Scandalul studenților străini neînmatriculați la UMF: Un francez cere daune de 1.000 de dolari și onorariul avocatului

Celebrul scandal de la UMF Iași, din anul școlar 2015-2016, în urma căruia zeci de studenți de alte naționalități s-au trezit peste noapte excluși din rândurile universității, după ce inițial au fost admiși revine. După ce au câștigat procesul intentat instituției de învățământ superior și au revenit pe băncile școlii, unii dintre studenții străini s-au îndreptat, separat, în procese împotriva Universității. Și au solicitat despăgubiri, dar și achitarea onorariilor apărătorilor pe care i-au plătit anterior. Printre cei care au avut atunci de pătimit, fiind îndepărtat de pe listele de admitere de fosta conducere a UMF, s-a numărat și cetățeanul francez Joel Nicolas Moulin, născut în localitatea Chateauroux, actualmente student cu acte în regulă la Medicină Generală. Pentru a-și recupera banii oferiți drept onorarii avocaților pe care i-a angajat, Moulin a dat în judecată instituția medicală de învățământ superior și a cerut daune de 3.600 de lei, plus 800 de euro reprezentând suma de bani pe care a achitat-o Societății Civile de Avocați Olteanu & Petruța. În timpul scandalului și ostilităților din 2015-2016,  scandal finalizat cu demisia fostului rector Dragoș Pieptu, în jur de 170 de studenți străini, din care 45 erau din Maroc, nu s-au mai regăsit ulterior pe listele de admitere. La câteva săptămâni, după ce conflictul de la UMF Iași a provocat un scandal diplomatic între România și Maroc, dar și cu alte țări ce-și trimiseseră tineri în capitala Moldovei ca să studieze Medicina, cazul a ajuns și în atenția procurorilor.

Fostul rector Pieptu a demisionat în urma scandalului

La data cu pricina a fost nevoie de intervenția personală a fostului ministru al Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, care, într-o discuție privată cu rectorul Pieptu, l-ar fi convins pe acesta ca să-și dea singur demisia, ca să nu fie demis. În urma scandalului, dosarele a 170 de studenți străini au fost reevaluate și toți au fost admiși, regăsindu-se ulterior pe liste. Tot atunci, mai multe ambasade străine au cerut explicații chiar Ministerului Român de Externe. După ce fostul rector Dragoș Pieptu a plătit cu funcția, următoarea care ar fi trebuit sa-și piardă postul a fost Doina Azoicăi, decanul de la Medicină Generală, locul unde erau înscriși cei mai mulți dintre studenții străini cu probleme.

Amintim că, în toamna lui 2015, zeci de studenți străini au rămas neînmatriculați la UMF, în urma unor erori care s-ar fi strecurat în sistemul acestei instituții.  Pe 5 octombrie 2015, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași a publicat o listă cu aproximativ 170 de studenți care au îndeplinit condițiile de eligibilitate și au fost admiși, o parte dintre aceștia achitând și taxele aferente, mai exact sume cuprinse între 2.000 si 5.000 de euro.  Pe 15 octombrie însă, facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă de pe care, de aceasta dată, fără a prezenta niciun fel de explicație, cca 45-50 de studenți, majoritatea cetățeni marocani, dar și de alte naționalități, au fost excluși. Practic, studenții, care au achitat mii de euro drept taxe către UMF, s-au trezit brusc dați la o parte, în urma unei așa-zise erori.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here