Așa-zisele modele din organizațiile lui Morel Bolea vor defila sâmbătă, 22 februarie 2025, în încăperile Muzeului Poni – Cernătescu în cadrul unui „eveniment cultural-educativ” organizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Moldova. Au fost distribuite afișe, evenimentul a fost promovat pe site-ul Palatului Culturii, dar după ce 7IAȘI a solicitat informații legate de organizarea spectacolului, nimeni din conducerea Complexului Muzeal Național Moldova nu vrea să explice cine a decis să-l invite pe gurul Morel Bolea. Dosarul de la DIICOT în care Bolea este acuzat de abuzuri sexuale și trafic de minori este unul de notorietate, iar în ultimele zile în spațiul public au apărut inclusiv înregistrări și mărturii ale uneia dintre fetele abuzate de către acesta. Cu toate acestea, șefii Palatului Culturii i-au lăsat pe mână clădirea monument istoric în care a locuit savantul Petru Poni, care are destinația de muzeu al științei, nu de sală de baluri și evenimente. „Trebuie să văd de la cine a pornit, cine dintre colegii mei a decis acest lucru”, spune Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Moldova. „Nu intru în detalii, nu cred că ar fi asta o problemă”, spune șefa Muzeului Poni- Cernătescu.
La sfârșitul acestei săptămâni, la Muzeul Poni-Cernătescu din Iași din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, va avea loc un eveniment la care organizațiile Kasta Morelly și Asociația Eurodemos, ambele controlate de Morel Bolea, vor fi parteneri. Într-un anunț postat de Complexul Muzeal pe site-ul instituției (www.palatulculturii.ro), pe 22 februarie 2025, instituția arată că evenimentul „Feerii de Dragobete” va fi susținut alături de cele două entități create de Bolea, cercetat penal de DIICOT pentru abuz sexual asupra mai multor tinere, racolate prin intermediul organizației.
Fondatorul Kasta Morelly, săltat de DIICOT pentru trafic de minori! Instituțiile statului continuă colaborarea cu Bolea
Spre finalul anului 2022, Morel Bolea, fondatorul Kasta Morelly și Eurodemos, a fost reținut într-un dosar de trafic de minori. Bolea a fost însă eliberat din arest după ce a contestat decizia procurorilor. În 2024, instanța a decis scoaterea lui Bolea din registrul persoanelor care au făcut infracțiuni sexuale.
Cu toate acestea, șefii Palatului Culturii nu au ezitat să pună la dispoziția gurului Morel Bolea o clădire simbol, însemnele și infrastructura instituției.
„Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Asociația Eurodemos și Asociația Kasta Morrely, invită publicul la evenimentul cultural-educativ „Feerii de Dragobete”, ce va avea loc sâmbătă, 22 februarie 2025, ora 12.00, la Muzeul „Poni-Cernătescu” (Str. Mihail Kogalniceanu nr.7B, Iași)”, se arată într-un anunț promovat de Complexul Muzeal.
Managerul Complexului Muzeal vorbește despre tradiții și Dragobete la un muzeu dedicat chimiei
În promovarea destinată evenimentului, cei de la Complexul Muzeal Național „Moldova” vorbesc despre tradiții de Dragobete, muzică, poezie și iubire.
„Manifestarea își propune să aducă în prim-plan tradițiile românești și semnificația Dragobetelui printr-o serie de momente de muzică, poezie și dans dedicate acestui sentiment nobil, iubirea”, susține Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi.
Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu” adăpostește obiecte de comunicații, tehnică fotografică, obiecte cu valoare memorială.
Teatru de modă la Muzeul Poni- Cernătescu
Muzeul Poni Cernătescu este un monument istoric ridicat în 1839 de mitropolotul Veniamin Costachi. Începând din 1880, în imobil a locuit profesorul Petru Poni, alături de familia sa. Clădirea adăpostește astăzi Muzeul „Poni – Cernătescu” și prezintă expoziții cu obiecte de mobilier, cărți, obiecte de artă, documente, fotografii, minerale, corespondență, lucrări științifice, partituri muzicale etc. Iar la finalul acestei săptămâni, va găzdui și o defilare de modă a asociațiilor controlate de Morel Bolea. „Prin Teatrul de Modă se prezintă atât tendințele în modă, cât și modul cum se poartă, pentru a te pune în valoare, noile creaţii vestimentare”, spuneau chiar cei de la Kasta Morelly la un eveniment similar.
„Programul va include: Dragobetele – sărbătoarea iubirii, veseliei și a norocului la români; concurs Kahoot pe teme legate de istoria familiei Poni; recital de poezii inspirate de versurile Matildei Cugler-Poni, teatru de modă, dansuri și momente muzicale, care vor invălui publicul într-o atmosferă de sărbătoare si iubire”, se mai arată în anunțul de promovare a evenimentului.
Andrei Apreotesei, directorul muzeeelor „Noi nu mai facem cu ei. Nu știu cine a decis colaborarea”
7IAȘI l-a întrebat pe Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal, despre colaborarea cu organizațiile lui Bolea. Aceasta a susținut că evenimentul de la Muzeul Poni-Cernătescu este organizat de subordonații săi, cei care au încheiat colaborarea cu Eurodemos și Kasta Morelly. În plus, susține că nu va mai avea pentru o perioadă colaborări cu ONG-urile lui Morel Bolea.
„Trebuie să văd de la cine a pornit, cine dintre colegii mei a decis acest lucru. Eu nu știu pentru că nu m-am ocupat eu de eveniment. La ultimul eveniment derulat la Palatul Culturii, în decembrie anul trecut, ei au plătit. Oricum, am discutat și cu ei și nu mai organizăm evenimente la Palat până cel puțin nu trece acest moment sensibil”, a spus Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași, cu referire la acuzațiile asupra lui Morel Bolea.
Șefa Muzeului se disculpă: „Ei au venit la noi”
7IAȘI a discutat și cu cei responsabili de Muzeul Petru Poni, invocați de Andrei Apreotesei. Aceștia au spus că reprezentanții lui Bolea au venit la ei și au propus colaborarea.
„Noi colaborăm mai demult cu Kasta Morelly. Sunt copii care promovează spectacolul sub anumite forme. Este deschis tuturor. Ele au dorit ca această sărbătoare să fie promovată și au venit la noi. E parteneriat, nu implică nimic. Nu intru în detalii (despre problemele lui Morel Bolea-n.r.). Sunt copii, nu cred că ar fi asta o problemă. Fiecare avem familii”, a spus Monica Nănescu, șef secție la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” care gestionează activitatea de la Poni- Cernătescu.
Deși evenimentul este promovat de câteva zile, inclusiv pe site-ul oficial al Complexului Muzeal și poartă antetul instituției și al Muzeului Poni-Cernătescu, acum șefii acesteia susțin că totul a plecat de la organizațiile lui Bolea.
Mărturii cutremurătoare din casa lui Bolea. Fete abuzate sistematic
Foste modele ale agenției lui Bolea au ieșit public în ultima perioadă și au mărturisit abuzurile acestuia făcute ani la rând. Recent, una dintre fetele care au scăpat de Morel Bolea a explicat tot ce a îndurat ani la rând cu acesta. Iuliana Dup, fost model în cadrul Kasta Morelly și a asociației Eurodemos, a venit cu dezvăluiri privind abuzurile suportate în ultimii ani în casa în care a locuit alături de alte modele. „După 12 ani am fost dată afară din casă de mister Morel Bolea. E cu harem acolo prin Vorovești, că așa se poartă. Mie îmi pare rău de fetele astea. Pentru cine nu mă crede, fetele alea, Diana Morelli, Talida Morelli, și-au schimbat numele după organizația lui, ștau în aceeași casă”, a spus tânăra.
Aceasta le-a arătat cu degetul și pe cele care stau alături de Morel Bolea și conduce organizațiile în numele său.
„Închei contracte cu diverse firme, că iei atâția bani prin Kasta Morelly, dar nu ai plătit odată manechinele alea, că de asta au plecat atâtea fete, că banii din proiecte europene ți-i bagi tu în buzunar ca să-l întreții pe Bolea. Au spus că fiecare om care a plecat din organizație era parașută, era curvă, că din cauza ei s-au întîmplat atâtea lucruri”, a mai susținut femeia.
„Morel Bolea are probleme psihice”
Iuliana Dup a continuat cu dezvăluirile susținând că Bolea are probleme psihice, însă continuă să fie adulat de fetele din casa de la Vorovești, Miroslava. Fata susține că fetele îi aduc lui Bolea mâncarea la pat și au grijă ca acestuia să nu-i lipsească nimic.
„Dacă stii că ai probleme psihice, dacă știi că faci parte dintr-o sectă, că ai abuzat atâtea fete, că ai dosar penal, ai fost închis și continui să cauți fete, să le aduci în casă, este strict problema ta. Cum să-ți schimbi numele după un pishopat, după un pedofil. V-au luat de la 15 ani, v-au spălat creierul și v-au făcut varză. S-au culcat cu voi și voi îi țineți partea”, a mai spus Iuliana Dup.
(…)
„Am plecat că nu am acceptat să mă culc cu moșneagul ăla, efectiv de aia și m-a dat afară din casă a doua zi. Dintr-o dată sunt un om care nu are principii. Am muncit atâția ani și nu mi-a dat un leu, nimic. Fetele alea sunt abuzate și violate de la 14-15 ani. Când m-a dat afară din casă era ianuarie și nu mi-a dat 1 leu din contractele aduse. Am plecat eu cu 50 lei rămași de la un eveniment și o valiză mică de lucruri”, a precizat Iuliana Dup.
Asociațiile lui Bolea continuă să primească bani de la Primăria Iași
Morel Bolea a fost mereu un apropiat al Primăriei Iași. Edilul Mihai Chirica s-a afișat frecvent la evenimente prezentate de Kasta Morelly. Ani la rând, municipalitatea a dat bani către cele două entități sub umbrela organizării unor diverse evenimente. Chiar în vara anului trecut, municipalitatea a finanțat cu 48.000 lei Asociația Eurodemos pentru proiectul Participă Activ pentru Comunitatea Ta- ed II.