Români împotriva Holocaustului Ambasada României şi a Institutului Cultural Român din Londra
Foto Ambasada Romaniei din Londra
La 19 ianuarie a.c., începând cu ora 7.00 pm, în organizarea Ambasadei României şi a Institutului Cultural Român din Londra a avut loc, la sediul ICR, un eveniment comemorativ, de readucere în atenţie, prin intermediul fotografiei, muzicii şi filmului, a destinului tragic al comunităţii evreieşti din România şi Europa în perioada Holocaustului. Acesta s-a desfăşurat sub egida preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Ȋn deschidere, HE Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a subliniat importanţa rememorării, a educaţiei şi a apelului la istorie în menţinerea vie, în memoria colectivă, a evenimentelor tragice care au marcat Europa în perioada celui de al doilea război mondial şi în combaterea rasismului şi xenophobiei. A subliniat, totodată, importanţa adoptării, sub preşedinţia română a IHRA, a definiţiei de lucru a anti-semitismului.
Sir Eric Pickles, reprezentant special al UK pe problematici post-Holocaust a vorbit în termeni extrem de laudativi despre preşedinţia română a IHRA, apreciind că aceasta a schimbat modul de a conduce organizaţia, prin calitatea demersurilor şi rezultatele obţinute. Ȋn acest context, a felicitat România pentru reuşita adoptării definiţiei de lucru a anti-semitismului şi s-a arătat optimist cu privire la asumarea acesteia şi la nivelul OSCE.
Seara a continuat cu vernisajul expoziţiei fotografice dedicate unor români desemnaţi „drepţi între popoare” de către Memorialul Yad Vashem, realizate de catre Institutul Naţional „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului din România, în parteneriat cu United States Holocaust Memorial şi Memorialul Yad Vashem. Tot cu această ocazie, Cvartetul Forna a interpretat o suită de piese compuse de muzicieni închişi în lagărele de concentraţie naziste, printre care s-au numărat Viktor Ullman, Hans Krasa şi Gideon Klein, dar şi de românul Ludovic Feldman, salvat de la deportare de către George Enescu şi Mihail Jora. Pe parcursul evenimentului a rulat proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc…Cimitire evreieşti din Moldova şi Bucovina”, realizat de Florin Costache şi produs de Fundația Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice.
La 19 ianuarie a.c., începând cu ora 7.00 pm, în organizarea Ambasadei României şi a Institutului Cultural Român din Londra a avut loc, la sediul ICR, un eveniment comemorativ, de readucere în atenţie, prin intermediul fotografiei, muzicii şi filmului, a destinului tragic al comunităţii evreieşti din România şi Europa în perioada Holocaustului. Acesta s-a desfăşurat sub egida preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Ȋn deschidere, HE Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a subliniat importanţa rememorării, a educaţiei şi a apelului la istorie în menţinerea vie, în memoria colectivă, a evenimentelor tragice care au marcat Europa în perioada celui de al doilea război mondial şi în combaterea rasismului şi xenophobiei. A subliniat, totodată, importanţa adoptării, sub preşedinţia română a IHRA, a definiţiei de lucru a anti-semitismului.Sir Eric Pickles, reprezentant special al UK pe problematici post-Holocaust a vorbit în termeni extrem de laudativi despre preşedinţia română a IHRA, apreciind că aceasta a schimbat modul de a conduce organizaţia, prin calitatea demersurilor şi rezultatele obţinute. Ȋn acest context, a felicitat România pentru reuşita adoptării definiţiei de lucru a anti-semitismului şi s-a arătat optimist cu privire la asumarea acesteia şi la nivelul OSCE. Seara a continuat cu vernisajul expoziţiei fotografice dedicate unor români desemnaţi „drepţi între popoare” de către Memorialul Yad Vashem, realizate de catre Institutul Naţional „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului din România, în parteneriat cu United States Holocaust Memorial şi Memorialul Yad Vashem. Tot cu această ocazie, Cvartetul Forna a interpretat o suită de piese compuse de muzicieni închişi în lagărele de concentraţie naziste, printre care s-au numărat Viktor Ullman, Hans Krasa şi Gideon Klein, dar şi de românul Ludovic Feldman, salvat de la deportare de către George Enescu şi Mihail Jora. Pe parcursul evenimentului a rulat proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc…Cimitire evreieşti din Moldova şi Bucovina”, realizat de Florin Costache şi produs de Fundația Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice.