Șefa de la Infecțioase, 750.000 de lei în 2015. Carmen Dorobăț CĂPUȘA SPITALUL prin fundația familiei

Fundația „Mihai Ciucă”, a cărei președinte este Carmen Dorobăț, derulează programe pe spatele Spitalului de Infecțioase, al cărei manager era tot Carmen Dorobăț . Fundația presta inclusiv servicii medicale pentru unitatea medicală de stat. Veniturile anuale ale fundației erau de 450.000-500.000 de lei, dar au sărit brusc în 2015 la 750.000 de lei. Conflictul de interese este luat în derâdere în mediul spitalicesc.

 

Faţa nevăzută a sistemului de sănătate este căpușarea infernală. Şefii de secţii sau de spitale fac averi comparabile cu ale oamenilor de afaceri prosperi, în timp ce oamenii mor în saloane din lipsa finanţării. Căpuşele din sistem sug din bugetul spitalului, oricât ar fi acesta de subfinanțat. Familia Dorobăţ a încasat 10.000 euro lunar printr-o fundaţie care a parazitat Spitalul de Boli Infecţioase.

 

A creat un sistem parazit

Reţinerea, apoi arestarea preventivă a soţilor Dorobăţ, ambii medici şi cadre didactice la UMF, a deschis cutia Pandorei din sistemul de sănătate. Acuzaţi în primă fază de luare de mită, soţii Dorobăţ vor trebui să răspundă şi pentru parazitarea sistemului. Fostă şefă a Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ s-a impus pe plan profesional ca un medic competent, deschis către progres. În realitate, şefa de la Infecţioase a creat un sistem parazit, menit să-i aducă în cont sume fabuloase. Mecanismul este unul simplu, patentat deja la aproape toate spitalele din Iaşi. Dorobăţ a înfiinţat o fundaţie, prin care a drenat banii spitalului pe care îl conducea.

 

Carmen Dorobăț, activistă în programe sociale derulate prin intermediul Spitalului de Infecțioase: ea plătea – ca manager, ea încasa – ca patron

Fundaţia are sediul la spital

Fundaţia poartă numele Asociaţia Medicală „Mihai Ciucă” şi are sediul chiar în Spitalul de Boli Infecţioase. Preşedintele Fundaţiei este Carmen Dorobăţ, cea care a fondat organizaţia alături de Vasile Luca şi de Mihaela Cătălina Luca. Ca obiect de activitate, Asociaţia Medicală îşi propunea, în 2005, susţinerea şi promovarea activităţilor şi educaţiei medicale, precum şi îngrijirea pacienţilor. Altfel spus, un ONG condus de şefa unui spital avea ca activitate tocmai îngrijirea medicală, iar sediul fusese declarat în spitalul condus de Dorobăţ. Mai mult, activitatea Fundaţiei şi cea a Spitalului ajung la un moment dat să se suprapună, încât nimeni nu mai poate face diferenţa.

 

Peste 100.000 euro pe an doar din Fundaţie

Averea familiei Dorobăţ, inclusiv o pensiune montană, a fost pusă pe seama şpăgilor primite în activitatea de cadre didactice la UMF, în timp ce sursele 7EST susţin că este vorba despre activitatea parazitară a Fundaţiei Mihai Ciucă. Înfiinţată în 2005, Asociaţia Medicală a avut venituri constante situate între 400.000 lei şi 500.000 lei. În 2014, an care nu a fost încă centralizat de Ministerul de Finanţe, veniturile au ajuns la recordul de 750.000 lei. Aceşti bani au fost obţinuţi strict din relaţia cu Spitalul condus de Dorobăţ. „Nu există date, cifre certe. Nu ştiu cât este de la Spital sau de pe urma Spitalului şi cât este extern, dar sigur toţi sunt bani din sistem. Am cerut şi eu o evidenţă a raporturilor contractuale dintre Spital şi Asociaţia <Mihai Ciucă>. Ele nu sunt înregistrate într-o bază de date astfel încât să dai un click şi să afli tot. Eu am cerut să se extragă manual toate contractele de acest tip. Va dura ceva timp, pentru că este vorba despre hârtii”, explică actualul manager interimar, Mihnea Hurmuzache.

 

Prin ONG faci tot

Activitatea Asociaţiei Medicale Mihai Ciucă este una prolifică, sumele încasate rivalizând cu cele ale oamenilor de afaceri din domeniul IMM-urilor. În sistemul de sănătate astfel de activităţi sunt cunoscute şi acceptate, pentru că este vorba, întotdeauna, despre şefi. „Un spital normal ajunge la 10-20.000 lei încasaţi pe studii clinice. Unele contracte sunt făcute direct cu producătorul de medicamente interesat, altele sunt făcute pe astfel de fundaţii”, spune un director de spital care a ţinut să rămână anonim. La Infecţioase, contractele sunt drenate prin Asociaţia „Mihai Ciucă”. „Eu nu vă pot spune acum, pentru că şi eu am semne de întrebare. Este un program legat de hepatită, un program regional. Mă credeţi dacă vă spun că eu nu ştiu cine este finanţatorul şi care este suma pusă în joc? Totul este prin Asociaţia <Mihai Ciucă>”, spune actualul director de la Infecţioase, Mihnea Hurmuzache.

 

Se caută urma banilor

Printre activităţile publice în care s-a implicat Asociaţia Medicală „Mihai Ciucă se numără un proiect regional de depistare şi combatere a hepatitei, care se află acum în analiză pentru a se vedea cum s-au cheltuit banii, care au fost sumele şi cine este finanţatorul. De asemenea, în anchetă se află şi programele de formare continuă pentru cadrele medicale. Medicii şi asistentele medicale sunt obligaţi să urmeze astfel de cursuri, iar multe dintre acestea s-au derulat prin Fundaţia „Mihai Ciucă”.

De asemenea, noua conducere a Spitalului de Boli Infecţioase a solicitat o evidenţă clară a studiilor clinice desfăşurate în spital. Aceste studii sunt făcute cu medicamente experimentale, sunt plătite de producătorii de medicamente, iar la Infecţioase s-au derulat prin intermediul Fundaţiei „Mihai Ciucă”. „Aşa poţi plăti de două ori un medic angajat. El are o normă, dar poate fi angajat la fundaţia cu care ai contract şi îl mai plăteşti o dată, deşi el face, practic, acelaşi lucru”, spune managerul de spital consultat de 7EST.

 

 Un veritabil hotel și-a construit familia Dorobăț la Voroneț. A fost ascuns în declarația de avere, fiind construit prin intermediul fundației

Și-au ascuns pensiunea din Voroneț

Anul trecut, Carmen Dorobăţ îşi declara ca avere trei terenuri în Vaslui, unul în Suceava şi unul în Iaşi. Spunea că are un apartament în Iaşi şi unul în Suceava, dar avea 3 maşini. În acelaşi timp, declara că i-a donat fiului, Victor, trei apartamente, iar un al patrulea i l-ar fi vândut. Vaniturile anuale ale familiei nu depăşesc 400.000 lei, adică sub suma încasată de Fundaţia Ciucă.

Asociaţia „Mihai Ciucă” nu apare nici în declaraţia de avere din 2014 şi nici în cea de interese, aşa cum nu apare nici pensiunea de la Voroneţ, construită pe SC Carvic-Mercato SRL.

 

Citește și „Cupola” din Tomești: primarul Timofte și prietenul Andrieș dau iama în bani publici

 

Un spital de secol XIX

Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi pare unul dintre cele mai sărace spitale din Moldova. Intrarea în curtea spitalului este abruptă, iar clădirile au iz de secol XIX. Accesul auto în incintă este asigurat doar pentru medicii cu un statut înalt şi pentru ambulanţe, în timp ce pacienţii sunt priviţi ca nişte intruşi. În interior, contrastul pare a fi fost un imperativ al administraţiei. Geamurile şi uşile din PVC, cu termopan, se alătură structurilor din lemn, cu cearceavele şi vopsea corojite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here