România la BERLINALA 2014: Cosmina Stratan în Shooting Stars, însă niciun film în competiţie

 

Actriţa Cosmina Stratan reprezintă România la a 65-a ediţie a Festivalului de la Berlin, în secţiunea Shooting Stars, însă niciun film românesc nu se regăseşte în competiţia oficială a Berlinalei, al cărei trofeu Ursul de Aur a fost câştigat în 2013 de „Poziţia copilului” de Călin Peter Netzer.
 

În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste la Festivalul de la Berlin, atât prin selectarea unor pelicule în secţiunile evenimentului, cât şi prin participarea unui număr mare de actori români în programul Shooting Stars.

 

Anul acesta, fără a avea un film în competiţie, România se prezintă la Berlinale cu lungmetrajul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, selectat în Forum, o secţiune necompetiţională dedicată documentarelor şi filmelor experimentale regizate de cineaşti tineri. Cea de-a 44-a ediţie a secţiunii Berlinale Forum oferă pasionaţilor de cinema posibilitatea de a pătrunde în universul cineaştilor independenţi, pasionaţi de impresia artistică şi neinteresaţi de respectarea convenţiilor, proiectând 28 de filme în premieră mondială şi alte opt în premieră internaţională.

Regizorul Corneliu Porumboiu declara pentru MEDIAFAX că filmul „Al doilea joc/ The Second Game” este „un proiect atipic”, pe care l-a realizat „foarte repede”. Regizorul român a menţionat că în această producţie el comentează un meci de fotbal împreună cu tatăl său.

În aceeaşi secţiune, Forum, va fi proiectată, tot în premieră mondială, pelicula „Pădurea e ca muntele, vezi?/ The Forest is Like the Mountains”, regizată de Christiane Schmidt şi Didier Guillian, o coproducţie România/ Germania.

 

După Ana Ularu, Dragoş Bucur, Maria Popistaşu, Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul acesta dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, care are loc în timpul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Ajuns la a 17-a ediţie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Pe de altă parte, „6,9 pe scara Richter”, de Nae Caranfil, se numără printre cele 39 proiecte de lungmetraje alese din peste 30 de ţări care vor fi prezentate la cea de-a 11-a ediţie a Berlinale CoProduction Market, un eveniment care va avea loc în perioada 9 – 11 februarie. Evenimentul, organizat în paralel cu Festivalul de Film de la Berlin, oferă producătorilor din lumea întreagă posibilitatea de a se întâlni şi de a discuta cu 450 potenţiali parteneri financiari şi coproducători.

În „6,9 pe scara Richter”, obsesia pentru cutremurul care urmează, depresia şi musicalul se vor împleti în acest film despre relaţia complicată dintre un tată şi fiul său, creată în cheie comică.

 

De asemenea, România este reprezentată la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin de o serie de specialişti din industria cinematografică – producătorul de film Ada Solomon, regizorul Corneliu Porumboiu şi scenaristul Răzvan Rădulescu – în secţiunea Berlinale Talents. Astfel, peste 120 de experţi internaţionali se vor concentra pe importanţa firului narativ într-un film de succes, în perioada 8 – 13 februarie, la teatrul Hebbel am Ufer din Berlin. Programul de anul acesta tematizează, pe lângă fineţurile unui scenariu de succes, şi tehnica creării unor caractere puternice şi dezvoltarea unor lumi de poveste prin introducerea unor formate narative inovatoare.

Totodată, în secţiunea Berlinale Talents, dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectaţi regizoarea Adina Istrate, editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu şi actriţa Elena Andreea Vasile. Printre experţii Berlinale Talents, invitaţi din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente, se numără şi nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner şi Wong Kar-wai.

Centrul Naţional al Cinematografiei organizează standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

 

Astfel, anul acesta, la standul românesc vor fi prezenţi, printre alţii, regizorii Anca Damian, Corneliu Porumboiu şi Timotei Ursu şi producătorul Dan Burlac. Punctul „forte” al standului românesc de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin este reprezentat de noile producţii regăsite în catalogul „Romanian Films 2013 – 2014”. Printre producţiile aflate în catalogul menţionat se află filmele „2+2”, de Thomas Ciulei, „Agon”, de Robert Budina, „America, venim”, de Răzvan Săvescu, „Ana”, de Alexa Visarion, şi „Acasă la Tata'”, de Andrei Cohan.

De asemenea, vor fi proiectate filmele „O vară foarte instabilă”, de Anca Damian, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, şi „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, care a fost selectat şi în secţiunea necompetitivă Forum a Berlinalei.

România este prezentă şi în juriul competiţiei, având în vedere că Mihai Fulger, critic de film, va face parte din juriul FIPRESCI al Berlinalei.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul, pe 6 februarie, uneia dintre cele mai importante competiţii de filme din întreaga lume, şi se va încheia pe 16 februarie.

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişi din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european.

 

Sursa: mediafax.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here