Se întâmplă la Botoșani: Un tânăr face bani din piatră seacă, dintr-o afacere cu…scaieți

Un botoşănean a pus bazele unei afaceri profitabile din care scoate „bani din piatră seacă“ la propriu şi cultivă scaieţi pe ogoarele pe care cândva bunicii săi cultivau grâu sau porumb, la Drăguşeni.

Hectare întregi de armurariu, un scaiete cu proprietăți medicinale

Potrivit Adevărul, acesta a decis să cultive hectare întregi de armurariu, un scaiet cu proprietăţi medicinale foarte importante. În judeţul Botoşani, fostul „Bărăgan al Moldovei”, în cea mai mare parte se face agricultură de subzistenţă. Pe marile proprietăţi agricole, ale oamenilor de afaceri sau ale occidentelilor care au cumpărat pământ de la ţărani, se mizează pe culturile clasice: porumb, grâu, soia sau orz. În acest peisaj dominat de cereale, în comuna Drăguşeni, hectare întregi de teren agricol sunt acoperite cu scaieţi. Scaieţi înfloriţi, care valorează, însă, sute de euro.

Scaietele cu pricina are importante proprietăţi medicinale şi se numeşte armurariu. A fost plantat pe pământurile lui de Bogdan Panţiru, un tânăr botoşănean cu rădăcini în satul Drăguşeni.

Pentru întreținerea culturii, Bogdan nu trebuie să facă nimic

Mai precis, culturile de armurariu se întind pe o suprafaţă de 50 de hectare. Iar pentru întreţinerea lor, spune Bogdan Panţiru, nu trebuie să facă mai nimic. Scaietele nu se pliveşte, nu se irigă şi trăieşte în cele mai grele condiţii. Are  nevoie doar de cât mai mult soare, pentru a înflori. Ideea i-a venit botoşăneanului după ce a aflat că armurariul sau scaietele cum îl cunoaştem noi, conţine o substanţă care face minuni în ameliorarea şi tratarea afecţiunilor hepatice şi în plus este foarte căutat în ţările Europei Vestice.   

„Din seminţele armurariului se extrage silimarina, o substanţă benefică pentru refacerea ficatului“, a spus şeful Direcţiei Agricole Botoşani, Cristian Delibaşi. În lunile de vară, după ce florile de armurariu se deschid şi se usucă, sunt recoltate cu ajutorul combinelor, scuturate de seminţele preţioase, amablate şi livrate depozitele de plante medicinale sau producătorilor de medicamente.

Marfa este trimisă direct în Austria

Mare parte a recoltei nu ajunge însă la producătorii de medicamente din România. Marfa este trimisă direct în Austria, unde se află singurul procesator al seminţelor de armurariu. Profitul este pe măsură.   

„Cu cât calitatea este mai bună, cu atât preţul poate fi mai bun, dar variază între 800 şi 1.000 de euro pe tonă. Iar producţia variază între 800 şi 1.300 de kilograme per hectar. Lucrurile merg bine, având în vedere că la Drăguşeni şi calitate este foarte bună. Aş dori să extind suprafaţa cultivată”, a mai explicat Bogdan Panţiru. Silimarina, substanţa din seminţele armurariului, spun medicii împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, dar şi stimulează eliminarea toxinelor şi regenerarea celulelor hepatice.

 

 

 

 

Sursa: botosaneanul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here