Scenariu șocant: bomba cu gaz poate exploda din nou. E.On a găsit o nouă scurgere pe strada din Copou

E.On efectuează la această oră săpături în zonă, după ce au fost semnalate concentrații mari de gaze. INSEMEX, chemată să investigheze explozia din Văscăuțeanu. E.On neagă că ar fi fost anunțată o scurgere de gaz. Sunt investigate două ipoteze: scurgere la racordul centralei de apartament al familiei Bulacovschi sau o pierdere în rețeaua de gaz stradală, care s-a infiltrat în subsolul blocului. Avocata Anca Preda, care locuiește la parter, a scăpat pentru că nu era acasă: „Mi-au găsit ușa de metal de la intrare făcută ghem în dormitor”. Sunt zeci de mii de centrale de apartament fără revizie făcută, putând avea pierderi la racorduri.

 

În cursul zilei de marți, E.On a demarat o serie de verificări în zona imobilului de pe strada Văscăuțeanu afectat de teribila explozie care a omorât doi oameni și a băgat alte trei persoane în spital. Sondările se fac chiar în acest moment la circa 50 de metri de bloc în rețea, unde au fost semnalate concentrații de gaz mai mari cu 5 până la 15%. E.On a cerut  aprobare pentru foraje de la procurorul care anchetează incidentul. La fața locului se află și primarul Mihai Chirica.

 

 

Puternica explozie din strada Văscăuțeanu, care a curmat două vieți, atrage din nou atenția asupra pericolului reprezentat de gazul natural. Adus la consumatori în țevi vechi, neschimbate de zeci de ani, mergând prin circuite roase de vreme și intrând în centrale termice sau aragaze neinspectate cu anii, gazul metan are potențial mortal. După cazul din Văscăuțeanu, anchetatorii merg pe două direcții, iar supraviețuitorii se bucură că au doar pagube materiale. Mai grav este că pentru doi profesori universitari, viața s-a terminat.

 

Anchetatorii: două variante

Procurorul și experții vor verifica două piste care presupun scurgeri de gaz: racordurile de la o centrală termică din apartamentul cel mai afectat și o scurgere de gaz a unei conducte a E.On care traversează zona.
Surse din rândul anchetatorilor au precizat că joi vor sosi la Iași specialiștii de la Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX, aceiași care au realizat expertiza la Colectiv. Aceștia vor putea spune cu precizie care a fost sursa scurgerii de gaz care a produs explozia. „Puține șanse să fi făcut o centrală termică de apartament așa ceva. Oamenii din bloc au spus că au simțit miros de gaze și au anunțat la E.On problema, cu câteva zile înainte. Se vede și după cum sunt căzute planșeele din bloc că explozia a fost undeva la subsol. Este căzută podeaua de la parter, este distrus planșeul de la etajul 1. Probabil a venit gaz pe lângă conductă, pe traseul acesteia până la bloc”, ne-a spus viceprimarul Gabriel Harabagiu.

 

 Explozia a distrus planșeele de la parter și etaj, dar specialiștii spun că structura de rezistență a blocului nu a fost afectată

E.On: nu a sunat nimeni să anunțe miros de gaz

Reprezentanții companiei germane susțin că nu a fost anunțată la dispecerat nicio defecțiune tehnică în zonă, în niciuna dintre cele 30 de zile de dinainte de explozie. “Poate că au simțit miros de gaze și au discutat între ei, dar nimeni nu a anunțat. Acum nu poate fi trasă nicio concluzie. Există o anchetă care se face sub coordonarea procurorului. Oricum, dacă eram anunțați despre o scurgere de gaze interveneam imediat. Avem aparatură cu senzori de metan care indică foarte multe date, am fi găsit-o imediat”, ne-au spus surse din cadrul E.On.

 

Profesorul Victor Bulacovschi și soția sau au murit în urma exploziei. Se presupune că el a declanșat deflagrația, apăsând un comutator

Inginer de centrale termice: scurgere din stradă

Un inginer de centrale termice a explicat pentru 7EST că centralele termice de apartament pot provoca explozii, dar nu de intensitatea celei de pe Văscăuțeanu. “Am fost și eu la locul exploziei, unde am văzut că există un canivou – construcție subterană din beton prin care trec diferite utilități. Probabil gazul a scăpat dintr-o conductă din stradă, a urmat acel traseu până la bloc, unde s-a ridicat și s-a infiltrat la parter”, afirmă inginerul Adrian Tăbușcă.
El a explicat că sistemul de siguranță al centralei termice întrerupe automat alimentarea cu gaz. “Centrala are un dispozitiv de siguranță care, atunci când intervine orice fel de problemă sau cădere de curent, oprește alimentarea automat. Este un dispozitiv care nu dă rateuri, pentru că este ținut în poziție armată, iar bobina eliberează un piston care închide gazul. Și acea siguranță este pe toate centralele, vechi sau noi”, ne-a mai explicat Tăbușcă.

Racordurile sunt cele mai periculoase

Acesta spune însă că racordurile de sub centrală pot provoca scurgeri de gaze dacă sub vechi, forțate, neîntreținute sau neverificate. “În Iași există 50.000 de centrale. Foarte multe sunt neverificate. Reviziile periodice se fac atât pe componentele centralei dar și pe racorduri. Dacă defecțiunile centralei nu sunt periculoase, neverificarea racordurilor poate lăsa neobservate scăpări de gaze. Și abia asta are potențial de explozie”, ne-a mai spus Adrian Tăbușcă.

 

 

Anca Preda era plecată

Avocata Anca Preda locuia într-un apartament din blocul de pe Văscăuțeanu care a explodat. Spune că a avut noroc de concediu, pentru că nu știe dacă ar fi scăpat, mai ales după ce i-au povestit vecinii. “Sunt plecată în concediu. Am avut noroc, apartamentul în care stăteam era chiar la parter. Cine a fost acolo mi-a spus că a fost distrus complet. Ușa din metal de la intrare a traversat un hol lung de 4 metri, a trecut printr-o altă ușă și a ajuns în dormitor, făcută ghem. Bucătăria și baia, care au planșee mici, ar fi intacte. Probleme au fost la camerele care aveau planșee mari. Oricum, din toată casa nu am mai recuperat nimic. Au ieșit de acolo doar cu cheile de la mașină”, ne-a spus Anca Preda.

 

Citește și EXPLOZIE în Copou. O acumulare de gaze a aruncat în aer parterul și primul etaj al unui bloc: două persoane, soț și soție, au murit

 

Judecătorul Dănileț spune că țevile sunt foarte vechi

Judecătorul Cristi Dănileț a postat pe Facebook bănuiala sa că în cazul de la Iași este vorba despre o scurgere din conducta E.On. Magistratul povestește că a judecat la Oradea un caz cu doi morți: explozia unui bloc din Zalău. „Probele au arătat că, în cursul anilor, de la o conductă stradală de alimentare cu gaz, care s-a corodat în timp, gazul s-a infiltrat în subsolul blocului de unde a pătruns pe lângă conducte în apartamentele de deasupra și pe casa scării”, povestește Dănileț.
Într-o dimineață, la ora 3, cineva a aprins o brichetă și blocul a sărit în aer, producând doi morți și pagube asemănătoare cu ce a fost la Iași. „Unul dintre inculpați, singurul care fusese sincer dintre cei din conducerea E.On Gaz, mi-a spus că, după privatizarea Electrica SA, nu au fost bani suficienți pentru a înlocui kilometrii de conductă al cărei termen de exploatare a expirat – obligație prevăzută în contractul de privatizare – astfel încât România stă pe o bombă  – citat exact –  pericolul de explozii uriașe fiind permanent. Omul a avut dreptate”, mai scrie Cristi Dănileț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here