Scandalui teilor. Scrisoare deschisă a primarul Gheorghe Nichita către vedetele Antena 1: „Ați căzut în capcana unor interese politice”

Mai multe vedete media naționale originare din Iași au criticat, miercuri, intenția primăriei a de tăia fără consultare publică a copacilor din Iași. Daniel Buzdugan, Carmen Avram, Toni Grecu, Silviu Andrei, Oana Turcu şi IrinaSchrotter au făcut front comun în emisiunea «Acces Direct» de la Antena1, în fața inițiativa administrației locale.

 

Daniel Buzdugan, cel care a cerut susținerea a 50.000 de clujeni pentru oprirea tăierii copacilor din Iași a declarat:  „Am făcut un protest la Cluj la concertul Radio ZU. Le mulţumesc clujenilor pentru că au luat atitudine şi s-au manifestat împotriva tăierii copacilor din Copou. Când tai Copoul, anulezi acest oraş. Dezastrul a început anul trecut, când a fost ciopârţit bulevardul central. Teii de acolo au fost înlocuiţi cu nişte salcâmi japonezi pitici. Salcâmii ăştia se potrivesc mai degrabă cimitirelor. Aud acum că şi pasajul de la Fundaţie a fost proiectat prost. S-a greşit, se face prea îngust, nu încap două maşini. Cine plăteşte? DNA nu prea există la Iaşi, ar trebui să dea o fugă cei de la DNA de la Bucureşti să vadă ce se petrece la Iaşi.

La fel a reacționat și Simona Gheorghe: E revoltător. Nici un primar al Iaşului nu s-a gândit reodată să distrugă spaţii verzi”.

Alături de ei s-a aflat și Toni Grecu, liderul grupului Divertis: „Este de nerecunoscut centrul Iaşului. Sunt mirat să aud astfel de lucruri. Am văzut ce s-a întâmplat pe Ştefan cel Mare. Dacă tot au chef să schimbe ceva în oraş, să planteze copaci, nu să taie”.

 

Ca urmare a inițiativei lor, primarul Gheorghe Nichita a transmis joi, 22 mai, o scrisoare deschisă. Iată ce spune edilul-șef:

 

„Stimată Doamnă Simona Gherghe,

Stimate Domnule Daniel Buzdugan,

 

Vă trimit această scrisoare deschisă, deși ne cunoaștem personal de pe vremea când lucrați în mass-media din Iași. Drumurile noastre s-au intersectat de multe ori, atât în Capitala Moldovei, cât și în București.

Cred că am lăsat de fiecare dată impresia unui om deschis, care poate fi apelat fără probleme de către Dumneavoastră. De altfel, aveți numărul meu de telefon.

Cu atât mai surprinzător a fost pentru mine să aflu, din presă, despre unele acuzații la adresa Orașului si comunității în care v-ați format ca profesioniști.

Înțeleg că este campanie electorală și unele subiecte sunt preluate atât de canale media, cât și de formatori de opinie și partide politice, cu un interes vădit. Dar nu pot să fiu de acord cu minciunile spuse pe seama celui mai frumos oraș din România.

 

Dragă Simona,

Dragă Daniel,

 

Dacă ați aflat din unele informări ale presei sau din mediul online că „s-au tăiat teii” din Iași, să știți că ați căzut în capcana unor interese politice. Noi, la Iași, plantăm în fiecare an sute de arbori, și nu doar tei. Plantăm chiar dacă este sau nu campanie electorală. De exemplu, în anul 2013 s-au plantat în Iaşi 6.193 arbori, iar în prima parte a anului 2014 s-au plantat 4.156 arbori.

În fiecare primăvară, Iașul se transformă în Orașul Lalelelor, prin miile de flori care ne înfrumusețează orașul. Apoi, noi, aici la Iaşi, ne bucurăm de mirosul salcâmilor în floare. Ştiaţi că avem în oraş mii de salcâmi, de care avem grijă în fiecare an? Urmează apoi mirosul florilor de tei. Din păcate, am aflat că, dacă trăiești doar în mediul virtual, atunci crezi că au dispărut teii din Iași! Sau auzi la televizor că am asfaltat râul Bahlui …

Însă, după o scurtă plimbare în centrul orașului, în Copou, Tătărași sau parcul Voievozilor, afli că realitatea este cu totul alta. Spre știință, în toamna acestui an vor fi plantaţi încă 2.100 arbori.

Desigur, nu pretindem că suntem perfecți. Orice instituție care administrează un oraș de talia Iașului poate să comită greșeli. Am spus-o și public, recent, atrăgând atenția celor responsabili din cadrul Primăriei Municipiului Iași. Accidente se pot întâmpla, atât de comunicare, cât și de gestionare a unor situații. Dar de aici până la a arunca cu noroi asupra orașului care câștigă regulat competițiile naționale și internaționale pe tema spațiilor verzi, este cale lungă …

Mai este un aspect de care, din păcate, nu țineți cont. Iașul este înscris în ambițioasa cursă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Ieșenii, din municipiu, din Moldova, din România și din diaspora, au înteles importanța demersului nostru și au venit alături de comunitatea locală. Cu atât mai mult este regretabil ca alți ieșeni să preia zvonuri politice și să se întoarcă împotriva orașului lor.

 

Dragă Simona,

Dragă Daniel,

 

Vă aștept la Iași cu aceeași căldură ca de fiecare dată. Vă invit la o plimbare în tihnă, în Parcul Expoziției, în Parcul Copou sau în Grădina Botanică, prin muzeele și lăcașurile de cult de care noi, aici, avem grijă în fiecare zi. Poate și la Palas, un proiect realizat în parteneriat cu municipalitatea ieșeană, de care am văzut că sunteți foarte mândri. Sau, de ce nu, la umbra Plopilor fără Soț, monument al naturii, pentru care facem eforturi, alături de specialiștii mediului academic, să le prelungim durata de viață.

 

În speranța că acest demers al meu este primit cu aceeași bună-credință cu care accept opiniile voastre,

Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iași”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here