Revolta unui român: „Voi câți bani le dați celor care vă pun benzină? Eu m-am simțit prost”

Un mesaj postat de un român pe platforma Reddit, în care acesta își exprima nemulțumirea pentru că a simțit presiunea de a lăsa bacșiș unui angajat al unei benzinării, a stârnit un val de reacții și dezbateri aprinse pe rețelele sociale. Subiectul reflectă un fenomen tot mai frecvent în România: lăsarea de bacșiș pentru aproape orice serviciu.

„Acum se lasă bacșiș și la benzinărie?”

Autorul postării a relatat o experiență personală într-o benzinărie mică și aglomerată, unde un angajat nu doar că i-a pus combustibil, ci i-a și spălat parbrizul fără a-i cere consimțământul. Deși a intenționat să lase un bacșiș de 5 lei, gestul suplimentar al angajatului l-a făcut să se simtă inconfortabil, întrebându-se dacă suma era suficientă sau dacă ar fi trebuit să ofere mai mult.

Acest incident a generat opinii împărțite: unii internauți consideră că lăsarea bacșișului la benzinărie este normală, în timp ce alții o percep ca o presiune nejustificată.

Frustrarea clienților: „De ce trebuie să plătim în plus pentru servicii necerute?”

Mulți utilizatori și-au exprimat nemulțumirea, argumentând că salariile angajaților ar trebui să fie suficiente pentru a acoperi aceste servicii:

  • „Păi la ce prețuri sunt la carburanți, cred că firmele își permit să le dea un salariu decent angajaților lor, încât să nu fie nevoiți să lucreze pentru bacșișul nostru”, a comentat un utilizator.
  • Un alt internaut a comparat situația cu alte profesii: „Pompierii care își riscă viața nu primesc nimic în plus. De ce ar trebui să dau bacșiș pentru ceva ce face parte din datoria altcuiva?”

Unii clienți au subliniat că spălarea parbrizului fără a cere acordul este percepută ca un gest intruziv, menit să inducă presiunea de a recompensa suplimentar angajatul.

Argumentele celor care lasă bacșiș

În tabăra opusă, unii români au declarat că oferă cu plăcere bacșișuri pentru astfel de servicii:

  • „Eu dau 10-20 de lei. Mi se pare normal, mai ales dacă au făcut un efort suplimentar”, a scris un comentator.
  • Alții au explicat că preferă să evite interacțiunile cu angajații, alegând să alimenteze singuri pentru a nu fi puși în situația de a lăsa bacșiș.

Un angajat al unei benzinării a intervenit în discuție, explicând că nu primește bani suplimentari pentru ajutorul oferit clienților: „Tot ce primesc în plus este un bonus. De regulă, le mulțumesc frumos celor care îmi dau 1, 5 sau 10 lei pentru efort”.

Între recunoștință și zâmbete formale

În absența unei reguli clare, mulți români aleg să exprime aprecierea prin alte mijloace decât bacșișul:

  • „Zâmbesc frumos și spun mulțumesc”, a spus un internaut, subliniind că nu se simte obligat să ofere bani pentru un serviciu nesolicitat.
  • „Îmi cer scuze că nu am mărunt”, a adăugat altul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here