Săracii șomeri bogați. Unde vor lucra foștii parlamentari de Iași și ce averi au strâns aceștia în timpul mandatelor

Parlamentarii din legislatura 2020 – 2024 care nu au mai fost realeși se întorc la „munca de jos” @ Unii dintre aceștia își caută job, alții se întorc pe posturile călduțe de la stat ce le-au fost păstrate în conformitate cu prevederile legale @ Mihail Albișteanu, fost deputat AUR revine la postul de profesor la țară: „Mă voi întoarce la postul meu de la Școala din Chicerea” @ Vasile Cîtea, deputat PSD în două legislaturi consecutive (2016 – 2024), avea rezervat postul de director adjunct al Salubris SA, dar susține că va munci în mediul privat @ Marius Ostaficiuc a trecut pe final de mandat de la PSD la AUR și, deși nu a mai candidat, nu a fost abandonat: este consilier județean și lucrează la cabinetul unui europarlamentar @ Merită să fii parlamentar? @ 7IAȘI a comparat averile declarate de aleșii Iașului la intrarea în Parlament cu cele de la părăsirea funcțiilor

Timp de mai mulți ani au reprezentat județul Iași în Parlamentul României. După alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie, zece deputații și senatori nu au mai reușit să-și păstreze mandatele. Fie au candidat și nu au fost aleși, fie nu au mai avut loc pe listele partidelor pentru noul Parlament. Unii dintre cei care își termină mandatele de deputat sau de senator se vor întoarce la locurile vechi de muncă. Pentru alții, însă, mandatul din Parlament a adus și alte beneficii la pachet.

PSD și-a schimbat complet lista de demnitari

PSD Iași va avea în noua legislatură 2024 -2028 trei deputați și un senator. Față de mandatul care se va încheia peste câteva zile, doar Maricel Popa se mai regăsește în viitorul Parlament. Ceilalți patru deputați din mandatul 2020 – 2024 nu vor mai face parte din noul legislativ parlamentar.

De exemplu, deputatul PSD Vasile Cîtea a fost demnitar în Parlamentul României timp de două mandate, 2016 – 2020 și 2020 – 2024. Până în prezent, Vasile Cîtea a contractat un credit bancar de 100.000 lei, conform declarației de avere, neavând alt venit în afara indemnizației de parlamentar. Anterior funcției de deputat, Vasile Cîtea a ocupat funcția de director adjunct la Salubris SA, societate din subordinea municipalității. De această data, Vasile Cîtea a spus că va intra în zona privată.

O să muncesc, nu o să stau degeaba. Mă întorc de unde am plecat de la bun început, din mediul privat, a spus Vasile Cîtea.

Silviu Macovei: „Aștept încheierea oficială a acestui mandat”

Un alt deputat PSD Iași care nu a mai prins un alt mandat este Silviu Macovei. Acesta a fost deputat în Parlamentul României vreme de două legislaturi (2016 – 2020, 2020 – 2024). În perioada în care a fost parlamentar, Silviu Macovei și-a achiziționat un teren de 1.000 mp în comuna Bârnova. În cursul anului trecut a vândut un teren pentru 6.000 euro, o casă în contul a aproape 100.000 lei și un autoturism în contul a 5.300 euro. În cele două mandate a dechis două conturi, din care unul de 30.000 lei și unul de peste 820.000 lei. Silviu Macovei are și câteva titluri de stat la Ministerul Finanțelor în valoare totală de peste 40.000 lei. Silviu Macovei a contractat și două credite în valoare de circa 600.000 lei de la două instituții bancare. Macovei a arătat că încă nu s-a decis ce va face după ce își va încheia mandatul din Parlament.

Aștept încheierea oficială a acestui mandat, unul de altfel muncit dar și reușit…voi petrece sărbătorile de iarnă alături de familie, apoi voi decide încotro ma îndrept! Vreau să le mulțumesc tuturor ieșenilor pentru încrederea acordată în mandatul care se încheie și să îi asigur de tot respectul și prețuirea mea!”, a spus Silviu Macovei.

Deputatul Vasile Toma se întoarce în transporturi

Deputatul Vasile Toma a fost parlamentar vreme de două mandate. În perioada 2016 – 2020 a fost senator, iar în mandatul 2020 – 2024 a fost membru în Camera Deputaților. Acesta a arătat că va reveni în domeniul transporturilor în care era implicat înainte de a ajunge în Parlament.

„Îmi voi continua activitatea în domeniul de specialitate, ca expert în transporturi, în domeniul privat. Voi continua implicarea în sprijinul dezvoltării infrastructurii din județul Iași și regiunea noastră”, a spus Vasile Toma.

Social democratul a intrat în posesia unor bunuri în urma unei moșteniri, alături de alte rude, a unor terenuri din orașul Târgu Frumos, în perioada în care a fost senator. În mandatul care se va încheia, Vasile Toma a început construcția unei case în municipiul Iași, alături de o altă persoană, locuința având o suprafață de aproape 400 mp.

Deputații AUR revin la catedră

În ceea ce privește demnitarii AUR, nici unul din cei care au reprezentat Iașul în mandatul 2020 – 2024 nu a mai prins loc în viitoarea legislatură. Deputații Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu  au candidat pe locurile de la Senatul României, însă nu au adunat voturi suficiente, în vreme ce Marius Ostaficiuc nu a mai candidat pentru un nou mandat în Camera Deputaților. AUR Iași îi va avea în noul Parlament pe deputații Ciprian Paraschiv, Silviu Gurlui și Cristina Dascălu, dar și pe senatorul Claudiu Târziu.

Mihail Albișteanu a fost profesor la Școala din Chicerea, comuna Tomești, înainte să ajungă deputat pe listele AUR. Conform declarației de avere, în perioada mandatului de demnitar, Mihail Albișteanu a avut doar indemnizația de la Parlament. Soția sa este medic la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.  Acesta a arătat că va reveni la catedră odată cu finalizarea mandatului din Parlament.

Mă voi întarce la postul meu de la Școala din Chicerea”, a spus Mihail Albișteanu.

Înainte să ajungă deputat Cristian Ivănuță a fost profesor la Școala Gimnazială din satul Larga Jijia, comuna Movileni. În mandatul de deputat, în 2022, Ivănuță și-a cumpărat o casă de peste 500 mp alături de soția sa, locuință în satul Dorobanț, comuna Aroneanu. În acel an, Ivănuță a contractat un credit de 80.000 de euro, scadent în anul 2034.

Marius Ostaficiuc a intrat în CJ Iași și lucrează cu un europarlamentar AUR

Marius Ostaficiuc a intrat în Parlamentul României pe lista PSD, iar la începutul acestui an a trecut la Alianța pentru Unirea Românilor, însă nu a mai candidat pentru un alt mandat. Înainte de a ajunge deputat, Marius Ostaficiuc a fost angajat la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – Direcția Regional de Drumuri și Poduri Iași. Față de momentul în care a intrat în Parlament, Ostaficiuc și-a mai luat un teren intravilan de peste 1.000 mp în comuna Aroneanu. În cursul acestui an, Marius Ostaficiuc a contractat și trei împrumuturi în valoare de 240.000 lei de la trei persoane fizice. La capitolul venituri, acesta a avut indemnizația din Parlament, dar și sume provenite din închirierea unor imobile. Printr-o societate la care are acțiuni, Osta Enterprise SRL, Marius Ostaficiuc a încheiat în cursul acestui an un contract cu Primăria comunei Țuțora în valoare de 160.000 lei pentru dotarea unor școli cu mobilier.

Îmi voi menține activitatea politică pentru care am fost solicitat până cel puțin la jumătatea anului viitor. În ceea ce privește partea profesională, colaborez împreună cu unul din colegii eurodeputați ai partidului, Adrian Axinia, unde avem deja o activitate constantă pe domenii de interes pentru români, a spus Marius Ostaficiuc.

La începutul lunii trecute, acesta a demisionat din Parlament înainte de încheierea mandatului după ce a fost ales în Consiliul județean Iași pe listele AUR.

USR și-a schimbat aproape toată lista

Și în USR Iași sunt demnitari care nu au mai prins un loc în viitorul Parlament. Dintre actualii demnitari, doar senatorul Marius Bodea și-a păstrat mandatul în noul Parlament. Unul dintre demnitarii care nu au mai prins un nou mandat este deputatul Filip Hăvârneanu. Acesta a candidat la alegerile parlamentare, însă nu a fost pe un loc eligibil. Hâvârneanu a vândut un autoturism în cursul acestui an pentru 14.600 euro și are deschise mai multe conturi bancare. În plus, Hăvârneanu are mai multe acțiuni la diferite companii precum Tesla, Apple sau Amazon de la câteva sute la câteva mii lei.

„Am primit mai multe oferte de joburi, încă nu știu exact dacă mă voi întoarce pe partea de învățământ sau dacă mă voi duce în privat. Perioada următoare mă voi asigura că are cine să ducă până la capăt proiectele pe care le-am propus și să mă asigur ca Iașul va merge într-o direcție bună”, a spus Havârneanu.

Un alt parlamentar care nu a mai intrat în viitorul legislativ este Cosette Chichirău. Aceasta a fost timp de două mandate deputat USR, însă recent a intrat în Consiliul Local și a demisionat din Parlament. În plus, Chichirău a demisionat și din USR și a candidat la ultimele alegeri pe listele DREPT. Chichirău a vândut o mașină cu 160.000 lei. În perioada mandatului a vândut și un apartament pe care îl avea în Statele Unite ale Americii.

Senator USR: „Revin în mediul privat”

Un alt parlamentar al USR Iași, care nu a mai prins loc în noua legislatură este senatorul Cristinel Berea. Acesta nu a cumpărat în actualul mandate vreo locuință sau vreun teren, însă a adunat mai mulți bani în conturi de pe urma unor acțiuni sau părți sociale deținute la bănci sau la instituții de stat, precum Nuclearelectrica SA. Berea a lucrat la o firmă în domeniul furnizorilor de alimentație.

În condițiile în care nu îmi voi continua activitatea în Parlament, mă voi concentra pe mediul privat. Mă voi angaja într-o companie care are nevoie de serviciile mele sau îmi voi deschide o firmă. Cert este că nu voi continua în Parlamentul României, a spus Cristinel Berea.

Deputatul lui Orban a schimbat județul

Un alt deputat care a reprezentat Iașul în mandatul anterior a fost Alexandru Cristea Kocsis, care a intrat pe lista PNL, dar apoi a ajuns să reprezinte Forța Dreptei, formațiunea lui Ludovic Orban. Kocsis nu a mai candidat în județul Iași, ci în Dolj, însă nu a intrat în Parlament pentru că partidul nu a îndeplinit pragul electoral. În perioada mandatului, Kocsis a cumpărat un teren de 670 mp în Balotești – Ilfov, un alt teren de 371 mp în Bușteni – Prahova. Kocsis a cumpărat o casă de 136 mp în Bușteni, o altă casă de 207 mp în Balotești, un apartament de 52 mp în București în 2022 și un altul de 52 mp în Capitală, dar în 2023. Kocsis are și trei credite contractate în perioada acestui mandat.

Fostul senator PNL rămâne cercetător

Un alt parlamentar care nu a mai prins un mandat este și senatorul Liviu Brătescu. Acesta a intrat în Senat la jumătatea mandatului, pe lista PNL Iași, după ce Laura Scântei a fost numită judecător la Curtea Constituțională. În cei doi ani de mandat, Brătescu a contractat un credit cu care și a achiziționat o mașină. A obținut venituri din indemnizația de parlamentar și din salariul de cercetător la Institutul A.d. Xenopol. Liviu Brătescu nu a mai candidat pe listele PNL Iași, ci s-a aflat pe cele ale Partidului România în Acțiune, formațiune care l-a sprijinit pe Mircea Geoană.

 

Vlad ROTARU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here