Scriitorul Cătălin Mihuleac își lansează un nou volum: „Strania valiză a domnului Silberstein”

Scriitorul ieșean Cătălin Mihuleac își va lansa in acest final de săptămână un nou volum. Cartea intitulată „Strania valiză a domnului Silberstein”  va fi lansată pe 28 septembrie, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.

 

Când romanele își deschid aripile Cam așa arată romanul cu aripile larg crăcănate. Că aripile îi vor fi de condor sau de muscă de oțet, asta nu mai depinde de autor. Știți deja fața poetică a personajului Zinel, pe care n-ai cum să nu-l iubești. Pe spinarea romanului apar complimentele obișnuite în asemenea cazuri, semnate acum de Tania Radu. Lipit de coperta ultimă, pe clapeta de interior, găsiți un fel de reclamă a unei linii de zbor: „Ce-i, de fapt, romanul de față? Nimic altceva decât un abonament pe ruta Iași-Paris și retur, străbătută cu o cursă a companiei Littérature Air. În numele întregului echipaj, comandantul vă urează bun venit la bord! Deoarece nu sunt excluse turbulențe de aer pe parcursul zborului-lectură, vă rugăm să mențineți centurile de siguranță atașate și scaunele în poziție confortabilă! Un serviciu la bord complet le va fi oferit tuturor pasagerilor„, arată scriitorul Cătălin Mihuleac.

 

Deoarece textul romanului de față face joncțiunea între două povești decalate cu aproape un secol, am păstrat neschimbate numele eroilor din planul narativ vechi, dar le-am modificat pe ale eroilor contemporani. Apar astfel, cu date și trasee biografice reale, iluzionistul genții feminine Guillaume Silberstein, magnatul filmului Bernard Natan și regina Élisabeth, cea înrudită prin soțul ei Albert I al Belgiei cu regele Carol I de România. În schimb, șuțului Zinel, fostului campion la lupte libere Costel ajuns interlop de seamă sau antreprenoarei Dana Kapellas li s-au ajustat coordonatele onomastice, într-o manieră ce permite totuși depistarea adevăratei lor identități. Se înțelege că nici Clanul Campionilor – specializat în traficul de minori și exploatarea acestora – nu reprezintă numele veritabil al grupării ce ne-a slujit de model, dar și-n acest caz cheia de recunoaștere e simplă.Că practicile pegrei române sunt redate în roman cu acuratețe o confirmă Raportul din iunie 2023 al Departamentului de Stat al U.S.A., care arată că jumătate dintre victimele traficului de persoane din România sunt copii. E un fenomen de-o gravitate extremă, care n-ar fi posibil fără corupția generalizată de la nivelul autorităților publice și al sistemului judiciar. Întâmplările din cuprins au fost procurate printr-o manoperă a destinului de tipul servirii „room service” literar, așa încât, dacă firele narative deja evocate au pus bazele unui mariaj din care s-au născut 55 de capitole, nu trebuie făcut din asta un merit sau o vină a scriitorului. Copilul de pe copertă este Zinel și suferă de una dintre cruntele maladii psihice ale zilele noastre. Accentul pus pe suferința sa reprezintă omagiul autorului adus tuturor bolnavilor mintal ai zilelor noastre, dar și însoțitorilor acestora, care pătimesc într-o măsură la fel de mare. În situațiile în care spiridușii creației l-au sechestrat pe autor în magica lor sclavie, cititorul va fi în măsură să discearnă singur câtă musculatură ficțională și cât țesut adipos s-au așezat pe scheletul real al poveștilor. Oprindu-ne aici cu explicațiile, dăm curs durerosului protocol prin care romanul își ia rămas bun de la genitor și se îndreaptă spre judecata cititorului. A spune mai mult ar însemna să-i știrbim misterul și să-i înăbușim suspansul, ceea ce ar echivala cu o crimă de neiertat” , a mai precizat Catalin Mihuleac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here