Șapte medici de la Sf. Maria, acuzați de malpraxis. Un copil de 17 ani a murit în spital, părinții cer despăgubiri de 100.000 de euro

@ Cadrelor medicale li se reproșează că prin acțiunile sau inacțiunile lor au contribuit la „agravarea în mod ireversibil a stării de sănătate a pacientului Alexandru Mihai Roșu, pe fondul unor afecțiuni preexistente ce au fost însă tratate de o manieră defectuoasă, neglijentă” @ Pacientul fusese transferat de la Galați la Iași în stare foarte gravă @ Mama copilului spune că s-a încercat mușamalizarea cazului și că s-a luptat din răsputeri ca în certificatul de deces să fie trecută cauza reală a morții și nu boala de care suferea fiul ei @ Deși cei șapte medici își susțin nevinovăția, iar spitalul a fost dată în judecată încă din februarie 2022, abia în urmă cu o lună managerul Alina Belu a solicitat Consiliului Județean acceptul pentru angajarea unui avocat care să reprezinte unitatea medicală în acest proces

Șapte medici de la Spitalul de Copii Sf. Maria sunt acuzați de malpraxis de părinții unui copil în vârstă de 17 ani care a decedat în cadrul unității medicale. Pacientul fusese transferat de la Galați la Iași în stare foarte gravă. Părinții copilului au dat în judecată spitalul și pe cei șapte medici, cerând daune morale în valoare de 100.000 de euro. Lavia Ionescu, Veaceslav Cuciuc, Viorica Ciobanu, Anca Savu și Corneliu Paiu (toți cinci medici în cadrul Clinicii ATI), Daniela Rusu (medic ORL) și Bogdan Rotaru (medic gastroenterolog) sunt acuzați că prin acțiunile sau inacțiunile lor au contribuit la „agravarea în mod ireversibil a stării de sănătate a pacientului Alexandru Mihai Roșu, pe fondul unor afecțiuni preexistente ce au fost însă tratate de o manieră defectuoasă, neglijentă.” Medicii resping acuzațiile și dau vina pe maladia cruntă de care suferea pacientul. Mama copilului spune că s-a încercat mușamalizarea cazului. Laura Roșu declara public că s-a luptat din răsputeri ca în certificatul de deces să fie trecută cauza reală a morții și nu boala de care suferea fiul ei.

Conducerea Spitalului Sf. Maria a tratat indiferent atât cazul copilului cât și procesul intentat de părinții acestuia. Deși Spitalul a fost dat în judecată în februarie 2022, abia în urmă cu o lună managerul Alina Belu a solicitat Consiliului Județean acceptul pentru angajarea unui avocat care să reprezinte unitatea medicală în acest proces.

„… măcar un pic de dreptate”

Pe 7 august 2021, tânărul Alexandru Mihai Roșu, diagnosticat cu distrofia musculară Duchenne, deceda, la doar 17 ani, la Spitalul Sf. Maria din Iași, în urma unui șoc hipovolemic cauzat de o fistulă aorto-esofagiană. În traducere liberă, hemoragie internă ca urmare a unei fisuri/găuri în aorta esofagiană.

Mama părinților acuză medicii că au provocat neintenționat, din greșeală, secționarea aortei întrucât nu au făcut toate investigațiile necesare. Totodată, părinții copilului susțin că medicii de la Sf. Maria nu au acționat corect nici ulterior, după declanșarea hemoragiei, fapt ce a dus la decesul tânărului Alexandru. O zi, o săptămână, o lună, un an sau chiar ani putea să mai trăiască Alexandru. Iar părinții acestuia, conștienți de starea medicală gravă în care se află copilul din cauza distrofiei care îl chinuia de peste 10 ani, nu doreau decât să mai petreacă timp cu ”puiuțul lor”.

Deși nu crezi vreodată că vei ajunge într-un punct extrem de dureros atât de repede, trebuie să spun că puiuțul nostru nu a ajuns aici datorită bolii (că ar fi fost chiar în ultimul stadiu), ci datorită traheostomiei care a fost făcută fără analize amănunțite pe esofag, pe trahee și gastrointestinal, deși am cerut endoscopie și analize pe gastro de cinci ori, inclusiv în scrid, dar ei nu auzeau, nu vroiau, nu îl atingeau nici măcar cu un deget, în afară de asistente… Nu pot lăsa așa, va fi țelul vieții mele să aflu de ce nu au investigat încă din prima zi cauza sângerării pe năsuc, apoi pe esofag. Știu că sună rău, da, am cerut și autopsia. Nu ne-a fost ușor, mă doare sufletul că mi-am chinuit puiuțul, dar altfel ar fi scris deștepții din Iași și Galați că ”e de la boală” (n.r. – cauza decesului). Voi cere explicații pe toate fronturile, de ce nu au investigat cauza, de ce nu i-au făcut analize amănunțite. Ce doresc este ca cei cinci sau șase medici din ambele orașe SĂ NU MAI PROFESEZE ÎN VIAȚA LOR. Asta îmi doresc, nimic altceva, și … nu este răutate, cum am mai spus, ci este dreptate, măcar un pic de dreptate…” scria Laura Roșu pe pagina sa de facebook.

„… ridică multe semne de întrebare”

Cazul lui Alexandru Roșu a ajuns pe masa judecătorilor în februarie 2022, ca urmare a acțiunii intentate de părinții tânărului decedat împotriva Spitalului Sf. Maria și a șapte cadre medicale care au interacționat cu copilul în perioada cât a fost internat la Iași. Dosarul a declanșat o adevărată furtună la Sf. Maria. Conducerea a cerut note explicative medicilor acuzați, iar unii au început să-și acuze colegii.

Pe  9 iulie 2021, Alexandru Mihai Roșu a fost internat la Spitalul de Copii Sf. Maria. Pacientul, diagnosticat cu Distrofia musculară Duchenne (n.r.- este o boală care afectează mușchii, ducând la slabiciune și atrofie musculară progresivă, atât a mușchilor scheletici cât și a mușchiului inimii), a ajuns la Sf Maria, prin transfer de la Spitalul de Copii Galați, fără aviz prealabil din partea unității medicale ieșene. În ziua transferului a avut loc o discuție  telefonică între medicul de gardă ATI de la Sf Maria, Lavinia Ionescu, și medicul ATI de gardă la spitalul din Galați, vis a vis de istoricul bolilor, de disponobilitatea locurilor în reanimare, fără a se obține ulterior avizul de la o secție pedriatică chirurgicală. Documentele arată că medicul de gardă de la ATI din ziua respectivă nu a respectat procedurile interne și a acceptat transferul.

Medicul Bogdan Rotaru, unul dintre principalii acuzați de părinții lui Alexandru, atrage atenția asupra greșelilor făcute de colegii săi care au contribuit la această situație delicată. Într-o notă explicativă dată spitalului, Rotaru arată internarea copilului transferat de la Galați s-a făcut ilegal. Rotaru susține că în Sf. Maria nu exista un medic curant specialist care să poată prelua cazul lui Alexandru. Din acest motiv, internarea s-a făcut sub un diagnostic fictiv la secția de Chirurgie Plastică.

Transferul pacientului  Roșu Alexandru de la Spitalul pentru copii Sf. Ioan din Galați la Spitalul Sf. Maria din Iași, opinez că a fost total inoportun și mai mult decât atât, internarea acestuia la Clinica de Chirurgie Plastică în condițiile în care pacientul a fost transferat cu diagnosticul de Sdr. Duchene și comorbidități (stop cardio respirator resuscitat, pneumotorax stâng, piotorax stâng, insuficiență cardiacă, tulburări de ritm) a fost o mare eroare neavând medic curant specialist. Precizez că internarea în secția respectivă cu diagnosticul de escoriație ridică multe semne de întrebare” a declarat Bogdan Rotaru în nota explicativă dată în mai 2022.

Este sau nu culpă medicală?

Alexandru a murit în urma unei hemoragii interne puternice cauzate de fisurarea/secționarea aortei esofagiene. Nu există niciun document oficial care să ateste când s-a produs „gaura” în aortă, care este cauza și cine este vinovat de acest lucru. Alexandru suferise o interveție chirurgicală (traheostomie) cu câteva zile înainte să moară. Mama lui Alexandru descrie momentele critice dinaintea decesului și punctează posibilele fapte de malpraxis: refuzul efectuării endoscopiei, intervenția de traheostomie, hemoragia internă care, deși a fost descoperită, nu a fost investigată și tratată.

În ziua de 5.08.2021 , pregătindu-i mâncarea pentru micul dejun, am observat că fiul meu avea gura plină de sânge și am chemat asistentele medicale care, la rândul lor, au chemat medicul de gardă în persoana doamnei Ciobanu Viorica, precum și pe medicul Cuciuc Veaceslav. Până la venirea acestora, asistentele medicale au făcut mai multe lavaje de sondă și am estimat personal pierderea unei cantități de aproximativ 10 furtunuri de sânge de lungime aproximativă de 1,5 m. Medicul Cuciuc, ajuns între timp în salon, a hotărât să facă transfuzii de sânge și plasmă. (…) În ciuda sângerării masive, pacientul a fost lăsat în salon. Admițând că fiul meu a sângerat după traheostomă, nu s-a încercat niciun moment identificarea cauzei sângerării și copilul a fost lăsat în permanență în salon. (…) Fiul nostru a decedat în urma unui șoc hipovolemic (cauza direcă imediată), la aceasta contribuind în mod direct fistula aorto-esofagiană și esofagita ulcerată. Ori toate aceste cauze determinante sunt legate în mod direct și nemijlocit de detubarea agresivă, de faptul că nu s-a administrat medicație pentru inimă, nu a fost montat corect tubul de oxigen. Mai mult decât atât, dacă I s-ar fi făcut endoscopia la timp (așa cum am solicitat în nenumărate rânduri, inclusiv în scris) esofagita ulcerată ar fi putut diagnosticată și tratată; dacă acest diagnostic ar fi fost constatat și tratat la timp, poate că nu s-ar mai fi ajuns la dureroasa traheostomie despre care credem că a condus direct la deces.” spune Laura Roșu.

Inamicul numărul unu

Medicul Bogdan Rotaru este unul dintre principalii vizați de plângerea părinților. Rotaru a refuzat efectuarea unei endoscopii încă de la internarea pacientului.  Alexandru a fost intubat și detubat de mai multe ori deși nu se știe dacă această procedură era posibilă datorită stării precare de sănătate. Un pacient diagnosticat cu distrofie are mușchii atrofiați ceea ce înseamnă în mod automat că suferă de reflux gastric și implicit de afectarea esofagului. Un medic gastroenterolog cu experiență își dă imediat seama că la un astfel de pacient șansele existenței unui esofagite ulcerate sunt de 100%. Chiar și dacă nu face aceste asocieri, prin intermediul unei endoscopii se clarifică aceste suspiciuni. Bogdan Rotaru a refuzat efectuarea unei endoscopii care ar fi putut da o altă conduită de tratament pacientului.  Medicul respinge orice acuzație de malpraxis  și insistă pe diagnosticul și starea gravă în care se afla pacientul.

Pentru a exista răspunderea pentru malpraxis trebuie dovedite existența unei erori profesionale, cunoștințe medicale insuficiente, neglijența, imprudența care să fi condus în mod direct la decesul pacientului Alexandru Mihai Roșu. Ori, în ceea ce mă privește, nicăieri în cuprinsul cererii de chemare în judecată nu se indică niciun element care să se încadreze în condițiile reținerii răspunderii de malpraxis, susținându-se doar refuzul meu de a efectua montarea unui buton gastric prin intermediul căruia să se facă hrănirea pacientului.” precizează Bogdan Rotaru în documentele depuse la instanță.

Ce spun medicii acuzați

Toți cei șapte medici și-au formulat apărări individuale în cadrul procesului. Toți invocă faptul că pacientul ajunsese la Sf. Maria într-o stare foarte gravă, cu șanse minime de supraviețuire. Corneliu Paiu, Anca Savu și Veaceslav Cuciuc spun că în plângerea  făcută instanței nu sunt descrise fapte sau culpe în legătură cu activitatea lor medicală. Viorica Ciobanu arată că în mare parte din perioada în care pacientul a fost internat la Sf. Maria ea s-a aflat în concediu de odihnă. A interacționat cu pacientul și aparținătorii lui (n.r. – mama) foarte puțin în timpul gărzilor care le-a efectuat după revenirea din concediu. Precizează că a fost „prevenită” de colegii săi la revenirea din concediu despre „atitudinea conflictuală, revendicativă și necooperantă” a mamei lui Alexandru. Medicul Daniela Rusu arată că a efectuat o intervenție chirurgicală asupra pacientului. Medicul precizează că a informat părinții asupra riscului existent, mai ales având în vedere starea lui de sănătate. Daniela Rusu a declarat că intervenția a decurs normal și fără a exista complicații ulterioare.

Procedura de traheostomie efectuată de subsemnata a decurs firesc, fără a fi urmată de vreuna dintre complicațiile posibile/specifice menționate și în consimțământul aparținătorului. De altfel, din documentele medicale aflate la dosarul pacientului și atașate cererii de chemare în judecată nu rezultă elemente care să contureze o posibilă legătură de cauzalitate între procedurile specifice specialității ORL și decesul pacientului”, se arată în nota explicativă dată de medicul Daniela Rusu.

Conducerea Spitalului Sf. Maria a cerut instanței de judecată aprobarea efectuării unei expertize medico-legale care să clarifice cauzele decesului și dacă medicii se fac vinovați de malpraxis.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here