România, locul 2 în Europa la fenomenul SEXTING. Ce trebuie să ştie minorii care îşi fac cont pe reţelele sociale

Capcanele internetului sunt extrem de periculoase şi, din păcate, potrivit unui studiu european, România are printre cei mai mulţi copii hartuiţi în mediul on-line.

Unii sunt ameninţaţi şi jigniţi sau primesc mesaje cu conţinut sexual de la adulţi imorali. Aceştia se ascund în spatele unor profiluri false, pe diverse reţele de socializare. Şi asta se întâmplă, totuşi, în condiţiile în care şapte părinţi din zece discuta cu cei mici despre activitatea lor în spaţiul virtual. La fel de adevărat este că există şi mulţi părinţi care sunt depăşiţi de situaţie.

Această tânără avea 14 ani când şi-a făcut cont pe o reţea de socializare. A greşit din start pentru că şi-a făcut publice toate datele personale, inclusiv numărul de telefon. Aşa a început să fie hartuita de un adult: „Am început să fiu sunata încontinuu noaptea, în timpul orelor primeam tot felul de mesaje. Că vrea să ne vedem. Spunea că sunt frumoasă”.

În cazul altei fete, agresorul, tot major, a mers şi mai departe. A început să o urmărească la liceu: „M-am panicat destul de tare şi am sunat-o pe o verişoară care stătea aproape şi i-am zis să vină să mă ia”.

Un studiu realizat de ‘‘Salvati copiii” arată că 45% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani au fost jigniţi, ameninţaţi sau agresaţi în spaţiul virtual. România ocupa altfel locul 2 în Europa în ceea ce se numeşte fenomenul de „sexting”.

22% dintre copii au primit mesaje sau imagini cu conţinut sexual. 8% spun că li s-a cerut să vorbească despre actul sexual, iar 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să-şi arate părţile intime.

Potrivit unui alt studiu, Net Children Go Mobile, procentul copiilor expuşi păcăliţi să îşi facă poze nepotrivite este şi mai mare: de 31%.

Pentru hărţuitori este uşor să-şi găsească victimele, în condiţiile în care mai toţi copiii spun că sunt mai mari decât în realitate, ca să fie lăsaţi să-şi facă un cont pe reţelele de socializare. Credulii îşi dau adresa şi scriu la ce şcoală învaţa. Tot Net Children Go Mobile arată că 57% au contul setat că public, aşadar toată lumea vede ce postează şi unde sunt.

O altă problemă apare atunci când ajung să fie agresaţi. Fetele se simt iniţial măgulite, pentru ca apoi să le fie ruşine sau frică. Prea puţine îi reclama pe agresori. Mai grav, potrivit specialiştilor, 41% dintre minori intra în contact cu necunoscuţi iar 27% merg şi la întâlnire.

„Există adulţi care doresc să se apropie de copii, dându-şi o altă identitate, o altă vârsta”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedintele asociatei „Salvaţi Copiii”.

„Pot să dezvolte o anumită teamă de ce înseamnă interacţiune umană în general”, a spus şi Diana Stanculeanu, psiholog „Salvaţi Copiii”.

Părinţii nu ar trebui să le interzică celor mici să intre pe internet. Dimpotrivă, ar trebui să-i înveţe cum să-l folosească în siguranţă, dar mai ales să discute cu ei deschis despre orice subiect. Studiul Net Children Go Mobile arată că doar 7 din 10 minori vorbesc cu părinţii despre activitatea lor pe internet.

Sfaturi utile există acum pe site-ul   www.sigur.info

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here