Rețete false de 3,5 milioane de euro. Percheziții de amploare în spitalele din București, Sibiu, Dolj și Ilfov

Procurorii şi poliţiştii fac, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer. În acest caz, prejudiciul se ridică la 3,5 milioane de euro.

 

„Acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fiscală, spălare de bani, dare şi luare de mită, în domeniul medicamentelor”, se arată într-un comunicat emis de Poliţia Română.

Anchetatorii fac marţi, în acest dosar, 19 percheziţii în Bucureşti, câte trei în judeţe Sibiu şi Ilfov, precum şi una în Dolj.

Surse judiciare au declarat că sunt făcute percheziţii şi la Spitalul Fundeni, dar şi la lanţul de farmacii Reţeta. La farmacii sunt verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale.

Reprezentanţii acestora sunt suspectaţi că ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic.

Anchetatorii vor pune în executare 25 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Poliţiei Capitalei, unde vor fi audiate de către un colectiv de poliţişti şi cinci procurori. Surse judiciare au declarat că printre persoanele care vor fi audiate sunt şi medici şi farmacişti.

Prejudiciul estimat până în prezent în această cauză se ridică la 3.500.000 de euro, a precizat Poliţia Română.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, la una dintre percheziţii, în locuinţa unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, în timp ce la o farmacistă au fost găsiţi 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro, arată Mediafax.

Peste 100 de poliţişti de la Poliţia Capitalei, precum şi de la IPJ Sibiu sunt angrenaţi în acţiune, acţiunea fiind făcută cu sprijinul de specialitate al SRI.

 

„Este vorba şi despre medici buni, însă partea umană lasă de dorit”

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, a precizat în această dimineaţă că pacienţii care au avut nevoie cu adevărat de aceste medicamente au avut de suferit deoarece acestea sunt plafonate la Casa de Asigurări.

„O parte dintre pacienţi au avut de suferit din această cauză pentru că banii ăştia sunt bani furaţi care erau destinaţi achiziţionării de medicamente şi ştim foarte bine că toate sunt plafonate la CNAS. Practic, peste acest plafon nu se mai poate lua nimic. Este un lucru trist pentru că iată, sunt medici, unii foarte buni profesional, însă din păcate partea umană şi deontologică lasă de dorit”, a precizat Barbu.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here