Se întâmplă la Iași – Geniile care lucrează pentru Armata SUA, în război pentru 1 milion de euro

@ Singurul institut de cercetare din Moldova, cu o echipă care realizează inclusiv studii pentru Guvernul SUA riscă să fie închis din cauza birocraților din Iași @ Printr-o aplicare extrem de rigidă a Codului Fiscal, Institutul de Fizică din Iași este obligat să plătească TVA de 1,1 milioane de euro pentru echipamentele performante pe care le-a achiziționat în ultimii ani @ “Banii pe care ni-i solicită Fiscul reprezintă bugetul nostru pe un an. Nu știu ce o să ne facem dacă nu o să câștigăm în justiție procesul deschis împotriva Fiscului. Vor să ne închidă?”, a spus Nicoleta Lupu, directorul Institutului de Fizică  Iași

GALERIE FOTO

Singurul institut național de cercetare și dezvoltare din regiunea Nord-Est și unul dintre cele mai performante din țară și din Uniunea Europeană riscă să fie închis anul acesta din cauza Fiscului ieșean. Este vorba despre Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică Tehnică-IFT Iași, un institut care derulează de ani de zile contracte de cercetare cu parteneri internaționali, inclusiv cu Armata SUA, o entitate cu zeci de invenții brevatate pe plan național și internațional și cu medalii de aur obținute la saloane organizate pe toate continentele. Pe scurt, este vorba despre o instituție cu care ieșenii sau chiar românii ar trebui să se mândrească. Cu toate acestea, acestă instituție riscă să se închidă din cauza birocraților din instituțiiile de stat. Astfel, în cursul anului trecut, IFT Iași a primit “vizita” inspectorilor de la Fisc care au verificat activitatea financiară a cercetătorilor pentru perioada 2011-2015. Cu această ocazie, inspectorii Fiscului au spus că IFT Iași trebuie să plătească statului niște bani în plus, în contul TVA. Reprezentanții Fiscului susțin că în perioada 2011 – 2015 institutul ieșean de cercetare în fizică nu a calculate și virat la bugetul statului în sumă de 4,8 milioane lei. Este vorba despre TVA aferent achiziției de aparatură.

Taxe enorme pe importul de tehnologie

IFT Iași a obținut în ultimii ani finanțări europene și a câștigat concursuri de proiecte de cercetare finanțate de statul român, situație care i-a permis să achiziționeze  echipamente performante. Atfel de echipamente cum ar fi un microscop electronic de înaltă rezoluție, instalație de litografiere sau alte instalații cu laser pot costa și peste 1 milion de euro bucata. Pentru că echipamentele sunt atât de scumpe, reprezentanții Fiscului au calculat o “restanță” la plata TVA de 1,1 milioane euro și asta deoarece au calculat la o cotă de 20 la sută din valoarea achizițiilor respective neținând cont de faptul că activitatea de cercetare științifică trebuie să beneficieze conform Codului Fiscal de unele facilități fiscale. Mai mult decât atât, pe lângă suma de 4,8 milioane euro stabilită drept “restanță” la plata TVA, Fiscul a calculat și penalități de întârziere în sumă 2,2 milioane lei. Adică, potrivit Fiscului, IFT Iași datorează statului nici mai mult nici mai puțin decât 7 milioane lei, adică aproape 1,6 milioane euro, ceea ce reprezintă 90 la sută din bugetul instituției pe un an de zile.

“Eu sper din tot sufletul să câștigăm procesul în justiție. Am angajat una dintre cele mai bune case de avocatură din țară. Nici nu vreau să vă povestesc ce am pățit cu cei de la Fisc. Aș putea să scriu o carte pe această temă”, a declarat Nicoleta Lupu, directoarea IFT Iași.

A început executarea silită

Deși IFT Iași colaborează și în prezent în cadrul unor programe de cercetare cu Guvernul SUA în domeniul militar sau cu chiar cu institute din Germania, în domeniul medical, la scurt timp după finalizarea raportului de inspecție fiscală, Finanțele au și declanșat procedurile de executare silită. Salvarea a venit din partea magistraților ieșeni care au dispus ca în perioada în care se judecă contestația depusă de IFT Iași să suspende toate procedurile de executare silită. Dacă judecători nu ar fi luat o asemenea decizie, probabil ca astăzi, institutul s-ar fi aflat în situația de a avea conturile blocate sau clădirea în care-și desfășoară activitatea, de pe bulevardul profesor doctor Dimitrie Mangeron (între facultățile din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi) ar fi fost pusă sub sechestru.

“Având în vedere succesele înregistrate de noi și aprecierea de care ne bucurăm pe plan internațional, m-aș fi așteptat să fim sprijiniți și de autoritățile noastre locale. Avem proiecte în derulare pentru Armata SUA pentru parteneri din Germania. Ne bucurăm de aprecierea partenerilor noștri. Fiscul ieșean ne tratează ca pe o societate comercială atunci când aplică legislația privind TVA. Noi nu suntem o societate comercială, nu avem voie să realizăm profit. Cercetarea este scutită de plata TVA. Banii pe care ni-i solicită Fiscul reprezintă bugetul nostru pe un an. Nu știu ce o să ne facem dacă nu o să câștigăm în justiție procesul deschis împotriva Fiscului. Vor să ne închidă?”, a adăugat Nicoleta Lupu.

Reprezentanții Fiscului au refuzat să comenteze situația. Articolul 20 din noul Cod Fiscal prevede mai multe facilități fiscale acordate actrivității de cercetare printre care și deduceri suplimentare la plata taxelor. Acestea sunt formulate însă într-o manieră generală și interpretabilă, fapt care a dus la apariția situației în care se află acum IFT Iași.

Performanțele cercetătorilor ieșeni

Institutul de Fizică din Iași face parte din rețeaua de institute naționale coordonate de Ministerul Cercetării și Inovării și are un număr de 78 de angajați dintre care 54 sunt cercetători. Institutul realizează cercetări în domeniul magnetismului și materialelor magnetice. Rezultatele cercetărilor își găgesc aplicație în inginerie, medicină, biotehnologie. Printre aplicațiile practice, se mai numără dezvoltarea unor tehnici performante pentru senzorii de mișcare și de detectare a substanțelor chimice și a unor materiale. De asemenea, rezultatele cercetările din domenul electromagnetismului și-au găsit aplicare în domeniul medical în cardiologie și neurologie prin determinarea unor evoluții dar și caracteristici ale câmpurilor magnetice generate de creier și de inimă. În plus, cercetări la nivel microcelular au dus la îmbunătățirea unor tehnici de tratare a cancerului.  Rezultatele unor cercetări realizate de IFT Iași au fost achiziționate de două companii din Statele Unite ale Americii și una din Germania. IFT Iași are un portofoliu bogat de brevete: 48 de brevete de invenție în vigoare din care un brevet internațional în SUA, Canada și țări din Europa). În perioada 2015 – 2016, IFT Iași a participat la 6 saloane naţionale și internaţionale de invenţii unde a câştigat 8 medalii din care 7 medalii de aur și o medalie de argint. În ultimii 5 ani, Institutul a derulat 2 proiecte complexe cu finanțări externe. Primul a fost finanțat de Uniunea Europeană din fonduri structurale privind ”Cercetări avansate pentru senzori și sisteme de senzoi pe bază de micro și nanomateriale magnetice” și a avut o valoare de 19.374.801 lei. Celălalt proiect a fost finanțat direct de Comisia Europeană și se referă la aplicațiile nanomaterialelor magnetice în domeniul medical.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here