7IAȘI prezintă o anchetă serial care lămurește în parte o mare problemă care la Iași persistă de ani de zile: dosarele de corupție mor din fașă, iar peștii cei mari scapă nepedepsiți.
EPISODUL I – Informații din dosar,„ sifonate” la cofetărie
Un șef de Poliție din Iași a fost avertizat cu privire la faptul că este subiectul unor cercetări ale Direcției Generale Anticorupție. Sursa scurgerilor de informații ar fi fost chiar șeful DGA, comisarul șef Gabriel Coman. Aceste informații apar într-un dosar penal instrumentat de către DNA Iași în care au fost realizate înregistrări și au fost folosiți „colaboratori cu identitate reală”, racolați din rândul colegilor și apropiaților persoanelor vizate de către anchetă. Faptele cercetate: „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.
Denunțul în acest dosar a fost făcut de către Mario Daniel Dracinschi, ofițer care lucrează la „filaje” la Brigada de Operațiuni Speciale, din cadrul IPJ Iași. Acesta a reclamat faptul că a fost abordat de către o persoană care i-a cerut să-l avertizeze pe colegul său Ciprian Popa, șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu privire la faptul că „este lucrat de DGA”
„(…) numitul COMAN GABRIEL, beneficiind de poziția sa de șef al Serviciului Județean Anticorupție Iași, fără o anume motivație aparentă, ar fi relatat celor doi interlocutori, faptul că și martorul POPA CIPRIAN „se află în atenția organelor de anchetă în legătură cu relațiile sale cu niște firme de artificii””, se arată într-o ordonanță întocmită de procurorul Cristina Chiriac de la DNA Iași.
Chiar din cadrul structurilor de anticorupție se scurg informații, iar cei vizați de anchete sunt puși în gardă. Fapte de acest gen au fost cercetate de către DNA Iași, parchet la care un polițist de la Operațiuni Speciale a depus un denunț. Acesta a relatat faptul că a fost abordat de către o persoană care i-a solicitat să-l avertizeze pe un coleg de al său, ofițerul Ciprian Popa, șef la Arme și Muniții, cu privire la faptul că este cercetat de către Direcția Generală Anticorupție, structură de poliție judiciară care oferă sprijin procurorilor în instrumentarea cazurilor de corupție.
Deși au fost folosiți „colaboratori cu identitate reală”, dar și mijloace specifice de tipul înregistrărilor ambientale, după aproape doi ani de cercetări, dosarul a fost clasat din cauză că nu au fost strânse „probe suficiente”.
Procurorii DNA au consemnat faptul că denunțătorului Mario Daniel Dracinschi i s-a „solicitat să se întâlnească cu martorul POPA CIPRIAN, ofițer de poliție judiciară și șef (împuternicit) al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județeană Iași, pentru a-i transmite că este „lucrat” de Direcția Generală Anticorupție”
„ Martorul-denunțător DRACINSCHI MARIO-DANIEL este ofițer de poliție din anul 2000, iar în perioada 2008 – 2011 și-a desfășurat activitatea ca ofițer specialist în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. În această perioadă l-a cunoscut pe ofițerul de poliție judiciară POPA CIPRIAN (ambii fiind colegi în cadrul aceleiași structure de poliție)”, se arată în ordonanța DNA.
Șeful DGA s-a întâlnit cu martorii și inculpații la o savarină
Cei vizați de anchetă au strâns rândurile și și-au pus în mișcare sistemele de relații și, prin intermediul unui fost polițist, Constantin Andronachi, au ajuns la șeful DGA Iași, Gabriel Coman. Acesta din urmă a acceptat să se întâlnească cu martorii din dosar la o cofetărie, aflată la o distanță de câteva sute de metri de sediul DGA Iași.
„Astfel, martorul ANDRONACHI CONSTANTIN l-a contactat telefonic pe numitul COMAN GABRIEL, pe care l-a invitat în oraș, întâlnirea având loc la o cofetărie situată în apropierea Gării Iași”, consemnează procurorul DNA Cristina Chiriac.
Din vorbă în vorbă au ajuns la percheziții și dosare
La audieri, în fața procurorului DNA, martorii au recunoscut faptul că s-au întâlnit cu comisarul șef Gabriel Coman și au precizat că au discutat despre cercetările ce-l vizau pe polițistul Ciprian Popa, deoarece în aceeași zi apăruseră în presa locală articole ce relatau faptul că au fost realizate percheziții într-un dosar în care era implicat șeful de la Permise, Vasile Zacornea.
„Menționăm faptul că la data de 25.04.2017 au fost efectuate percheziții în cauza penală nr.99/P/2016, una dintre persoanele vizate de aceste percheziții fiind numitul ZACORNEA VASILE, șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași, o persoana care are o anumită notorietate publică, fapt pentru care aceste activități au făcut obiectul unor articole în presa scrisă locală, astfel încât acest subiect a fost discutat tangențial la întâlnirea dintre martorul ANDRONACHI CONSTANTIN și numitul COMAN GABRIEL. În același context, numitul COMAN GABRIEL, beneficiind de poziția sa de șef al Serviciului Județean Anticorupție Iași, fără o anume motivație aparentă, ar fi relatat celor doi interlocutori, faptul că și martorul POPA CIPRIAN „se află în atenția organelor de anchetă în legătură cu relațiile sale cu niște firme de artificii”, se arată în aceeași ordonanță DNA.
Tudor LEAHU