Este vorba despre Fundația Alternative Sociale care a obținut finanțare pentru un proiect social @ Organismele care au verificat modul în care s-au cheltuit banii au stabilit că Fundația trebuie să returneze 6.566.344,82 lei
Cunoscuta fundație ieșeană Alternative Sociale se chinuie să anuleze în justiție o ”amendă” de 1,5 milioane euro aplicată de instituțiile care au ca atribuții verificarea modului în care s-au cheltuit fondurile europene.
Astfel, în anul 2010, această Fundație a obținut finanțare pentru proiectul intitulat Modelul Economiei Sociale în România finanțat prin Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU). Banii s-au cheltuit, dar în anul 2017, autoritățile de implementare au efectuat un control, iar la finalul verificărilor au dispus ca fondurile nerambursabile să fie reurnate. Asta deoarece în timpul implementării proiectului a fost schimbat beneficiarul proiectului. Astfel, cererea de finanțare a fost depusă de Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, organizație internațională partenere a fundației din Iași. Pe parcurs fundația ieșeană s-a transformat din partener în principalul beneficiar. Acum fundația ieșeană se judecă cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Fondurilor Europene precum și cu organismele de implementare din cele două ministere să anuleze respectivul proces verbal de control.
„La peste trei ani de la finalizarea implementării proiectului s-a efectuat un nou control în legătură cu aceeași suspiciune de neregulă finalizat cu procesul verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor nr.8428/16.02.2017 prin care s-a stabilit în sarcina reclamantei o creanță bugetară în cuantum de 6.566.344,82 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor declarate neeligibile”, au arătat avocații Fundației în fața judecătorilor.
Curtea de Apel a dat dreptate fundației ieșene iar procesul se judecă în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Constantin MAZILU