Șefa juriștilor din primărie, mâna dreaptă a lui Chirica, executată de Fisc pentru datorii către bugetul statului

Cristina Daniela Oțeleanu, directorul Direcției Juridice din Primăria Iași a fost executată silit pentru datorii către bugetul de stat @ Oțeleanu a moștenit o sumă de bani de la tatăl său, dar nu știa că defunctul părinte avea și datorii către buget @ Fiscul i-a scăzut din „moștenire” partea care se cuvine statului român

Directorul Direcției Juridice din Primărie, Cristina Oțeleanu, a fost executată silit de ANAF pentru datorii către bugetul de stat și, în ciuda faptului că și-a pus la bătaie toate cunoștințele juridice, a pierdut și procesul pe care l-a deschis în justiție pentru a scăpa de plata banilor. Povestea s-a încheiat în urmă cu o lună la Tribunal când judecătorii ieșeni au respins definitiv contestația la executare formulată de Cristina Oțeleanu. Aceasta a fost executată de ANAF în calitate de moștenitoare a tatălui său, Lucian Damian, decedat pe data de 18 decembrie 2016.

Oțeleanu a obținut certificatul de moștenitor în data de 4 decembrie 2017 la  Societatea Profesională Notarială Cheptine și Toader.  Tatăl său nu i-a lăsat moștenire nici un bun imobil, ci numai o sumă de bani pe care o avea de primit de la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților. În timpul vieții, Lucian Damian, tatăl Cristinei Oțeleanu, revendicase o proprietate, dar pentru că nu i s-a putut restitui în natură, i s-a aprobat  plata unor compensații financiare. La data de 28 decembrie 2018,  Autoritatea Națională de Restituire a Proprietaților a virat într-un cont la CEC Bank suma de 48.000 lei, diferența de bani pe care tatăl său o mai avea de primit drept compensație financiară pentru proprietatea pe care o revendicase. Contul de la CEC Bank fusese deschis de tatăl său, la solicitarea Autorității de Restituire a Proprietăților pentru a-i vira banii. Anterior însă, CEC Bank fusese notificată de Fisc în legătură cu niște datorii către bugetul de stat pe care le avea Lucian Damian. Acesta avea datorii de 10.553 lei. Din acest motiv, imediat după ce a fost virată despăgubirea de 48.000 lei, statul și-a primit partea de 10.553, iar Cristina Oțeleanu a contestat acest lucru. Asta deși știa că un moștenitor preia atât bunurile cât și datoriile defunctului.

„Pe mine nu m-a anunțat nimeni”

După ce i s-au retras banii din cont Cristina Oțeleanu a contestat executarea silită pe motivul că nu fusese notificată anterior.

„Dat fiind faptul că nu mi se comunicase nici o somație de executare în calitate de succesor și nu aveam cunoștință de această executare respectiv despre înființare a popririi și de asemenea nu aveam cunoștință că tatălui meu decedat i s-a înființat o poprire de 10.553 lei am solicitat băncii înscrisurile emise de ANAF dar reprezentantul băncii a invocat că nu mi le poate pune la dispoziție. În condițiile în care nu se poate face dovada comunicării legale a înscrisurilor de  înființare a popririi rezultă că executarea silită a fost declanșată cu încălcarea dispozițiilor legale”, se arată în contestație depusă la instanță la Oțeleanu.

ANAF a depus însă înscrisuri care au dovedit că executarea silită s-a făcut prin respectarea Legii.

„Rezultă faptul că poprirea poate avea ca obiect și sume viitoare. În cauza analizată, poprirea a fost înființată de organul fiscal la terțul poprit CEC Bank SA încă din anul 2015 – fila 89 dosar, adică încă din timpul vieții autorului reclamantei. Poprirea era în ființă așadar de la acel moment și urma să producă efecte pe măsura alimentării conturilor debitorului cu sume de bani. Poprirea ea a fost deci corect executată atunci când contul deținut de debitor la unitatea bancară poprită a fost alimentat cu sume de bani, adică în anul 2018 când s-a făcut plata titlului emis de ANRP”, au arătat judecătorii în motivarea sentinței prin care au respins contestația depusă de Oțeleanu.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here