PNL pedepsește crunt un activist pesedist din campania pentru alegerile locale folosindu-se de oamenii instalați pe funcții de fostul ministru al mediului, Costel Alexe. @Trei instituții ale statului s-au mobilizat pentru a distruge firma băiatului unui fost primar PSD @ Administrația Bazinală de Ape Prut (ABA), Garda de Mediu Iași și Primăria Comunei Golăiești și-au dat mâna pentru a pune pe chituci firma Ferma Bîzdăgă SRL, societate ce aparține lui Andrei Bîzdigă, fiul fostului primar al comunei Golăiești @ Actualul primar al comunei Golăiești, Costel Manoliu, a fost angajat al Administrației de Ape Prut, instituție condusă de ”animalul politic” Petru Avram @ Administrația Bazinală de Ape Prut a aplicat o amendă de 75.000 de lei firmei lui Bîzdîgă pentru că ar fi depozitat în albia râului Jijia gunoi de gradj, dar societatea sancționată nu deține niciun animal @ Bîzdîgă junior a fost vârf de lance în alegerile locale pentru candidatul PSD la Primăria Golăiești cât și pentru candidatura lui Maricel Popa la șefia Consiliului Județean Iași împotriva ministrului Costel Alexe
În România, oamenii politici sunt mai degrabă preocupați de propriile interese decât de a-și face treaba pentru care au primit votul populației sau pentru care au fost numiți într-o funcție de conducere. Noua orânduire liberală se ocupă mai nou cu plătitul polițelor foștilor adversari politici și canalizează resursele statului în această direcție. PNL pedepsește crunt un activist pesedist din campania pentru alegerile locale folosindu-se de oamenii instalați pe funcții de fostul ministru al mediului, Costel Alexe. Trei instituții ale statului s-au mobilizat pentru a distruge firma băiatului unui fost primar PSD de comună. Administrația Bazinală de Ape Prut (ABA), Garda de Mediu Iași și Primăria Comunei Golăiești și-au dat mâna pentru a pune pe chituci firma Ferma Bîzdăgă SRL, societate ce aparține lui Andrei Bîzdigă, fiul fostului primar al comunei. Cele trei instituții au efectuat un control comun la societatea lui Bîzdîgă, iar la două luni distanță i-au aplicat, în lipsă, o amendă de 75.000 de lei. Pentru firma lui Bîzdîgă, plata amenzii echivalează cu imposibilitatea continuării activității economice. Actualul primar al comunei Golăiești, Costel Manoliu, a fost angajat al Administrației de Ape Prut, instituție condusă de ”animalul politic” Petru Avram, iar Garda de Mediu era în directa subordonare a ministrului Mediului, Costel Alexe. Andrei Bîzdîgă a fost vârf de lance în alegerile locale pentru candidatul PSD la Primăria Golăeiști cât și pentru candidatura lui Maricel Popa la șefia Consiliului Județean Iași împotriva ministrului Costel Alexe.
75.000 lei amendă pentru gunoi depozitat ilegal
În noiembrie 2020, Apele Române, Garda de Mediu, împreună cu un reprezentant al Primăriei Golăiești, descind la sediul firmei ferma Bîzdigă SRL. Reprezentantul primăriei întocmește un proces verbal în care menționează că societatea lui Andrei Bîzdîgă a realizat o construcție în albia râului Jijia Veche fără a avea aviz de la ABA Prut și că a depozitat gunoi de grajd în albia cursului de apă. Două luni mai târziu, pe 15 ianuarie 2021, pe baza acestui raport, ABA Prut întocmește în lipsă un proces verbal de sancționare a contravențiilor constatate în noiembrie 2020. ”Cu ocazia controlului efectuat la SC FERMA BÎZDÎGĂ SRL, sat Golăiești, comuna Golăiești, județul Iași, în ziua de
16.11.2020 ora 12.00, împreună cu reprezentanți ai GNM-CJ Iași și ai UAT comuna Golăiești, au fost constatate următoarele:
- SC FERMA BÎZDÎGĂ SRL având ca obiect de activitate creșterea animalelor a executat și a pus în funcțiune investiția, fără aviz de gospodărire a apelor
- SC FERMA BÎZDÎGĂ SRL are constituite depozite neconforme de gunoi de grajd în amestec cu alte deșeuri pe malul stâng al râului Jijia Veche și în zonele de protecție ale acesteia provenite din activități de creștere a animalelor, conform celor menționate în procesul verbal de constatare înregistrat la UAT Golăiești cu nr. 5165/16.11.2020.” se arată în procesul verbal întocmit de Apele Române. Pentru ca lovitura dată băiatului fostului primar Mihai Bîzdigă să lase daune consistente, Apele Române au aplicat un avertisment pentru contravenția considerată a fi mai blândă, respectiv construcția fără aviz de gospodărire a apelor, și au amendat societatea cu 75.000 lei pentru depozitarea gunoiului de grajd în albia râului.
Nu avem animale, deci nici gunoi
Fiul primarului contestă acum sancțiunea aplicată de Apele Române și spune judecătorilor că este victima unui abuz din partea celor trei instituții. Andrei Bîzdîgă susține în fața instanței că societatea sa nu deține animale și prin urmare nu putea să producă acel gunoi de grajd care este depozitat din albia râului. Totodată, Bîzdigă afirmă că depozitul de gunoi incriminat nu se află pe proprietatea sa, fiind la distanță mare față de aceasta. Potrivit documentelor depuse la Judecătoria Iași, gunoiul de grajd este pe terenul comunei, Primăria având obligația să îl curețe. Prin urmare, Bîzdîgă susține că a fost amendat ilegal pentru o faptă pe care nu a comis-o.
”Organul constatator a reținut în mod eronat că societatea noastră trebuie să dețină avizul/autorizația de la gospodărirea apelor pentru activitatea de creștere a animalelor deoarece SC FERMA BÎZDÎGĂ SRL nu crește animale, noi având cu totul și cu totul alte activități în agricultură, dar în niciun caz creșterea animalelor. Faptul că nu ne ocupăm cu creșterea animalelor reiese din simplul motiv că nu deținem niciun animal în Registrul Național de Evidență. Totodată vă rugăm să observați că în situația în care nu deținem animale nu aveam cum să depozităm gunoi de grajd pe malul râului Jijia Veche, locul găsit de agentul constatator fiind în imediata apropiere a satului și este folosit ca loc de aruncat gunoiul de către majoritatea localnicilor. Societatea noastră a curățat în anii trecuți acea locație, folosind gunoiul de grajd ca îngrășământ natural pentru culturile agricole, însă în anul 2020 nu am mai avut posibilitatea financiară de a face acest lucru, curățarea acelui loc fiind obligația autorității locale. În aceste condiții considerăm că nu se impune și nu este legală sancționarea noastră pentru o faptă ce nu ni se poate imputa.” – se precizează în cererea de chemare în judecată depusă la instanță.
Rareș Neamțu