România promite sprijin total pentru Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri la Kiev, că România îşi doreşte să fie un partener al Ucrainei şi să împărtăşească experienţa şi expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la UE şi la NATO.

 Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, Klaus Iohannis a reafirmat „sprijinul ferm” al României pentru apropierea Ucrainei de UE, conform Mediafax.

 Iohannis a reafirmat susţinerea României pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precizând că această susţinere este evidentă nu numai la nivelul autorităţilor ci şi al societăţii şi opiniei publice din România. „Asumarea de către România a rolului de naţiune lider a Fondului NATO de sprijin în domeniul combaterii ameninţărilor cibernetice este doar un exemplu în acest sens”, a punctat şeful statului.

Sancţiuni pentru Rusia

Klaus Iohannis a precizat că, în discuţia cu Poroşenko, a subliniat „importanţa aplicării rapide şi necondiţionare a pachetului de înţelegeri de la Minsk, din 12 februarie 2015. „Pachetul trebuie implementat integral, neîntârziat şi necondiţionat”, a spus Iohannis.

 În ceea ce priveşte Rusia, preşedintele român a afirmat că poziţia României este „favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni al UE la adresa Federaţiei Ruse atât timp cât nu se înregistrează aplicarea deplină a acordului (de la Minsk) sau dacă situaţia din teren continuă să se degradeze”.

„Ucraina a regăsit în statele membre ale UE parteneri fermi şi loiali principiilor prevăzute de tratatele internaţionale, încălcate prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Menţinerea cursului reformelor este cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeană. Pentru Ucraina, Acordul de Asociere reprezintă un instrument eficient, a cărui implementare asigură alinierea într-o mare măsură la acquis-ul comunitar şi astel conduce la apropierea concretă de UE”, a mai spus Klaus Iohannis.

Eliminarea vizelor

 Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a declarat, marţi, la Kiev, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că s-a convenit ca România să susţină eliminarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni. ”Am convenit că România o să susţină eliminarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni. Încă o dată îi mulţumesc preşedintelui român pentru mai multe iniţiative în plan bilaterial şi regional”, a spus Poroşenko. Poroşenko a menţionat că s-a discutat şi despre situaţia de securitate din Bazinul Mării Negre, Republica Moldova şi Transnistria. ”Am convenit să facem tot ce ne stă în putere să rezolvăm această problemă, ca în viitor regiunea trasnistreană să fie reintegrată în statul moldovenesc”, a spus Poroşenko.

Minorităţile – un liant

Preşedintele Klau Iohannis a declarat la Kiev, că a convenit cu omologul Petro Poroşenko să ofere o vizibilitate mai bună comunităţilor etnice, care trebuie să devină „un liant şi un pod” între România şi Ucraina. „Am convenit că trebuie să dăm o vizibilitate mai bună comunităţilor noastre etnice care trăiesc în România, respectiv în Ucraina. Ele trebuie să devină un liant şi un pod în relaţiile noastre. În acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentală să-şi reia activitatea şi să abordeze aspecte de actualitate”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei comune cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. „Dorim ca prin toate acţiunile noastre să vedem efecte pozitive în ceea ce priveşte contactele directe între cetăţenii noştri şi proiecte comune în plan economic şi cultural”, a mai spus Klaus Iohannis, aflat în vizită la Kiev.

Sprijinul militar

 Întrebat dacă Ucraina a cerut sprijin militar, din partea României, preşedintele Ucrainei a declarat, vorbind în engleză, că Ucraina are contracte de furnizare de arme defensive cu 11 state europene, precizând că nu doreşte să specifice niciun nume de ţară. Poroşenko a mai spus că Ucraina a stabilit cu mai multe state europene antrenarea forţelor sale armate.

 ”Ieri, în Berlin, şi astăzi, cu domnul preşedinte Iohannis, am decis acordarea de tratament medical pentru soldaţii ucraineni, atât în Germania cât şi în România”, a anunţat Poroşenko.

Poroşenko a mai spus că ”Ucraina este o ţară independentă, cu drepturi suverane de a-şi îmbunătăţi capabilităţile militare ale armatei”. ”Aici nu este vorba în mod particular despre acest conflict, pentru că noi suntem o ţară a păcii şi eu sunt un preşedinte al păcii, dar noi vrem să clădim un sistem de securitate, în cooperare cu ţările Uninii Europene, pentru că noi apărăm, aici, nu doar suveranitatea şi integritatea teritorială ci şi libertatea europeană şi democraţia europeană, precum şi securitatea europeană. Şi cred că toate ţările europene înţeleg pe deplin acest lucru”, a mai declarat Poroşenko.

 Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a declarat în cadrul declaraţiei de presă comune susţinută cu Klaus Iohannis, că în urma discuţiilor s-a stabilit acordarea de tratament medical de către România şi Germania, soldaţilor ucraineni.

 

 

 

 

 

Sursa: adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here