Sclavi pe plantație! Baba a schimbat regulamentul instituției pentru ca profesorii să cânte la petreceri și spectacole

@ Un nou scandal a ieșit la iveală la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, instituție subordonată Consiliului Județean Iași @ Vlad Baba, managerul susținut de Costel Alexe, a modificat de la sine putere componența Consiliului de Administrație, fără să respecte legea @ A pus pe cine a vrut în CA pentru a modifica regulamentele interioare ale Școlii @ Astfel, profesorii au fost puși să susțină spectacole la cheremul lui Baba în loc să predea cursanților @ Într-o plângere penală îndreptată împotriva acestuia, profesorii arată cum Baba a modificat regulamentul instituției @ „(…) făptuitorul a modificat Regulamentul de Ordine Interioară și Fișa Postului într-o modalitate necorespunzătoare cu specificul activității de profesor, introducând atribuții ce transformă cadrele didactice în niște artiști, obligați să susțină spectacole oricând li se solicită de către managerul Școlii”, se arată în plângerea penală

Noi combinații făcute de Vlad Babă, actualul manager de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, au ieșit la iveală. Managerul susținut de Costel Alexe a provocat un adevărat dezastru la Școala de Arte. După ce a dat afară abuziv profesori din cadrul instituției, managerul s-a ales cu plângere penală pentru hărțuire și abuz în serviciu. Mai mult, Vlad Babă a ajuns să măsluiască și documentele pentru formarea Consiliului de Administrație, unde a adus ce oameni a vrut și care au luat tot felul de decizii favorabile pentru manager și oamenii acestuia. În aceste condiții, profesorii de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași și-au căutat dreptatea în altă parte.

Numiri ilegale în CA de la Școala Populară de Arte din Iași

Vlad Baba a schimbat componența Consiliului de Administrație de la Școala Populară de Arte din pix, impunând persoane apropiate. Astfel, Baba a devenit președintele CA, iar ca membrii i-a trecut pe Gheorghe Ștefan Neagu și Maricel Maxim, unii din profesorii apropiați lui, dar și pe Diana Geantimir, căreia i-a dat și atribuții de secretar, una dintre domnișoarele care a beneficiat de contracte generoase de la instituție după externalizarea unor servicii. Geantimir a ajuns să semneze mai multe documente ale instituției ca expert contabil, asta după ce Școala i-a oferit un contract generos de 20 mii euro pe an. Din cadrul CA mai face parte și Lăcrimioara Ursu, consilier județean PSD, implicată într-un alt dosar penal ajuns la Parchet pentru că s-a angajat cu acte false la CJ Iași în mandatul anterior.

Nu a consultat profesorii pentru noul CA

După ce Vlad Babă a nominalizat membrii CA după bunul plac, în baza unei dispoziții interne, profesorii au cerut explicații. Ba chiar, angajații au indicat faptul că CA a fost impus cum a vrut Babă și nu conform respectarea legii. Profesorii au reclamat faptul că Babă nu i-a consultat la momentul în care a impus componența CA. În cursul lunii februarie 2022, profesorii au cerut ca Babă să retracteze totul și să impună alegerea CA prin vot secret.

„Indiferent dacă CA este constituit după Legea Educației nr.1/2011 sau după Ordinul nr. 2193/2004, dumneavoastră, în calitate de manager, nu aveți atribuția de a alege la discreția personală, membrii CA. Prin urmare, nu recunoaștem CA format doar de dumneavoastră prin decizie internă, nu reprezintă angajații, școala și interesele acesteia, pentru a le reprezenta legal”, se arată în plângerea depusă de profesorii de la Școala Populară de Arte.

Abuz în serviciu

Profesorii l-au acuzat pe Vlad Babă pentru abuz în serviciu pentru că a modificat CA după cum a vrut el, prin dispoziție internă.

„Făptuitorul Vlad Babă a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu prin modalitatea în care a modificat componența Consiliului de Administrație, cu nerespectarea procedurilor prevăzute în Legea Educației, nr.1/2011, fără întrunirea colectivului cadrelor didactice, a consiliului profesoral, cu scopul vădit de satisfacerea unor interese personale”, se arată în plângerea depusă de către cadrele didactice de la Școală.

Profesorii  au fost transformați în artiști

Cu ajutorul noului CA, Babă a modificat regulamentele interne ale Școlii și astfel a dispus ca profesorii să fie obligați să susțină și spectacole artistice pe lângă cursuri.

„Impunând în componența Consiliului de Administrație persoanele oportune care să susțină orice acțiune a managerului, făptuitorul a modificat Regulamentul de Ordine Interioară și Fișa Postului, într-o modalitate necorespunzătoare cu specificul activității de profesor, introducând atribuții ce transformă cadrele didactice în niște artiști, obligați să susțină spectacole oricând li se solicită de către managerul Școlii, fără a avea vreo legătură cu activitatea artistică”, se mai arată în plângere.

Posturi pentru apropiații lui Babă

Profesorii au mai acuzat că Babă și-a adus în instituție mai mulți apropiați.

„Au fost schimbate organigrama și statul de funcții, astfel încât să poată fi create posturi dedicate unor persoane din cercul de prieteni ai acestuia, iar ierarhia subordonării a fost acordată exclusiv acestor persoane (…) Modificările aduse ROF și ROI într-o manieră netransparentă, părtinitoare și total neprofesională și în dezacord cu calitățile de etică și moralitate pe care funcția de manager al unei instituiții de învățământ trebuie să o dețină”, se mai arată în document.

În organigrama sunt 30 de posturi, dintre care 19 sunt posturile pentru profesori. Îm ultima perioadă, după izbucnirea scandalurilor penale, angajații Școlii și-au dat demisia, iar instituția a rămas total descoperită.

Scandal după scandal la Școala de Arte din Iași

Trimis deja în judecată alături de Costel Alexe, președintele CJ Iași, în dosarul angajărilor ilegale de la Școala Populară de Arte, Vlad Baba, s-a mai ales cu alte plângeri penale. Sătui să fie hărțuiți și amenințați, profesorii l-au reclamat pe manager la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. Profesorii au arătat cum în ultimele luni, Vlad Babă i-a hărțuit și înjurat, amenințându-i de multe ori cu concedierea.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here