Scoarţa de copac, "medicul-surpriză"

Terapia cu scoarţă de copac sau silvoterapia poate preveni sau ameliora diferite afecţiuni. Printre acestea se numără reumatismul sau varicele, boli pentru care scoarţa de copac este un adevărat inamic. „Click! pentru femei“ îţi spune la ce te ajută.

Terapiile cu scoarţă de copac sunt cunoscute şi utilizate de sute de ani în medicina populară. De stejar, de cruşin, de castan ori de ulm sau mesteacăn, scoarţa de copac este de ajutor pentru sănătate, în unele cazuri rivalizând cu medicamentele.

• Ulm şi mesteacăn, în caz de reumatism. Scoarţa de mesteacăn are proprietăţi detoxifiante şi este benefică în calmarea durerilor reumatice. Poate fi de folos şi în cazul infecţiilor urinare şi a litiazei urinare, datorită funcţiilor sale diuretice şi antiseptice. Cea de ulm se poate folosi sub formă de decoct, tinctură sau comprese locale în cazul durerilor reumatice. Dar, acelaşi efect benefic îl poate avea şi când este vorba de ecezeme. Acţiunile sale sunt antioxidante şi detoxifiante asupra organismului. În plus, reduce inflamaţiile şi calmează durerile.

• Castanul sălbatic, remediu împotriva varicelor. Din scoarţa de castan sălbatic poţi prepara o tinctură din 50 g pulbere de scoarţă, care se pun la macerat în 150 ml de alcool concentrat. Agiţi amestecul în fiecare zi înainte de a-l folosi. Poţi consuma zilnic câte 10 picături timp de două săptămâni.

• Salcia, de ajutor în mai multe afecţiuni. Datorită efectelor sale analgezice şi antiinflamatorii, scoarţa de salcie poate ajuta la scăderea febrei puternice, la ameliorarea durerilor reumatice, a durerilor de cap. Unii terapeuţi spun că scoarţa de salcie previne accidentele vasculare prin efectul de subţiere a sângelui. Tinctura din coajă de salcie, pe care o poţi cumpăra de la orice magazin de medicină naturistă, ajută la diminuarea durerilor puternice din timpul ciclului menstrual. Poţi chiar tu prepara o tinctură astfel:  pui la macerat 20 g de scoarţă cu 100 ml alcool de 70 de grade, laşi de două săptămâni, timp în care o agiţi  zilnic. Iei câte 10 picături de 5 ori pe zi.

• Cruşinul, împotriva obezităţii. Când spui „cruşin“, fie că este vorba de scoarţa copacului, fie de frunze, spui remediu împotriva constipaţiei, dar şi a obezităţii. Poţi prepara un decoct dintr-o lingură de pulbere de scoarţă la 200 ml apă fierbinte, laşi acoperit jumătate de oră, apoi mai fierbi la foc mic încă un sfert de oră. Bei cald înainte de culcare.

 

 

 

 

Sursa: click

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here