Ruinele Iașului. Casa Ghica, imobilul care a găzduit Conservatorul, a ajuns adăpost de ocazie pentru oamenii străzii

Casa Ghica a scăpat de buldozerele comunismului, însă nepăsarea capitaliştilor a pus-o aproape la pământ. Imobilul vechi de aproape 200 de ani a avut locatari celebri şi a găzduit Conservatorul din Iași. Clădirea a fost cumpărată de un investitor în 2005, iar de atunci imobilul din centrul vechi al orașului a ajuns adăpost pentru oamenii străzii, arată Digi24.

 

Casa Ghica – Kefal, așa cum este numită clădirea în care a funcționat Conservatorul din Iași, a fost ridicată în anul 1820. Inițial a avut un singur nivel, ceva mai târziu, însă, i s-a mai adăugat un etaj, însumând 14 camere. De-a lungul timpului a avut mai mulți proprietari, dar şi locatari celebri.

 

Sorin Iftimie, istoric: „Aici a locuit şi Prinţul Albert Ghica, care, în 1913, a fost candidat la tronul Albaniei, şi un nepot al său, Ghica, cunoscut ca Grigr şi mai putem spune că tot în această casă, tot în anii Primului Război Mondial, a decedat autorul „Apusului de Soare”, Barbu Ştefănescu Delavrancea.”

 

 

În anul 1846, casa a fost închiriata Conservatorului din Iași, iar aici s-au ținut cursuri. Imediat dupa Revoluție, clădirea a fost revendicată, iar în anul 2005 a fost încredințata unui moștenitor. Se zvonea atunci că imobilul va fi transformat într-o pensiune sau un minihotel. N-a fost sa fie așa și, în același an, clădirea a fost scoasă la vânzare. A cumpărat-o un investitor privat, care a plătit pe ea aproape jumătate de milion de euro.

 

„Din câte imi amintesc, la vremea respectivă lucrurile păreau să fie în ordine, era o vânzare făcută cumva la vedere, se oferise cel mai mare preţ până atunci în Iaşi, e vorba de vreo 400.000 de euro pentru o clădire veche”, a mai spus istoricul.

 

Din clădire a rămas acum doar scheletul. Geamuri sparte, bucăți de cărămidă și tencuială căzute și o poarta blocată de un lacăt. Deși imobilul este trecut în patrimoniul național, singurul care poate cere un proiect de reabilitare este proprietarul, care nu mai locuiește de mulți ani în România și care nu s-a mai interesat de soarta acestei cladiri.

 

„Nu a existat o documentaţie depusă de restaurare, de consolidare, de refacere a monumentului istoric”, a spus Virgil Babîi, director la Direcția Județeană de Cultură din Iași.

 

În ţările din vestul Europei, legile sunt mult mai aspre. Dacă nu se îngrijesc de astfel de monumente istorice, proprietarii sunt amendați și chiar expropriați.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here