UPDATE. România s-a născut la Iași. Manifestările din Piața Unirii. „Conectarea prin drumuri rapide a provinciilor este o nerealizare care se cere corectată”

Astăzi se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 este considerat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional modern român.

 

 

UPDATE – 12.30

Defilarea militară s-a încheiat. Încep pregătirile pentru Hora Unirii. Președintele României și premierul merg prin mulțime.

 

 

Update 12.15

 

A început ceremonia depunerii de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei

„Am înălțat rugăciune pentru toți cei care au făurit Unirea. Trebuie cinste și înțelegere între noi”

 

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului

„Unirea face puterea. Din păcate, ciuma roşie a rămas în continuare peste Prut şi peste Nistru”.

 

UPDATE – 12.08

Premierul Dacian Cioloş vorbeşte despre necesitatea unui nou proiect de ţară, despre combaterea corupţiei şi despre reforma administrativă. A amintit, totodată, despre proiectul eșuat al autostrăzii din Moldova care trebuie cât mai repede corectat

 

„Conectarea prin drumuri rapide a provinciilor este o nerealizare care se cere corectată. Unirea a făcut ca Principatele să prindă forță în jurul unui proiect de țară. Guvernul pe care-l conduc își propune să valorifice obiectivele propuse. Putem depăși diferențele inerente între partide și interese. Principiile și ideile țin de consolidarea României de astăzi. Programul Guvernului pe care-l conduc are ca prioritate dezvoltarea țării”, a spus premierul Dacian Cioloș.

 

UPDATE – 11,45

Klaus Iohannis, Președintele României

„Dragi români,

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici, la Iaşi, astăzi, în zi de sărbătoare când se împlinesc 157 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească. 24 ianuarie ne oferă prliejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră. Revin cu mare bucurie de fiecare dată la Iași.

 

Actul unirii a avut de înfruntat şi interesele din afara graniţelor celor două state (…) Al.I. Cuza, omul potrivit la locul potrivit. Acest moment a reprezentat începutul unei perioade de transformări şi reforme într-un context politic dificil. În şapte ani de domnie, acest lider a transformat Principatele Române în pofida tuturor presiunilor şi a demarat reforme profunde în numeroase domenii.

 

Dragi români, ca şi atunci, în acest an avem de ales: 2016 e un an electoral. Urmează perioada în care clasa politică are şansa de a se reconecta la aşteptările cetăţenilor şi de a-și asuma responsabilităţi. Cred că cetăţenii noştri îşi doresc lucruri simple de la politicieni: să se ţine de cuvânt şi să respecte legile. Partidele au ocazia să probeze că au înţeles aceste lucruri.

 

Avem acelaşi obiectiv: binele oamenilor pe care îi reprezentăm. Sper că vom avea un an electoral decent, iar muncă, profesionalismul vor câştiga. Avem nevoie de abordări, ideri şi oameni noi care au înţeles că metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului şi că nu putem continua înşelând speranţele oamenilor.

 

Doamnelor şi domnilor, perioada care a urmat Unirii de la 1859 a adus mari reforme pentru realizarea deplină a proiectului unionist printre care o nouă constituţie, o clasă politică înnoită, schimbări semnificative care au schimbat capacitatea instituţiilor noului stat modern.

 

Una dintre marile reforme a fost o nouă lege a şcolii româneşti, cea din 1864. Deplin conştient de rolul pe care îl are educaţia în viaţa unei naţiuni, sunt determinat să împlinim împreună proiectul pe care l-am numit ‘România educată’. Partea de temelie a unei naţiuni o reprezintă educaţia. Vreau să clădim cu înțelepcicune şi atenţie acest proiect.

 

Ştiu totodată că sunt multe alte lucruri de reglat şi perfecţionat, că avem fragilităţi şi lipsuri. Sunt convins că le putem corecta împreună prin muncă, seriozitate şi prin dorința de a lăsa o ţară mai bună generaţiilor viitoare. Spre exemplu, Moldova suferă încă din cauza decalajelor economice. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi Europa ar aduce numeroase beneficii, iar acest proiect, în următoarea perioadă, ar trebui să devină prioritar.

 

Istoria şi limba comune contribuie la consolidarea identităţii şi solidarităţii dintre statele noastre. Vă asigur că România sprijină cu tot ce e posibil aspiraţiile europene ale Republicii Moldova și rămâne un partener de încredere.

 

Vă doresc multă sănătate, curaj, încredere în propriile forțe și dragoste pentru România”

 

Știre inițială

Aproximativ 7.000 de persoane se află în aceste momente, în Piața Unirii din Iași. Garda prezidențială prezintă onorul președintelui Klaus Iohannnis. Șeful statului și premierul Dacian Cioloș sunt la tribuna oficială.

 

 

Sunt pancarte cu mesajul „Moldova are nevoie de autostradă”  în mulțimea de manifestanți. A început slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

 

 

Primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă s-a întreținut o bună bucată de timp cu premierul Dacian Cioloș.

 

 

Iată programul evenimentelor organizate astăzi, 24 ianuarie 2016:

Locul: Piața Unirii din Iași
10.00 – 11.30 Moment folcloric „Noi suntem români”;
• Grigore Leşe, Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa.
11.30 – 11.31 Onor prezentat de Armata Română;
11.31 – 11.32 Intonarea Imnului Național;
11.32 – 11.45 Ceremonialul religios Te Deum;
11.45 – 12.15 Discursuri ale oficialităților centrale și locale;
12.15 – 12.30 Ceremonialul depunerii de coroane la monumentul Domnitorului Al. I. Cuza;
12.30 – 12.40 Defilarea detașamentelor militare;
12.40 – 12.50 Intonarea Horei Unirii și desfășurarea Horei Populare;
12.50 – 13.00 Deplasarea oficialităților către Mănăstirea Trei Ierarhi;
12.50 – 14.00 Moment folcloric „Noi suntem români”;
• Ciprian Pop, Ştefan Pintilie.
13.00 – 14.00 Masa populară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here