Sclavagism la hotelul Mitropoliei. Ture de 12 ore/zi, fără libere de sărbători, 1.000 de ore suplimentare neplătite

Adrian Zăgan a muncit pe brânci vreme de 16 ani ca recepționer la hotelul Mitropoliei @ S-a mulțumit cu salariul minim, fiind singurul întreținător al unui copil diagnosticat cu un sindrom genetic foarte rar @ Mitropolia îl sfidează pe cel care acum cere instanței să-i facă dreptate: „ (…) a beneficiat și de înțelegerea noastră de câte ori a avut nevoie de învoiri în timpul programului de lucru, astfel că suntem neplăcut surprinși de acțiunea lui în instanță”

Un ieșean se luptă în instanță cu una dintre cele mai bogate și mai influente instituții din România. Adrian Zăgan, un tânăr modest, a dat în judecată Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru a-și cere drepturile salariale. Zăgan a fost angajat timp de 16 ani ca recepționer la Casa de Oaspeți Sf. Nicolae. În noiembrie 2018 și-a dat demisia, nemaiputând face față programului extenuant de lucru din ultimii trei ani: ture de 12 ore ziua sau noaptea, muncind chiar și în week-end și în zilele de sărbători legale. Nefiind plătit pentru munca suplimentară depusă  și fără a i se reduce programul de lucru la 8 ore, Zăgan decide să renunțe la job și își dă angajatorul în judecată.

”Din mai 2014, din  lipsă de personal și din cauza faptului că recepția hotelului era organizată să funcționeze non-stop, angajatorul ne-a impus desfășurarea activității în ture de 12 ore derulate ziua sau nopate, precum și în zilele libere și în sărbătorile legale. S-a impus prestarea în mod constant de ore suplimentare care ar fi trebuit să fie remunerate conform legii. Am încercat soluționarea pe cale amiabilă și am notificat Mitropolia, însă nu am primit niciun răspuns. Solicit instanței să oblige Mitropolia Moldovei și Bucovinei la plata celor peste 1.000 de ore suplimentare prestate peste programul de lucru pentru care nu am fost plătit. De asemenea, solicit achitarea sporului de noapte, a sporurilor pentru zilele libere și zilele de sărbători legale în care am lucrat, precum și plata tuturor contribuțiilor aferente acestor sume către bugetul de stat” , se arată în plângerea înaintată de avocatul lui Adrian Zăgan către judecătorii de la Tribunalul Iași.

A muncit 16 ani pe salariul minim pentru a-și îngriji fiica bolnavă

Mitropolia se apară în acest proces atât prin intermediul juristului Constantin Grigore, dar și-a angajat și un avocat. Ciudat e că fiecare dintre aceștia a depus la instanță propria întâmpinare. La fel de ciudat e faptul că ambele documente sunt aproape identice ca fond, întâmpinarea avocatei Liliana Macovei conținând mai multă ”vorbărie”, probabil pentru a-și justifica onorariul. Trecând cu vederea aceste aspecte, ceea ce șochează este atitudinea procesuală a Mitropoliei care oscilează între reminiscențele inchiziției și comportamentul unui proprietar de sclavi.

Adrian Zăgan, tatăl unei fetițe diagnosticate cu un sindrom genetic foarte rar și cu multe alte probleme medicale adiacente, unic susținător al familiei dintr-un salar de 1600 lei net, a muncit zi și noapte pentru a putea plăti tratamentele, intervențiile chirurgicale și terapia copilului său în speranța că ii va putea clădi un viitor mai bun. Această persoană, după 16 ani de zile lucrați în cadrul Colegiului Sf. Nicolae, pentru că a îndrăznit să-și ceară drepturile legale, a fost ”zugravită” în fața instanței de către juristul și avocatul MMB în persoana unui infractor care a falsificat fișele de pontaj și alte documente interne ale Mitropoliei. Mai lipseau să spună că-i eretic și că vrea să distrugă Biserica, și ne întorceam în Evul Mediu.

Angajatul nu a apreciat „milostenia” Mitropoliei

Iar mai apoi, reprezentanții MMB s-au arătat indignați de faptul că angajatul lor nu a apreciat milostenia instituției concretizată în majorarea salariului, spor de noapte și spor de vechime, de parcă ar fi fost niște acte de binefacere nu obligații legale prevăzute în sarcina oricărui angajator din România.

”Reclamantul a beneficiat de majorări salariale, spor de vechime și ore de noapte. Deci atitudinea noastră a fost de recompensare, astfel încât am fost surprinși de acțiunea sa. Noi nu le-am dat acordul nostru pentru orele suplimentare care le-au efectuat. Pontajele depuse nu sunt concludente, programul întocmit nu are ștampila noastră, iar procesele verbale nu produc efecte juridice. Nici facturile emise nu sunt relevante întrucât există posibilitatea ca ora emiterii să fie fictivă” menționează în întâmpinare juristul MMB, Constantin Grigore!

Iar apogeul tupeului acestei instituții retrograde este surprins în întâmpinarea avocatei Liliana Macovei: ”Reclamantul a beneficiat și de tichete de masă, a beneficiat și de înțelegerea noastră de câte ori a avut nevoie de învoiri în timpul programului de lucru, astfel că suntem neplăcut surprinși de acțiunea lui în instanță”!

Martorul confirmă: se făceau ore suplimentare

Eusebiu Bostan a fost șef recepție la Hotelul Mitropoliei în perioada în care Adrian Zăgan și colegii săi ar fi prestat sute de ore de muncă fără a fi remunerați. Chemat în instanță ca martor, Bostan,care este în continuare angajat recepționer la Casade Oaspeți Sf. Nicolae, a confirmat în totalitate acuzele aduse Mitropoliei.

”Munceam în ture de 12 ore, de zi de la 7 la 19.00 respectiv de noapte de la 19.00 la 7. Angajații semnau pontajele în fiecare zi. Modelul de pontaj era cel pus la dispoziție de conducere. La începutul și la finalul turei se întocmeau procese verbale de predare primire a bunurilor și valorilor de la un angajat la altul.începând cu mai 2014 s-au efectuat ore suplimentare. Se generau ore suplimentare din cauza schemei reduse de personal. Conducerea știa acest lucru. S-a pus în discuție acest aspect. Plecase o persoană din departament iar conducerea a solicitat ca cei rămași să suporte surplusul de ore suplimentare, că oricum ni se mărise salariul. Nu s-a semnat niciun document”, a spus Bostan în fața judecătorilor.

Expertul contabil: 900 ore suplimentare neplătite

Expertiza dispusă de judecatori a avut patru mari obiective: determinarea exactă a numărului de ore suplimentare prestate de angajat în perioada incriminată, calcularea drepturilor bănești aferente acestor ore prestate, calcularea veniturilor ce i se cuvin din sporul de noapte și cuantificarea sumelor ce trebuiesc plătite aferente zilelor libere și sărbătorilor legale în care Zăgan Adrian a lucrat. În urma analizei documentelor puse la dispoziție, expertul Ana Coroabă a ajuns la o conlcuzie incredibilă: Adrian Zăgan a muncit peste 900 ore suplimentare în trei ani și doar 44 de ore i-au fost plătite. Conform calculelor efectuate de expertul contabil, pentru cele 900 de ore Mitropolia Moldovei și Bucovinei este bună de plată cu suma de 15.473 lei. Totodată, expertiza a arătat că Mitropolia nu a calculat corect sumele aferente sporului de noapte, între suma evidențiată în contabilitate și achitată angajatului și cea cuvenită conform normelor legale existând o diferență de 2.256 lei. Același lucru s-a întâmplat și în cazul sporurilor pentru munca în zilele de week-end și în zilele de sărbătoare legală, MMB fentând și de această dată angajatul cu 2.453 lei. În total, conform expertului contabil, MMB nu i-a plătit lui Zegan Adrian peste 20.000 de lei, bani ce i s-ar f cuvenit conform muncii prestate ca recepționer la Casa De Oaspeți.

Martorul confirmă

Eusebiu Bostan a fost șef recepție la Hotelul Mitropoliei în perioada în care Adrian Zăgan și colegii săi ar fi prestat sute de ore de muncă fără a fi remunerați. Chemat în instanță ca martor, Bostan a confirmat în totalitate acuzele aduse Mitropoliei. ”Munceam în ture de 12 ore, de zi de la 7 la 19.00 respectiv de noapte de la 19.00 la 7. Angajații semnau pontajele în fiecare zi. Modelul de pontaj era cel pus la dispoziție de conducere. La începutul și la finalul turei se întocmeau procese verbale de predare primire a bunurilor și valorilor de la un angajat la altul.începând cu mai 2014 s-au efectuat ore suplimentare. Se generau ore suplimentare din cauza schemei reduse de personal. Conducerea știa acest lucru. S-a pus în discuție acest aspect. Plecase o persoană din departament iar conducerea a solicitat ca cei rămași să suporte surplusul de ore suplimentare, că oricum ni se mărise salariul. Nu s-a semnat niciun document” a spus Bostan în fața judecătorilor.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here