Secretar de stat, în colimatorul DNA după scandalul admiterii de la UMF Iași

Acte şi corespondenţa electronică a mai multor profesori şi angajaţi de la UMF Iași, puricate de anchetatori. Procurorii au percheziţionat, la jumătatea lunii martie, locuinţa, maşina şi biroul lui Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. DNA anchetează dacă nu cumva acesta este implicat în neregulile admiterii a 94 de studenţi la UMF Iaşi, în regim cu taxă în valută.

 

Numele secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Gabriel Liviu Ispas, apare în dosarul DNA Iaşi  ce priveşte înmatricularea suspectă a mai multor studenţi străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi. Locuinţa, maşina şi biroul lui Ispas din Ministerul Educaţiei au fost percheziţionate, acum două luni şi jumătate.

 

Ispas: Sunt curat

Surse judiciare susţin că pe o parte din laptopurile şi stickurile ridicate de anchetatori de la biroul şi locuinţa lui Gabriel Liviu Ispas s-ar fi aflat şi o corespondenţă purtată cu UMF Iaşi cu privire la studenţii admişi cu taxă în valută.

Secretarul de stat Liviu Gabriel Ispas susţine însă că el nu are nicio implicare în acest caz. „Eu nu am nicio calitate în acest dosar. Eu am fost delegat de ministrul Educaţiei să particip la o şedinţă la Iaşi, în 2015, şi, probabil, pentru că ulterior ambii miniştri şi cel care a fost până în 17 noiembrie şi domnul ministru Curaj m-au rugat ca, împreună cu secretarul de stat Paraschiv, să coordonăm discuţiile, de aici a fost ideea că eu aş avea nişte documente care ar fi interesante pentru mersul anchetei, dar sub nicio formă nu am nicio implicare”, a precizat, pentru 7EST,  Ispas.

 

Gabriel Ispas este un personaj celebru în Ministerul Educaţiei

Birourile rectorilor, percheziţionate

De ancheta procurorilor DNA Iaşi sunt vizaţi şi Paraschiva Dobre, director în cadrul Direcţiei Generale Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene din Ministerul Educaţiei, dar şi Alexandru Irimie şi Marius Raica, rectorii UMF Cluj Napoca şi Timişoara. Birourile celor trei au fost percheziţionate, tot în 15 martie, în aceeaşi zi fiind efectuată o operaţiune similară în locurile în care îşi desfăşoară activitatea cinci secretare de la Rectoratul UMF Iaşi, anchetatorii plecând cu documente şi sisteme informatice. Cei doi rectori nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima punctul de vedere.

 

Au cerut corespondenţa cu Ambasada Franţei

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat, printre altele, documente referitoare la admiterea studenţilor străini la UMF „Gr. T. Popa” Iaşi, pentru anul universitar 2015-2016, corespondenţa purtată de universitate, în perioada octombrie- decembrie 2015, cu Ministerul Educaţiei, inclusiv cu cabinetele secretarilor de stat şi cu Direcţii abilitate din cadrul Ministerului cu privire la suplimentarea numărului de locuri pentru studenţii cu taxă în valută, precum şi cu privire la înmatricularea studenţilor cu taxă în valută, corespondenţa Ministerului cu Universităţile de Medicină din Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara.

 

Cercetează şi derularea unui concurs de angajare

De asemenea, surse judiciare susţin că anchetatorii au fost interesaţi şi de transferurile unor studenţi străini, de documente ce priveau organizarea şi desfăşurarea unui concurs, din decembrie anul trecut, pentru ocuparea unui post de analist programator la Centrul de Comunicaţii, Oficiul de Calcul din cadrul UMF Iaşi şi de corespondenţa purtată cu funcţionari din cadrul Ambasadei Franţei în România.

Totodată, au fost solicitate de la UMF Iaşi toate mesajele de poştă electronică corespondente adreselor lui Dragoş Pieptu, ale altor cadre universitare, directori şi secretare din instituţia de învăţământ superior.

 

Citește și EXCLUSIV. Caz zguduitor: Luminița Munteanu a distrus viețile oamenilor cu marile ei proiecte europene

 

Abuz în serviciu, fals, uz de fals 

În acest caz, DNA Iaşi a  început urmărirea penală in rem – deocamdată cu privire la faptă, nu la persoane – pentru abuz în servicu, fals intelectual, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale şi acces ilegal la un sistem informatic. Procurorii investighează modul în care mai mulţi studenţi străini au fost înmatriculaţi iniţial la UMF Iaşi pe locurile cu taxă în valută şi apoi eliminaţi de pe listă. Aceleaşi surse susţin că ancheta vizează şi transferurile unor studenţi străini de la Iaşi la universităţile din Cluj-Napoca şi Timişoara.

 

 

Suspans pe holurile UMF Iaşi

Istoricul scandalului

La UMF Iaşi, în toamna anului trecut, s-a descoperit că punctajele a 94 de candidaţi străini (88 la Facultatea de Medicină şi 6 la Facultatea de Medicină Dentară), înscrişi pentru a fi admişi la studiile cu taxă în valută, erau umflate. În urma scandalului, Dragoş Pieptu, rectorul de atunci al UMF, a demisionat, iar Gabrielei Cuciureanu, secretara-şefă a Rectoratului, i-a fost desfăcut contractul de muncă. „Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală privind modul de desfăşurare a admiterii la studii a cetăţenilor străini pe cont propriu valutar la UMF Grigore T Popa din Iaşi”, se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, care a efectuat verificări după scandalul de la Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here