Riscuri la care sunt expuşi copiii cu părinţi fumători. Avertismentul medicilor: „Provoacă daune ireversibile”

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Copiii care au părinţi fumători riscă să aibă probleme cardiovasculare atunci când vor creşte. Un studiu recent a demonstrat că fumatul pasiv îmbătrâneşte arterele copiilor cu aproximativ 3 ani, crescând astfel riscul unui atac de cord.
 

Inhalarea fumului de ţigară duce la îngroşarea arterelor copiilor, chiar dacă este vorba de un fumat pasiv. Arterele astfel afectate şi îmbătrânite îi predispun pe aceşti copii la boli cardiace atunci când vor creşte.

La studiu au participat 2.401 copii din Finlanda şi 1.375 de copii din Australia, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani.

Cercetătorii au notat obiceiurile părinţilor legate de fumat şi apoi au analizat cu ajutorul ultrasunetelor grosimea arterelor copiilor, când aceştia au împlinit 18 ani. Este prima cercetare care urmăreşte starea de sănătate a copiilor până la maturitate.

 

Arterele copiilor care au părinţi fumători sunt cu 0,015 mm mai groase decât ale celor care nu aveau părinţi fumători.
De asemenea, copiii din prima categorie au un risc mai mare de a deveni obezi şi de a fuma la rândul lor.

„Studiul arată că expunerea la fumatul pasiv în copilărie provoacă daune ireversibile structurii arterelor”, spune medicul Seana Gall, cercetător la Institutul Menzies din cadrul Universităţii Tasmania.

Ea îi sfătuieşte pe părinţi să renunţe la fumat cât mai repede, chiar înainte de a avea copii, pentru că acest lucru le va face bine nu doar lor, ci va asigura o sănătate mai bună şi micuţilor.

 

Studiul a analizat efectele fumatului pasiv doar în familiile în care ambii părinţi sunt fumători.

În cazul în care un singur părinte este fumător, situaţia este diferintă, pentru că de multe ori acesta va fuma în afara casei sau într-o zonă izolată, reducându-se astfel cantitatea de fum inhalată de copil.

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here