În ultimii trei ani, Europa a fost martora unei ascensiuni vertiginoase a consumului de opioide, cu consecințe grave asupra sănătății publice. În 2021, 74% din cele 6.000 de decese cauzate de supradoza de droguri au fost atribuite utilizării ilegale a opioidelor, conform unui studiu realizat de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și a Dependenței de Droguri (EMCDDA) și Europol.
Aproximativ 1 milion de europeni sunt estimati a fi consumatori de opioide de mare risc, conform aceluiași studiu. O schimbare semnificativă în traficul de heroină a fost evidențiată, cu transportul pe mare și utilizarea navelor cu containere ca mijloc preferat de trafic. Cantitatea de heroină confiscată în statele membre ale UE a atins un record de 9,5 tone în 2021, fiind cel mai mare volum din ultimii 20 de ani.
Grecia, Turcia și Bulgaria sunt identificate drept principalele rute terestre pentru traficul de opioide dinspre Afganistan către Europa. „Problema opioidelor din Europa prezintă o evoluție vertiginoasă și devine mai complexă. Pe măsură ce consumul de substanțe și tipurile de utilizare se schimbă și devin mai complexe, trebuie să revizuim modelul de prevenire, tratament și reducere a efectelor nocive pentru a face față acestor noi provocări”, a subliniat directorul EMCDDA, Alexis Goosdeel.
Potrivit studiului, numărul consumatorilor de heroină rămâne relativ constant în majoritatea țărilor UE, cu aproximativ un milion de consumatori în 2021. Finlanda ocupă prima poziție la numărul de consumatori la 1.000 de locuitori, urmată de Italia, Irlanda, Austria și Danemarca.
Există trei rute principale pentru traficul de heroină dinspre Afganistan spre Europa, iar piața neagră devine tot mai complexă, inclusiv prin circulația formelor sintetice de heroină, cum ar fi metadona, buprenorfina și fentanilul. Analiza a 1.845 de seringi folosite de rețeaua ESCAPE în 12 orașe din 11 țări membre UE a dezvăluit prezența a peste 50 de substanțe psihoactive, subliniind creșterea formelor sintetice de heroină.
„Buprenorfina și metadona au devenit substanțe frecvent detectate, cu o creștere semnificativă a cantităților confiscate în anumite țări. Este imperativ să consolidăm capacitatea de depistare a drogurilor pentru a răspunde rapid amenințărilor pentru sănătate și securitate”, a avertizat Goosdeel. Criza opioidelor din Europa cere o abordare complexă, incluzând eforturi sporite în prevenire, tratament și reducerea efectelor negative ale consumului de opioide.