Sabo vrea 10 milioane de euro de la Poli Iași! Documentele care îngroapă clubul din Copou

Războiul dintre investitorul Horia Sabo și Asociația Clubul Sportiv Municipal Politehnica Iași s-a acutizat și mai tare intrând în faza unor atacuri reciproce dure, atât civile cît și penale. Fostul ”investitor” pretinde acum de la club daune în cuantum de 10 milioane de euro. Lucrurile nu au luat o întorsătură pozitivă și nu s-au calmat defel nici acum, la câteva luni după îndepărtarea lui Sabo din structura de conducere a lui Poli. În continuare, clubul Politehnica este măcinat de probleme grave, afundându-se și mai tare în datorii. Salariații și jucătorii nu și-au încasat banii pentru ultima lună, asociația a pierdut eșalonările și reeșalonările încheiate cu ANAF. În total sunt datorii de peste 1,5 milioane euro, iar clubul mai are de încasat doar 600.000 de euro din drepturile de televizare. Un deficit de 900.000 de euro care cu greu mai poate fi acoperit. Mihai Chirica a condus clubul ca un președinte de colhoz, fugărind câteva rânduri de investitori fantomă, pe care tot el îi adusese cu surle și trâmbițe. Sute de mii de euro sifonați de-aiurea și un club ajuns în degringoladă. Cu un președinte executiv cu comportament de vătaf în relațiile cu angajații clubului, cu sponsori care reziliază contractele și cu finanțarea de la Primărie blocată pe motiv de legalitate, pentru Politehnica pare a fi începutul sfârșitului. Iar peste toate acestea planează pericolul acordării unor despăgubiri record către fostul investitor, Sabo neavând de gând să renunțe atât de ușor la războiul cu conducerea clubului.

Cum a ajuns Sabo la Poli?

Cum a ajuns Sabo să conducă Politehnica? Asta a fost întrebarea pe care mulți dintre ieșeni și-au pus-o atunci când au aflat despre așa-zisul investitor pus cu mâna de Chirica în conducerea clubului. Cum poate un neica-nimeni care nu a oferit nicio garanție, pe care nu-l recomanda nimeni și nimic, care nu avea nici măcar bani de anvelope la mașina cu care circula să ajungă mare investitor la un club de Liga I? 7 IAȘI a intrat în posesia unor documente bombă care pot îngropa clubul din dealul Copoului. Contractul de asociere dintre  Horia Sabo și Asociația Clubul Sportiv Municipal Politehnica a fost încheiat în data de 8 iunie 2018 cu o valabilitate de 5 ani de zile, dar a fost denunțat unilateral de club. În prealabil, pe 4 iunie, Sabo trimisese Consiliului de Administrație o ofertă tehnico financiară privind finanțarea clubului printr-un contract de asociere prin care promitea acoperirea deficitului anual cu sume cuprinse între 800.000 și 1 milion de euro. Iar înainte de toate aceste documente, Sabo negociase venirea la Poli cu primarul Mihai Chrica, discuțiile fiind inițiate la sfârșitul lunii martie 2018. O înțelegere subterană a cărei termeni și condiții nu au fost făcuți publici niciodată. ”Investitorul” a fost impus la butoatenele clubului, iar cei din conducere au înghițit gălușca pe nemestecate ca niște paiațe. De altfel, Sabo recunoaște că a fost impus în conducerea Poli de către Chirica și că, tot primarul este cel care a stat la originea excomunicării lui. Deși nu are nicio calitate oficială în cadrul clubului, Chirica controlează deciziile prin condiționarea acordării finanțării din banii Primăriei. Președintele executiv, Adrian Ambrozie, a devenit apendicele primarului în club și execută întocmai doleanțele lui Chirica, așa că Poli este condusă cu o dibăcie de mahmur.

Investițiile au dispărut din contract

Dar să revenim la contractul de asociere. Documentul semnat în vara anului trecut de Poli cu Horia Sabo are șapte pagini și prevedea asocierea celor două persoane, una juridică și una fizică, în scopul  ”asigurării echilibrului financiar și de performanță sportivă a echipei de fotbal”. Totodată, la art. 3.1.1. se specifică faptul că ”aportul asociatului Horia Vlad Sabo constă în fonduri bănești din surse proprii, de la terți sau din orice alte surse legale (împrumuturi, sponsorizări, contracte de imagine, drepturi federative jucători) pentru asigurarea nivelurilor financiare necesare, astfel încât să se atingă cel puțin obiectivele de performanță sportivă stabilite prin contract”. În privința aporturilor de bani directe, acestea trebuiau înregistrate în contabilitate ca și împrumutturi, urmând a fi rambursate eșalonat din veniturile sigure, începând cu al doilea an de contract. În mod ciudat, sumele vehiculate în oferta financiară din 4 iunie, respectiv minim 800.000 euro-1 milioan euro pe sezon,  nu au fost menționate în contract, astfel că obligațiile așa-zisului investitor s-au pierdut pe traseu. Așa că, Sabo a rămas doar cu obligația ca echipa să termine în primele nouă echipe din Liga I și fără nicio obligație financiară concretă, comensurabilă.  În schimb, ACSM Poli a rămas cu obligațiile asumate de Chirica. Iar de aici încep problemele.

”Muniție” gratis pentru Sabo

Rezilierea înțelegerii patronate de primarul Iașului nu poate fi făcută unilateral de niciuna dintre părți, sub sancțiunea de daune. Conform contractului, asocierea se consideră reziliată de drept dacă sub conducerea lui Horia Sabo nu sunt atinse obiectivele de performanță minime, respectiv minim locul 9 în sezonul competițional 2018-2019. Totodată, rezilierea se produce și dacă ACSM Politehnica nu îi asigură lui Sabo 2 voturi înn Adunarea Generală și în Consiliul Director, îl revocă pe acesta din funcția de Director General sau îi modifică atribuțiile prevăzute în fișa postului. La presiunile lui Chirica, ACSM Poli hotărăște să-l îndepărteze de Horia Sabo de la conducerea clubului. Documentele emanate de asociație duc spre o singură concluzie: clubul a încălcat înțelegerea și este pasibil de daune. Au fost comise mai multe erori care au oferit ”muniție” gratis lui Sabo pentru a câștiga procesul.

Decizii nule. Un membru din conducere nu le-a semnat

Prin acțiunea depusă la Judecătoria Iași, băimăreanul care a preluat anul trecut frâiele echipei de fotbal Poli, îi acuză pe membrii Asociației de nerespectarea contractului de asociere încheiat între părți, precum și de înlăturarea abuzivă din toate funcțiile de conducere. Sabo arată că a fost îndepărtat ilegal din structura de management, motivele invocate fiind în afara cadrului asocierii. Investitorul susține că toate sforile din spatele clubului sunt  trase Mihai Chirica, persoană interesată ca să-l vadă plecat definitiv din Dealul Copoului.  Singurul mod prin care Poli putea denunța asocierea era neîndeplinirea obiectivului de performanță. În schimb, la cererea Mihai Chirica, ACSM Politehnica a denunțat contractul invocând concluziile unui raport de audit financiar întocmit chiar de pupila primarului care nu are nimic în comun cu performanța sportivă. Ba  mai mult, ună dintre notificările privind intenția de denunțare a contractului de asociere transmisă lui Sabo de către Clubul Politehnica poartă ștampila Primăriei Iași și este contrasemnată de primarul Mihai Chirica. În ce calitate a intervenit primarul în litigiul acesta? Cine i-a dat dreptul lui Chirica să implice instituția Primăriei în acest proces?  Iar șirul documentelor lovite de nulitate sau care îngroapă clubul continuă. Prin modificarea statului asociației admisă de instanța judecătorească pe 2 august 2018, Consiliul Director s-a mărit de la patru membri la cinci, ultimul venit în conducere fiind Mircea Ursu. Deși prin modificările de statut și prin contractul de asociere era interzisă modificarea atribuțiilor Directorului General fără unanimitate în Consiliul Director sau in AGA, deciziile luate de conducerea Poli au încălcat această prevedere. Sabo a fost mazilit prin decizii luate doar de patru din cei cinci membri ai Consiliului Director, Mircea Ursu nesemnând niciunul dintre documente. Prin urmare acele documente sunt lovite de nulitate.

Sabo: ” Există niște interese ascunse acolo „

„Contractul de asociere a fost reziliat în mod abuziv și ilegal. Vina o poartă membrii Asociației și cei care trag sforile în spatele echipei. Există niște interese ascunse acolo în urma cărora s-a hotărât îndepărtarea mea de la club. Subsemnatul mi-am asumat să mențin un nivel financiar al clubului astfel încât să ne încadrăm  în obiectivul minin  de performanță stabilit conform prevederilor stipulate în contractul de asociere.  Concret, referitor la sezonul competițional 2018-2019, obiectivul  asumat de părți a fost clasarea echipei pe un minim loc 9 în campionatul de fotbal Liga I a României. Denunțarea contractului se poate face doar în situația neîndeplinirii obiectivelor de performanță ale echipei, ceea ce  nu a fost cazul.  Scopul asocierii noastre era de a asigura continuitate și stabilitate financiară. Nu trebuie să se uite că,  la venirea mea, echipa ieșeană  se confrunta cu grave probleme financiare. Odată cu preluarea acesteia, eu am reușit să transform clubul într-o societate profitabilă, prin menținerea lotului de jucători și aducerea unora cu perspective foarte bune, în sensul de a crește valoric în următoarea perioadă.  Deși,  eu personal, mi-am îndeplinit obiectivele contractuale asumate, Poli fiind doar la jumătatea desfășurării campionatului de fotbal al României și având un parcurs de performanță bun, Asociația CSM a încălcat în mod grosolan toate obligațiile pe care și le-au asumat, cu intenția de a determina încetarea contractului meu.  Eu am asigurat stabilitate financiară clubului, prin infuzie de fonduri nerambursabile și rambursabile și le-am plătit salariile la zi tuturor sportivilor inclusiv celor din staff-ul tehnic și administrativ. Cu toate acestea, membrii Asociației, cu de la sine putere și fără a avea acceptul și votul tuturor, au adoptat niște măsuri abuzive care au condus la îndepărtarea mea și la preluarea managementului. Ulterior, în urma acestei decizii nejustificate, nu am mai avut nici un drept de semnătură, iar toate atribuțiile mi-au fost preluate ilegal de domnii Ambrosie și Antohi, acest fapt reprezentând o încălcare flagrantă a tuturor obligațiilor asumate. Mai mult decât atât, Asociația a mai procedat la modificarea atribuțiilor directorului-general, în lipsa unanimității. Ulterior, printr-o adresă, și în urma unor discuții avute de membrii Asociației, cu primarul Mihai Chirica, mi-a fost comunicată decizia de încetare a raporturilor contractuale, invocându-se așa-zise nerespectări ale obligațiilor. Total fals și neadevărat. Ulterior, eu am răspuns prompt și am încercat să demontez toate acuzațiile demonstrând că mi-am îndeplinit obligațiile asumate. Cei care și-au încălcat promisiunile au fost doar cei de la Asociația CSM Poli”, a arătat Horia Sabo, în plângerea adresată Judecătoriei.

Antohi: ”Investitorul a acționat împotriva intereselor clubului”

În replică, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, Asociația CSM Poli Iași, prin președintele Leonid Antohi, susține că Sabo a fost îndepărtat din structura de acționariat și de management deoarece ar fi acționat împotriva intereselor sportive, financiare și de imagine ale clubului, și că nu   și-ar fi onorat promisiunile bănești făcute anterior. „Dl Sabo era obligat, prin contract, ca să asigure stabilitate financiară și un management profesionist, ceea ce nu a făcut. Mai mult, în cadrul unor întâlniri oficiale și conferințe de presă, acesta a adresat cuvinte jignitoare și ofensatoare atât la adresa unor jucători cât și a personalului din staff-ul tehnic și administrativ, bulversând întregul lot de jucători. În spațiul public, prin diferite emisiuni televizate și interviuri, Sabo a produs numeroase prejudicii de imagine clubului Poli. Pentru a evita un eventual proces în justiție, noi i-am comunicat aulterior decizia de încetare a contractului și a calității sale de director-general și l-am rugat să ne comunice pretențiile sale bănești ca urmare a aportului său financiar de până acum, pe care l-a adus la club. Nu am primit însă nici un răspuns iar toate susținerile noastre au fost  respinse”, a precizat Antohi.

Rareș Neamțu

Nicu SAMSON

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here