S-a întors roata! Bîrcă, tartorul executorilor, executat silit!

Gabriel Bîrcă, unul dintre cei mai cunoscuți executori din Iași, are probleme cu Fiscul. Cu o activitate de peste două decenii, timp în care a soluționat sute și chiar mii de dosare de executare silită, bărbatul s-a trezit el însuși protagonistul unei situații incredibile: este executat de controlorii fiscali pentru că n-ar fi plătit taxele și impozitele rezultate din veniturile  realizate din activități independente, în speță contribuțiile de asigurări sociale de sănătate și alte asigurări sociale pe anul 2017.  Fiscul cere instituirea unei popriri asupra conturilor din bănci aparținând lui Bîrcă, în vederea recuperării unui debit în valoare de 50.000 de lei, vizată de blocare fiind însăși Libra Bank. În replică, într-o întâmpinare, executorul susține că nu datorează nici un leu statului român și că la data la care s-a demarat executarea silită el personal nu avea calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate. Nu există nici o datorie pe care să o am față de organul fiscal. Solicit suspendarea executării și anularea tuturor formelor de poprire”, arată Bîrcă.

Probleme în paradis pentru vestitul executor judecătoresc Gabriel Bîrcă. Fiscul ieșean i-a transmis recent executorului o notificare în care îl anunță că este dator la stat cu aproximativ 50.000 de lei. Mai mult, pentru recuperarea acestui debit controlorii fiscali au demarat și procedura executării silite prin înființarea unei popriri asupra tuturor conturilor din bănci aparținând Biroului Executorului Judecătoresc Gabriel Bîrcă. Mișcarea în forță a organului fiscal a căzut efectiv ca un trăsnet asupra bărbatului, care a putea avea astfel probleme mari în derularea activității profesionale și organizatorice, dar mai ales în realizarea unor tranzacții financiare viitoare prin intermediul instituțiilor bancare.

Conturile blocate

Într-un raport aparținând DGRFP – AJFP Iași, executorul este atenționat că, potrivit unui titlu executoriu, s-a instituit poprirea pe conturile aparținând BEJ Bîrcă, aflate pe la mai multe unități bancare, în vederea recuperării unui debit de aproximativ 50.000 de lei. În opinia controlorilor fiscali, datoria rezultă din neachitarea unor taxe și impozite către statul român, pentru anul 2017,  debitul făcând referire exclusivă la asigurările sociale și de sănătate. Ulterior demarării acestei executări, la data de 13 octombrie 2018, reprezentanții Libra Bank i-au expediat executorului ieșean, un mesaj personal, pe e-mail, în care l-au informat că, pe conturile deținute i-ar fi fost administrată procedura de poprire, în vederea recuperării sumei totale de 49.375 de lei. De asemenea, Fiscul a transmis anterior mai multe adrese de înființare a popririi, pentru recuperarea debitului menționat, și către alte instituții bancare, respectiv BRD,  Banca Românească, Marfin Bank și la Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Iași. Din cauza faptului că această măsură drastică ar putea pune în pericol realizarea unor viitoare tranzacții financiare și ar putea obstrucționa chiar activitatea în sine a biroului executorului judecătoresc, Bîrcă s-a plâns justiției.

Nu am nici un leu datorie la stat. Este o neînțelegere” 

Într-o contestație adresată magistraților Judecătoriei Iași, Gabriel Bîrcă a arătat că nu are nici un leu datorie la stat și că reprezentanții Fiscului au greșit în mod flagrant atunci când au demarat procedura executării silite împotriva sa, prin inițierea unei popriri pe conturile BEJ.

“La data la care a fost înființată această poprire eu au nu aveam calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate. Nu există debite pe care să le am față de organul fiscal.  Deciziile de impunere nu mi-au fost comunicate conform legii. Solicit anularea documentelor de executare silită precum și a titlurilor executorii care au stat la baza emiterii adresei de ânființare a popririi din data de 10 octombrie 2018, precum și ridicarea tuturor acestor măsuri”, a susținut Bîrcă.

Executorul a mai explicat că toate aceste nelămuriri ar fi apărut doar din cauza faptului că el a lucrat anterior la o altă entitate, respectiv BEJ  Bîrcă & Cristian Gheorghe Nicolăiță Lupu, dar care și-ar fi încetat activitatea încă din noiembrie  2017.

“Cred că aceste problem se datorează vechii entități juridice BEJ Bîrcă & Lupu Nicolăiță, a cărei activitate a încetat anterior. Eu personal am transmis și solicitat Fiscului ca să ia act de faptul că vechiul birou nu mai funcționează încă din data de 24  noiembrie 2017. Totodată, am cerut să se constate și faptul că biroul meu nu datorează nici un leu pentru anul 2017. Mai  mult, am mai arătat că, începând cu 27  noiembrie 2017,  eu îmi desfășor activitatea în cadrul unui alt birou individual, ce poartă denumirea de BEJ  Bîrcă Gabriel. Ulterior, pe  29  noiembrie 2017, am depus la ANAF  și declarația nr. 220 privind venitul estimat pe anul respectiv. Însă reprezentanții organului fiscal au refuzat cu încăpățânare să ia act de cele precizate de mine. În mod nelegal, aceștia au pus în sarcina mea diferite sume cu titlu de dobânzi și penalități de întârziere. Mai presus de toate, ținând cont că sunt o persoană ce îmi desfășor activitatea în sistemul de profesie  liberală, am tot interesul legitim de a promova această contestație la executare, pentru a se decide desființarea  actelor de executare silită într-o procedură ce a fost realizată cu încălcarea dispozițiilor legale”, a explicat Bîrcă, în plângerea transmisă magistraților.

ANAF: „Nu a plătit taxe și impozite pentru 2017

De partea cealaltă a baricadei, reprezentanții DGRFP-AJFP Iași susțin contrariul: executorul a realizat venituri din activități independente pentru care are obligația să plătească impozitul anual.

„Persoanele care realizează venituri din activități independente au calitatea de contribuabili la sistemul public de asigurări sociale de sănătate. Cota de contribuție la asigurările de sănătate este de 5,5% și se aplică la veniturile impozabile. În cazul de față, dl. Bîrcă nu a achitat plăți cu titlu de impozit pe venit, respectiv contribuțiile de asigurări de sănătate/contribuții de asigurări sociale pe anul 2017. Actele de executare emise de organul fiscal au fost comunicate conform Codului de procedură fiscală, prin plic, cu confirmare de primire. Având însă în vedere faptul că, unele plicuri nu au fost primite de către dl. Bîrcă (n.r.-contestatar) s-a procedat la comunicarea acestor documente, prin publicitate,  adică prin publicare pe site-ul ANAF, concomitent cu afișarea la sediul din Iași a anunțului privind emiterea actelor de executare. Începând cu anul 2018,  documentele de executare au fost comunicate contribuabilului Bîrcă, prin încărcarea în spațiul privat virtual. Pentru verificarea acestor susțineri, noi am atașat la fiecare somație, atât titlul executoriu cât și înscrisuri din care rezultă modul de comunicare către contribuabil.  Cu privire la  nelegalitatea înființării popririi pentru sume  achitate sau nedatorate de acesta, am solicitat informații de la serviciul care se ocupă cu verificarea plăților și compensărilor”, se arată într-un răspuns formulat de reprezentanții Fiscului ieșean.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here