„Sărmanul” super-bugetar rămas fără ciolan: Cătălin Bulgariu vrea despăgubiri de 120.000 lei de la Aeroportul Iași

@ Super-despăgubiri pentru super-bugetarii care și-au pierdut privilegiile @ Două procese a deschis Cătălin Bulgariu după ce a pierdut funcția de director al Aeroportului Internațional Iași și solicită să fie despăgubit cu peste 120.000 lei @ Contractul de management prevedea însă că acesta poate fi oricând data afară, chiar și fără motiv, primind însă în schimb despăgubiri de maxim 9.800 lei, indemnizația pentru o lună a directorului @ Consiliul de Administrație a identificat 11 motive care au impus shimbarea lui Cătălin Bulgariu din funcție @ Din cauza crizei, încasările la Aeroport scădeau, dar cheltuielile rămâneau aceleași @ Bulgariu mai încasa 4.000 de lei pe lună pentru că era trezorier la Asociața Aeroporturilor din România @ Ședința în care s-a decis schimbarea lui Bulgariu a fost o comedie @ Când s-a trecut la vot, unul dintre membrii CA a fugit din sală pentru că avea programare la medic

Cătălin Bulgariu a dat în judecată Aeroportul Iași în două procese distincte. Prima cerere de chemare în judecată a fost depusă la Tribunalul Iași pe 1 februarie 2021 și vizează revocarea sa din funcția de director general al Aeroportului Iași. Cel de al doilea proces a fost inițiat pe 12 martie 2021 și are ca obiect plata unor obligații financiare restante ale aerogării față de fostul director. Cătălin Bulgariu vrea să obțină de la Aeroportul Iași peste 120.000 lei cu titlu de obligații restante și daune pentru prejudiciul creat prin revocarea din funcția de conducere.

Bulgariu lua bani și de la Asociația Aeroporturilor

În primul proces, fostul director al Aeroportului cere judecătorilor să constate că revocarea mandatului încredințat prin contractul C56/14.05.2018 a survenit fără justă cauză și prin urmare să oblige Aeroportul Iași la plata daunelor prevăzute în contract, respectiv contravaloarea unei indemnizații lunare în cuantum de 9.800 lei. Totodată, Cătălin Bulgariu  pretinde și despăgubiri în cuantum de 41.013 lei reprezentând indemnizația aferentă funcției de trezorier în cadrul Asociației Aeroporturilor din România, funcție pe care și-a pierdut-o ca urmare a revocării mandatului de director general al Aeroportului Iași.

„Nu contest dreptul mandantului de a revoca oricând contractul de mandat, însă pot solicita ca instanța de judecată să constate că revocarea s-a produs fără justă cauză. În acest caz, subsemnatul este îndreptățit la plata unor daune interese, potrivit contractului de mandat. Revocarea mandatului s-a făcut justificat de neexercitarea mandatului cu prudență și diligența unui bun director general, cu loialitate și în interesul regiei, așa cum rezultă din procesul verbal al ședinței Consiliului de Administrație. Nu am fost invitat la ședința CA la momentul dezbaterii revocării mandatului meu pentru a putea să îmi exprim punctul de vedere și a formula apărări. Nu cunosc în concret motivele pentru care a survenit revocarea, cele menționate în HCA 49/20.11.2020 fiind formulate extrem de lacunar” – menționează Cătălin Bulgariu în cererea de chemare în judecată.

11 capete de acuzare

În întâmpinarea depusă la Tribunal, conducerea Aeroportului precizează că revocarea lui Bulgariu s-a produs pentru că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în contract. După discuții care au durat aproximativ patru ore, Consiliul de Administrație a invetariat 11 capete de acuzare și a decis în unanimitate demiterea lui Bulgariu. Conducerea Aeroportului a pus pe masa judecătorilor procesul verbal al ședinței CA și o serie de precizări consistente cu privire la motivele care au dus la demiterea directorului general. ”Membrii CA au identificat o serie de aspecte/probleme care relevă managementul defectuos, Directorul General neexercitându-și mandatul cu prudența și diligența unui bun proprietar. Astfel, au fost identificate următoarele deficiențe:

  1. dezinformarea/neinformarea CA, lipsa răspunsurilor la indexurile de sarcini trasate în ședințele de CA
  2. gestionarea deficientă în relațiile cu companiile aeriene
  3. Lipsa de informare cu privire la stadiul de execuție al platformei (sarcină permanentă pentru fiecare ședință de CA)
  4. management financiar defectuos prin neidentificarea resurselor financiare din fonduri europene (ex echipamente de securitate, de scanare)
  5. neinplementarea unui sistem de control managerial intern
  6. realizarea de investiții fără realizarea unei analize judicioase (ex reamenajarea terminalului T1 fără a fi pus la dispoziția companiilor)
  7. neaducerea la îndeplinire a solicitărilor CA de reactualizare a planului Managerial în concordanță cu evoluția traficului de pasageri, în condițiile date de covid 19
  8. derularea contractului cu masterplanul aeroportului deși membrii CA au solicitat suspendarea acestuia
  9. nu au fost luate măsuri pentru scăderea cheltuielilor având în vedere scăderea veniturilor determinată de scăderea traficului
  10. nu au fost luate măsuri active de preluare a curselor ce se anunțau a fi închise, neinițiind demersuri pentru preluarea acestora de către alte companii
  11. au fost înaintate CA documente fără analiza impactului financiar asupra regiei.” sunt cele 11 motive care au dus la decapitarea lui Bulgariu.

A dat cu flit Consiliului de Administrație

Conform documentelor depuse la dosar, Cătălin Bulgariu a dat cu flit Consiliului de Administrație. Există mai multe hârtii care dovedesc că membrii CA i-au cerut lui Bulgariu îndeplinirea unor sarcini, însă directorul general al Aeroportului i-a ignorat. Mai multe extrase din cadrul ședințelor CA dovedesc faptul că lui Bulgariu i s-a cerut în nenumărate rânduri să prezinte documente și informații cu privire la activitatea aerogării, însă acesta a refuzat să-și informeze superiorii.

„Extinderea platformei de parcare aeronave a fost o sarcină a CA și a directorului general. Această sarcină nu a fost urmărită deși s-a solicitat în mod expres de către CA. Ca dovadă a lipsei de implicare a directorului, proiectula fost implementat cu o întârziere de doi ani, fapt ce a tensionat relația cu Aerostar și Consiliul Județean, la un moment dat fiind în discuție aplicarea unor penalități de mii de euro pe zi de întârziere. Neurmărirea și neraportarea stadiului lucrărilor la extinderea platformei au pus în pericol respectarea contractelor semnate de către Aerostar și CJ Iași și a pus în pericol derularea finanțării din fonduri europene a acestui proiect. Consiliul de Administrație a considerat și mai grav faptul că, deși efectele pandemiei au creat mari probleme situației economice a Aeroportului, deși încă din luna martie 2020 s-a solicitat în cadrul ședințelor CA să se refacă planul managerial raportat la situația economică existentă, nu a fost prezentat către CA nicio măsură de redresare, de diminuare a cheltuielilor, un plan managerial reactualizat în conformitate cu valorile de trafic înregistrate în pandemie”, detaliază directorul interimar Vasile Stoicea, referindu-se la atitudinea lui Bulgariu care a generat demiterea din funcție.

Rebegea „s-a cerut la baie” înainte de vot

Mitică Rebegea a făcut echipă cu Cătălin Bulgariu din postura de președinte al Consiliului de Administrație. După alegerile locale din septembrie 2020, Rebegea și-a pierdut sprijinul politic și astfel a intervenit schimbarea sa din funcția de președinte al CA cu Alexandru Anghel. Rebegea a rămas în continuare în CA și a fost prezent la ședința în care s-a decis revocarea mandatului de director a lui Cătălin Bulgariu. Numai că fostul președinte al CA a luat parte la dezbaterea motivelor pentru revocarea lui Bulgariu, dar a dat bir cu fugiții chiar înainte de vot. Exact ca un școlar care vrea să scape din oră ca să nu fie ascultat și se cere la baie, Mitică Rebegea a cerut permisiunea să plece din ședință pentru că și-a adus aminte că avea programare la medic și nu vrea să întârzie. Chiar înainte de vot! O încercare jenantă, tipic românească, de a fi și sătul și cu slănina în pod. Gestul lui Rebegea nu a schimbat cu nimic soarta lui Bulgariu, care fost demis cu o decizie în unanimitate a CA-ului, și, în același timp, nu l-a ajutat nici în relația cu colegii din CA.

41.000 lei pentru o sinecură

„Distinct de prejudiciul direct cauzat de revocarea intempestivă și fără justă cauză, arăt că încasam lunar, de la Asociația Aeroporturilor din România, o indemnizație în cuantum de 1,2 X salariul brut pe economie, întrucât reprezentam Aeroportul Iași în această asociație. Am încasat această indemnizație până în luna noiembrie 2020. Ulterior, Asociația nu a mai virat sume cu titlu de indemnizație întrucât nu mai dețineam calitatea de director la Aeroportul Iași. Mai arăt faptul că aș fi continuat să încasez aceste sume până la data de 12.10.2021. Mai aveam de primit indemnizația pentru 10 luni și jumătate, ceea ce înseamnă 3.906 lei X10,5= 41.013 lei.” își motivează Bulgariu cererea de extra-daune.

Bulgariu visează avioane. Contractul limitează daunele

Reprezentanții Aeroportului susțin că cererea lui Bulgariu privind daunele de 41.000 lei ca urmare a neîncasării indemnizației de trezorier la Asociația Aeroporturilor di România este exegaerată și nelegală.

„Chiar dacă instanța ar considera că revocarea mandatului s-a făcut fără justă cauză, singurele daune interese care pot fi acordate sunt cele menționate în art. 18 din contractul de mandat, respectiv o indemnizație fixă lunară de 9.800 lei. Reclamantul (n.r. – Cătălin Bulgariu) nu poate pretinde alte daune-interese în afara celor asupra cărora s-a convenit la momentul încheierii contractului de mandat. În contractul de mandat este prevăzut în mod expres că indemnizația primită pentru activitatea desfășurată de directorul general este unica formă de renumerare, iar Consiliul de Administrație nu i-a aprobat în mod expres să desfășoare activitatea de trezorier și nu i-a modificat contractul în acest sens” precizează directorul general provizoriu al Aeroportului Iași, Vasile Stoicea.

Bani pentru performanță și concediul de odihnă

Cel de al doilea proces intentat de fostul director Aeroportului are ca obiect neplata unor obligații financiare restante prevăzute în contractul de mandat. Cătălin Bulgariu susține că instituția pe care a condus-o nu i-a plătit bonusul pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță prevăzuți în contract. Conform contractului de mandat, directorul general era renumerat cu o indemnizație fixă lunară și putea beneficia de un bonus anual egal cu valoarea a șase indemnizații lunare dacă își indeplinea indicatorii de performanță. Potrivit documentelor depuse la instanță, Consiliul de Administrație a Aeroportului Iași a aprobat pe 15.02.2021 raportul privind activitatea directorului general pentru anul 2019, confirmând îndeplinirea indicatorilor.

„Pentru anul 2019 am îndeplinit și chiar am depășit indicatorii financiari și nefinanciari stabiliți de CA. Acest lucru a fost consemnat în raportul de activitate. După emiterea acestuia, Consiliul de Administrație a desemnat, dintre membrii săi, o comisie de evaluare care trebuia să dureze 30 de zile, dar termenul a fost prelungit până în februarie 2021 când, CA a dezbătut și confirmat îndeplinirea indicatorilor și implicit dreptul la plată a compenentei variabile.” spune Bulgariu judecătorilor de la Tribunalul Iași. Totodată, Bulgariu spune că CA-ul Aeroportului nu i-a aprobat nicio zi de concediu de odihnă în 2020, deși a solicitat în repetate rânduri acest lucru. Prin urmare, Bulgariu solicită plata componentei variabile în cuantum de 58.800 lei și plata concediului de odihnă neefectuat în anii 2019-2020.

Rareș Neamțu

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here