” în sumă de 26.669 lei, compensarea în bani a concediului de odihnă aferent anului 2016 în sumă totală de 12.501 lei.
Directorul tehnic : tot 35.000 euro pe an
În aceiași perioadă, Kristian Bârzu, directorul tehnic a încasat în total 145.747 lei din care indemnizația lunară brută în valoare de 112.596 lei, 267.669 lei ”componenta variabilă” plus 6.482 lei reprezentând compensarea în bani a concediului de odihnă din anul 2016. Întrebați de inspectorii Fiscului de ce au încasat ”compensațiile pentru vacanță” cei trei directori ai Citadin au susținut că în anul electoral 2016 nu și-au efectuat concediul de odihnă și de aceea au încasat respectivele bonusuri financiare.
Fiscul vrea înapoi numai banii de concediu
Pe lângă alte nereguli descoperite, inspectorii Fiscului au dispus ca cei trei directori să returneze banii de concediu dar și unele sume ceva mai mici plătite suplimentar peste valoarea indemnizațiilor pe care ar fi trebuit să le încaseze cei trei conform contractelor. În total, cei trei directori trebuie să dea înapoi suma de 27.724 lei. „Conducerea Citadin va lua măsuri de recuperare a sumei brute totale de 27.724 lei, reprezentând compensarea în bani a concediului de odihnă aferent anului 2016, acordat în ianuarie 2017, directorilor Citadin SA din perioada verificată și contravaloarea indemnizației fixe brute lunară acordată peste valoarea prevăzută în contractele de mandat și actele adiționate aferente fără respectarea prevederilor legale aplicabile în vigoare, luând în considerare ajustarea contribuțiilor sociale și a impozitului pentru venitul din salarii reținute”, au dispus inspectorii Fiscului.
Citadin si cei trei directori au cerut recent la Tribunal anularea actului de control dar judecătorii nu au pronunțat încă o sentință.
Constantin MAZILU
Au rezultate,sunt principalele coarde ale lui Chirica! Prim ăștia Chirica face jocurile murdare! Le spune de unde sa facă achizitiile,le dă bani bugetari cât trebuie ca sa poată face achiziții de unde i se întoarce dublu parandărăt, unul la încheierea contractului și al doilea la asigurarea finanțării plati s