Sistemul de termoficare a Municipiului Pașcani este în colaps. Timp de aproape o lună de zile, pășcănenii care nu au reușit să se debranșeze de la sistemul centralizat, au fost nevoiți să îndure atât lipsa apei calde cât și frigul. Factorii de decizie din Primărie nu s-au grăbit să rezolve din timp problema găsirii unui nou furnizor de energie termică, și să inițieze un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri și cheltuieli. Deși știau foarte bine din timpul verii despre problemele financiare majore cu care se confruntă sistemul de termoficare cât și de datoriile imense ale RAGCL, edilul Dumitru Pantazi și administratorul public al orașului, Gică Zanet, și-au bătut joc de locuitorii care i-au cocoțat în fotoliile înalte ale instituției. Practic, șefii Primăriei nu au luat nici un fel de măsură referitoare la organizarea unei licitații în spiritul legalității, oferind contractul pe repede-înainte, în al 12-lea ceas, cu încredințare directă, unui nou furnizor de energie termică, respectiv Tinmar Energy. Presați de populație dar și de răcirea accentuată a vremii care anunță instalarea rapidă a iernii, șefii orașului au aprobat recent, pe ultima sută de metri, printr-un HCL, plata energiei termice, în valoare de 300.000 de lei, din credite bugetare suplimentare. Când banii se vor fi terminat însă, pășcănenii vor suporta din nou efectele vremii nefavorabile iar apa caldă va fi un adevărat lux.
Incompetența, dezinteresul, neputința și nepriceperea totală au ajuns cuvinte de ordine în Primăria Municipiului Pașcani, un oraș uitat de lume și de civilizație. Datorită neprofesionalismului celor care conduc destinele acestui târg, peste 10.000 de pășcăneni riscă să înghețe de frig pe perioada sezonului rece, care, potrivit meteorologilor, s-ar putea prelungi până în aprilie 2019. Pe ultima sută de metri, primarul Dumitru Pantazi și consilierii locali au adoptat un proiect de lege privind rectificarea bugetului local de venituri și cheltuieli. Conform documentului, Municipiul Pașcani a plătit recent noului furnizor de energie termică, Tinmar Energy, suma de 300.000 de lei, bani proveniți din credite bugetare suplimentare, pentru a evita un dezastru umanitar. Un apel disperat venit din partea conducerii RAGCL (Regia Autonomă de Gospodărie Comunală și Locativă) i-a sensibilizat oarecum pe șefii orașului determinându-i să procedeze la rectificarea bugetului local pentru plata gazului termic. Însă totul a fost făcut în pripă, în prag de iarnă, fără consultatea populației și fără organizarea unei licitații corecte și legale. Cu toate că edilul Dumitru Pantazi cît și administratorul public Gică Zanet știau încă din vară de starea dezastruoasă a sistemului de termoficare din municipiul Pașcani, nu au luat nici un fel de măsuri. Mai mult, în ultima lună, șefii Primăriei au ignorat cu desăvîrșire găsirea unei soluții salvatoare, lăsându-i pe oameni în bătaia vântului și a sorții. Din cauza datoriilor imense, conturile RAGCL Pașcani au fost blocate de creditori și de ANAF, toate sumele de bani încasate de Regie fiind reținute în mod automat.
Sute de debranșări anuale
Sistemul de termoficare din Pașcani a ajuns în colaps mai ales din cauza numeroaselor debranșări ale cetățenilor de la sistemul centralizat. Potrivit unei statistici aparținând directorului RAGCL, Gelu Nedelcu, la data de 1 octombrie 2018, în Municipiul Pașcani mai sunt branșate la sistemul public de termoficare un număr de 2426 apartamente/garsoniere. La sfârșitul sezonului rece 2017-2018 mai erau branșate 2697 apartamente iar în vara lui 2018 au fost aprobate 189 de cereri de debranșare. Totodată, cca 82 de apartamente au fost debranșate fără a respecta condițiile legale. Rezultă așadar, un număr de 271 de apartamente/garsoniere care au fost debranșate de la sistemul centralizat în cursul anului 2018, față de 264 apartamente debranșate, cât au fost înregistrate în anul 2017. Procentual doar 27 % dintre apartamente de pe raza Municipiului Pașcani mai sunt branșate la sistemul de termoficare. La cererea clienților, în cursul anului 2018, pentru un număr de 27 de apartamente au fost montați robineți termostatați sigilați. În 2017, au fost emise 26 de avize de debranșare scară iar în anul 2018 au fost emise 38 de avize debranșare scară. Dintr-un total de 175 de scări de bloc, câte mai erau branșate în aprilie 2018, în acest moment mai sunt doar 137 de scări branșate, dintr-un total de 408 scări existente. Din raportul transmis de șeful RAGCL către edilul Pantazi rezultă, negru pe alb, situația critică financiară cu care se confruntă sistemul centralizat de termoficare.
RAGCL Pașcani se află într-o situație fără ieșire
“În 2017, am plătit furnizorului de gaz metan Premier Energy suma de 4.545.858 lei din care 2.300.000 de lei subvenție acordată populației de către Municipiul Pașcani iar în 2018 până la data de 1 octombrie am plătit suma de 3.317.928 lei, din care 1.468.000 lei reprezintă subvenție. Există riscul de a se bloca activitatea Regiei și implicit riscul de a nu mai putea furniza agent termic instituțiilor publice și clienților persoane fizice abonate la sistemul de termoficare ca urmare a sistării gazului metan pentru neplata facturilor restante. Regia se află într-o situație extrem de dificilă din cazuza numărului scăzut de clienți rămași branșați la sistemul centralizat (cetățeni cu venituri foarte mici și cu situație materială precară”, s-a plîns directorul RAGCL Pașcani, Gelu Nedelcu.
Din cauza incompetenței șefilor Municipiului Pașcani, dar și din cauza datoriilor fabuloase ale RAGCL, societatea Premier Energy a procedat la sistarea furnizării gazelor naturale. Prin urmare, timp de aproape o lună de zile, în jur de 10.000 de pășcăneni au îndurat frigul și au fost lipsiți total de apă caldă și căldură. De asemenea, în toată această perioadă neagră de timp, au mai avut de suferit elevii și profesorii, dar și educatorii din școli și gradinițe, precum și personalul medical din spitale și policlinică.
Edilul-șef Pantazi nu a avut mustrări de conștiință
Edilul-șef și administratorul orașului nu au avut însă mustrări de conștiință. În ultimul moment, în baza unui proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri și cheltuieli dar și a programului obiectivelor de investiții al Municipiului Pașcani pentru anul 2018, au acordat noului furnizor de energie termică, respectiv Tinmar Energy, un avans pentru consumul prezumtiv de gaze naturale. Cu alte cuvinte, pășcănenii au scăpat “la mustață” de îngheț, dar numai pentru o lună sau două de zile. Tot în această toamnă, la Pașcani a expirat și contractul de furnizare energie electrică încheiat anterior cu Enel, cu un tarif de furnizare de 228 lei/MWh. După majorările de preț anunțate recent, furnizorul Enel a făcut o ofertă de preț de 298,55 lei/MWh, de unde rezultă o creștere de cca 30 la sută. În replică, cei de la Tinmar Energy au trimis o contraofertă de furnizare energie electrică, tariful propus și acceptat de Municipalitate fiind de 295 lei/MWh. “Această creștere a prețului de producție pentru energia termică produsă va avea un impact major asupra populației dar mai eles asupra bugetului local având în vedere subvenționarea prețului pentru populație dar și ținând cont că instituțiile publice vor trebui să plătească un tarif crescut pentru energia termică”, a conchis șeful RAGCL Pașcani, Gelu Nedelcu.
“Furnizorul Premier Energy a primit o mare țeapă”
De aceeași părere a fost și consilierul liberal Marius Pintilie, președintele Organizației locale Pașcani a PNL. Contactat telefonic, liberalul a avut poziție tranșantă acuzându-l pe edilul Pantazi de nepăsare și de rea-credință.
“N-au făcut nimic pînă acum pentru că nu i-a interesat. Eu le-am spus-o verde-n față și i-am avertizat în mod oficial despre problemele grave de la RAGCL. Primarul este cel care nu a vrut să pună în dezbatere publică problema sistemului de termoficare și a datoriilor către furnizori. Când a venit însă iarna s-au grăbit să facă rectificarea bugetului local. Datoria totală către Premier Energy a fost calculată la suma de 750.000 de lei. Pur și simplu, au considerat că este mai bine să nu mai continue cu respectivul furnizor de gaz metan și au considerat că e mai bine să le tragă țeapă. Ulterior, au semnat cu un alt furnizor, respectiv Tinmar Energy. Nu cred că acesta a fost un lucru bune deoarece noul furnizor a impus condiții mai dure și termene de scadență mai mici. Totul a fost în avantajul Tinmar. Iar cei 300.000 de lei aprobați prin rectificare nu ajung decît pentru o lună de zile după care Municipalitatea va trebui să plătească din nou. Întregul sistem trebuie regândit, dar trebuie bani și investiții masive”, a mai precizat, la final, liberalul Marius Pintilie.
Nicu SAMSON