Cancelarul german Angela Merkel i-a criticat luni pe social-democraţi, partenerii de guvernare, care îl acuză pe ministrul Sănătăţii că a propus distribuirea de măşti medicinale neomologate persoanelor fără adăpost sau cu handicap, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Pentru social-democraţi „este vorba de a da o imagine proastă luptei împotriva pandemiei”, a spus Merkel în cadrul unei reuniunii a liderilor Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul său.
Acest caz „nu este susţinut de fapte, ca să nu spun mai mult”, a adăugat ea.
Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, figură proeminentă în cadrul CDU, este în centrul unui scandal politic după ce revista Der Spiegel a relatat că oficialul a propus în primăvara lui 2020 distribuirea de măşti fabricate în China şi neomologate conform directivelor Uniunii Europene către structuri care găzduiesc persoane cu handicap sau fără domiciliu.
La acel moment, pandemia de noul coronavirus tocmai izbucnise, iar Germania, la fel ca alte ţări, se confrunta cu o penurie de măşti de protecţie.
Ministerul Muncii, condus de Hubertus Heil, un responsabil al SPD, a refuzat atunci să facă asta, potrivit sursei citate.
Cu trei luni şi jumătate înainte de alegerile legislative, aceste dezvăluiri l-au obligat pe ministrul Sănătăţii să se apere ferm şi să îşi exprime indignarea, în timp ce SPD şi-a înmulţit atacurile împotriva sa.
Jens Spahn, criticat la începutul anului pentru startul greoi al campaniei de vaccinare, a dat asigurări că aceste măşti garantau o protecţie împotriva riscurilor de infectare.
Saskia Esken, co-preşedinte al social-democraţilor, a spus că ministrul Sănătăţii dă dovadă de „un dispreţ fără precedent”, în timp ce Norbert Walter-Borjans, celălalt co-preşedinte al SPD, a denunţat „o atitudine inumană” care „nu are ce căuta în politică”.
Candidatul conservatorilor la postul de cancelar la alegerile de la 26 septembrie, Armin Laschet, a sărit de asemenea în apărarea lui Jens Spahn, spunând că afirmaţiile făcute de SPD în acest caz sunt „inacceptabile”.
Potrivit lui Laschet, măştile erau certificate de un organism german şi „era nevoie să fie distribuite în număr mare” în acea situaţie de penurie.