REPORTERIS: Curtea de Conturi acoperă golăniile de la ESports – Cum s-au evaporat 8 milioane de euro

Publicația Reporter de Iași a publicat documente explozive despre modul în primăria Iași a cheltuit 8 milioane de euro din banii ieșenilor. În mod suspect, deși au fost comise mai multe nereguli, Curtea de Conturi a acoperit aceste golănii comise de către conducerea primăriei Iași.

Citiți mai jos articolul:

Prăduială din bani publici. Raportul oficial al Camerei de Conturi a județului Iași: 8 milioane de euro ne-a costat, anul trecut, organizarea Campionatului Mondial de Esports. Cât jumătate din valoarea reabilitării Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” sau echivalentul a 5 tramvaie moderne. Se puteau construi 4 grădinițe sau cumpăra 20 de autobuze.

Evenimentul a fost un fiasco total: impact redus, cheltuieli bugetare cu nemiluita, un pomelnic de nereguli contabile. Un simplu exemplu: au fost achiziționate, prin cumpărare directă, bilete de avion de 4,3 milioane de lei. Dar pragul valoric pentru efectuarea achizițiilor directe este, legal, de 270.120 lei.

Primăria a prevăzut încasări din biletele la concerte de 10 milioane de lei, în realitate n-au fost nici 2 milioane lei.

Sunt mai multe procese deschise împotriva Clubului Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020, al Primăriei, cu mize de milioane de dolari.

Primarul Mihai Chirica, principalul profitor ca imagine publică, refuză să justifice cheltuirea celor 8 milioane de euro din banii ieșenilor. A fost cel mai scump spectacol omagial organizat vreodată în țară pentru beneficiul electoral al unei singure persoane, celebrele „Cântarea României” ale lui Ceaușescu fiind cu mult mai ieftine.

Totuși, controlul Camerei de Conturi pare o pospăială: două amenzi în valoare cumulată de 22.500 lei.

Scandalul anului este vila de 8 milioane de euro pentru viitoarea reședință a președintelui Klaus Iohannis. Spectacolul de la Iași a costat tot 8 milioane și banii s-au evaporat într-o săptămână. Ieșenii plătesc singuri acești bani pentru un primar fără să rămână nici măcar o casă de protocol.

Cheltuieli: 8 milioane de euro. Venituri: 400.000 de euro

Pentru prima dată dezvăluite de-a fir a păr, datele financiare ale Campionatului Mondial de Esports arată dimensiunea reală a găurii dată la buget:
1) Cheltuieli de 39,9 milioane de lei (8 milioane euro)
2) Venituri de 2 milioane lei, adică 5% din cheltuieli = (400.000 euro) din care: sponsorizări – 15.000 lei, vânzare bilete – 1,9 milioane lei, redevențe, publicitate = 52.146 lei
O rețetă financiară dezastru. Chirica a comandat, ieșenii au plătit. Pe lângă risipa enormă de bani publici, controlul Camerei de Conturi a județului Iași la Club Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020, entitate a Primăriei care și-a asumat organizarea campionatului, a scos la iveală zeci de nereguli.

Pe data de 15 martie 2024, ora 13:00, auditorii au încheiat două procese verbale prin care au aplicat două amenzi CSM Iași 2020, una în valoare de 2.500 lei și alta de 20.000 lei.

Bilete de 860.000 de euro luate fără licitație

Campionatul Mondial de Esports s-a desfășurat în perioada 24 august – 4 septembrie 2023. Controlul auditorilor a avut loc din februarie până la jumătatea lunii martie 2024. Auditorii au prezentat, în detaliu, neregulile descoperite.
1) În 2023, CSM Iași a achiziționat, prin cumpărare directă, bilete de avion în valoare de 4,3 milioane de lei, deși pragul valoric pentru efectuarea achizițiilor directe este, legal, de 270.120 lei. Practic, auditorii au remarcat că entitatea Primăriei a luat bilete de avion de aproape 900.000 de euro încălcând legea. „CSM Iași 2020 a achiziționat biletele de avion (…) având încheiat, în mod legal, un acord cadru într-un proces de licitație deschisă, și NU pe baza unei achiziții directe așa cum este menționat, prin urmare pragul de 270.120 lei nu este aplicabil în cazul de față”, a fost răspunsul clubului, prin avocat.
2) Neprezentarea unor criterii pertinente ce au stat la baza fundamentării prețului de vânzare aferent biletelor pentru spectacolele organizate în cadrul campionatului, este o altă problemă identificată.

Primăria și-a propus 10 milioane de lei din concerte

La ceremonia de închidere, CSM Iași 2020 a organizat spectacolul Digital Throne, desfășurat în perioada 1-3 septembrie pentru care s-au pus în vânzare bilete. Prețul tichetelor a fost stabilit de comitetul de organizare „având în vedere puterea de cumpărare a comunității ieșene”.

Altă precizare a organizatorilor: „Fiind un eveniment organizat în premieră în materie de amploare și specific (esports) de către o instituție publică, sumele au fost gândite astfel încât evenimentul să fie unul accesibil pentru comunitatea ieșeană cât și pentru turiștii de pe teritoriul României care vor fi atrași să vizioneze spectacolul”.
Fără criterii de genul: volumul de cheltuieli pentru organizarea spectacolului, număr potențial de cumpărători. „Ordonatorul principal de credite a aprobat bugetul CSM Iași luând în calcul o contribuție proprie de 10 milioane lei, aferentă vânzării unor astfel de bilete, în timp ce unitatea verificată a încasat efectiv din această operațiune suma de 1,9 milioane lei”, au arătat auditorii.

Mai au de plătit 980.000 de dolari la IESF

3) Înregistrarea eronată în evidența contabilă a veniturilor proprii rezultate din vânzarea biletelor de acces la spectacole cu denaturarea situațiilor financiare. Sumele rezultate din vânzarea biletelor au fost înregistrate la valoarea de 1,87 milioane lei în condițiile în care a fost de 1,93 milioane lei. Diferența de peste 66.000 lei – comisioane, neevidențiată în contabilitate.
4) Acceptarea de CSM Iași 2020 a unui cost suplimentar pentru servicii scanare de aproape 16.000 lei, deși serviciile în contract erau „opționale”. Din raport: „Entitatea nu a prezentat documente din care să rezulte cuantumul acestei valori, acceptarea acesteia și comanda acestor servicii”.
5) „CSM Iași 2020 nu a înregistrat și plătit impozitul pe spectacole în sumă de 1.918 lei și respectiv taxe de timbru a Crucii Roșii aferente vânzărilor de bilete în sumă de 19.381 lei”.
6) Raport: „Situația prezentată totalizează angajamente legale în sumă de 35 milioane lei”. Dar, au precizat auditorii, CSM Iași și-a asumat ulterior alte cheltuieli. Recent, IESF a cerut în instanță 979.000 dolari, sumă constituită din servicii arbitraj (29.000 dolari), organizarea de competiții regionale (250.000 USD), ambasadori talente și influenceri (200.000 dolari) și contravaloare premii 500.000 dolari.

E litigiu pe rolul Tribunalului Iași. „Prin urmare, angajamentele legale încheiate aferente anului 2023 numai pentru organizarea Campionatului Mondial de Esports se ridică la suma de 39,9 milioane lei, sumă care depășește bugetul aprobat în sumă de 39,8 milioane lei aferent întregii activități a CSM Iași 2020”, se arată în raport. Pentru celelalte activități ale clubului de anul trecut s-au efectuat plăți de peste 4,1 milioane de lei.

Cazări plătite în care n-a stat nimeni

7) Au fost propuse spre casare, fără justificare, obiecte de 132.713 lei. Auditorilor le-a atras atenția un pachet complet Studio Podcast, echipamente IT&C, audio-video, de peste 100.000 lei. Explicațiile șefilor clubului: „propunerea de casare s-a făcut din greșeală”.
8) S-au decontat nopți de cazare în cuantum de peste 94.000 lei deși sportivii sau alte categorii de participanți nu s-au mai prezentat la eveniment. În plus, s-a asigurat cazare în valoare de 276.281 lei unor persoane pentru care CSM Iași 2020 nu a produs dovada că trebuia să le-o plătească, cum a fost cazul participanților, organizatorilor, influencerilor, celor de la security, artiștilor. Tot la acest capitol, CSM a acceptat la plată, aproape 25.000 lei, deși sumele nu cădeau în sarcina clubului, ci trebuiau recuperate de la cei cazați, însemnând minibar, restaurant, tips.
9) Din raport: „S-au constatat situații în care au fost decontate bilete la clasa business (avion – n.r.), contrar prevederilor legale, valoarea sumelor decontate cu acest titlu fiind estimată la suma de 22.184 lei”.

Curtea de Conturi: de ce ați plătit licența în Macedonia de Nord?

10) Pasaj extrem de important: „Neclarificarea aspectelor ce țin de achitarea contravalorii taxei de licențiere în contul unei subsidiare a IESF”.

În vederea organizării campionatului, Primăria a plătit către IESF o taxă de licențiere de 1 milion de dolari. CSM a virat în 2022 suma de 2,2 milioane de lei în contul unei așa zise subsidiare a IESF din Macedonia de Nord. Restul de 500.000 USD s-a dus tot acolo, în mai multe tranșe. IESF are sediul central în Coreea de Sud.

„În timpul controlului nu au fost prezentate motivele (cu referire la prevederile legale privind transferul fondurilor publice) pentru care nu s-au putut efectua aceste plăți într-un cont din Coreea”. Echipa de auditori a susținut că CSM putea plăti direct în Coreea. Cei care au făcut controlul au precizat că nu pot obține informații concludente cu privire la regimul juridic al subsidiarei din Macedonia de Nord. REPORTER DE IAȘI a dezvăluit, în mai multe rânduri, cum fondurile publice din Iași au fost drenate către subsidiara din Macedonia de Nord, neajungând niciodată la sediul central din Coreea de Sud.

Boban Totovski

Mâncare de 1 milion de euro fără documente justificative

11) Mâncarea a costat 1,1 milioane de lei. Au fost tipărite tichete valorice de 45 de lei fiecare.

„Nu au fost prezentate documente din care să rezulte faptul că s-a realizat inventarierea acestora, inițial și aferent fiecărei zile, în condițiile în care acestea nu au fost numerotate/înseriate”, au scris auditorii în raport.

Alt pasaj: „Nu au fost prezentate nici documente prin care să se ateste predarea efectivă a acestora beneficiarilor (pe bază de proces verbal de predare primire)”. Mai mult, nu au fost „furnizate informații/documente privitoare la categoriile reale de beneficiari (sportivi, voluntari, personal tehnic) precum și la valoarea efectivă a meniului servit de aceștia, decontările fiind realizate la nivelul sumei maxime de 45 lei/tichet”.

O amendă simbolică: 2.500 de lei

Concluziile primului proces verbal:
* Neînregistrarea în evidențele contabile a bunurilor primite cu titlu gratuit – 198 bucăți hard discuri Kingston, în valoare de 20.986 lei. Simplă eroare materială, avocatul CSM a spus că există fizic. Similar, medalii digitale în valoare de 560.250 lei, cuantum apreciat de auditori. Apărarea clubului: acestea au fost doar în format electronic, fișiere care redau holograme 3D, nu a putut fi stabilită valoarea de piață.

* Angajamentele legale încheiate pentru achiziția unor bunuri și servicii nu au fost supuse vizei de control financiar preventiv. Ritm infernal de lucru, resursă umană limitată, dar nu au fost deficiențe, au replicat cei de la clubul Primăriei.
Pentru acestea: amendă de 2.500 de lei.

Controlul Curții de Conturi, urmare a articolelor din REPORTER

Al doilea proces verbal încheiat în aceeași zi și la aceeași oră:

* Neîntocmirea documentelor de determinare a valorii estimate a achizițiilor aferente anului 2023, care ar fi trebuit să stea la baza întocmirii Planului Anual de Achiziții Publice. Organizarea era certă în 2023, dovadă fiind acordul de parteneriat cu Federația Internațională de Esports (IESF) din 2021.
* Efectuarea de achiziții directe de produse a căror valoare estimată cumulată depășește pragul valoric prevăzut de lege pentru atribuirea directă. Bilete de avion de 4,3 milioane de lei când pragul era de doar 270.120 lei.
* Nepublicarea pe platforma electronică SEAP, în termen de 30 de zile de la încheierea trimestrului, a anunțurilor de atribuire pentru contractele subsecvente grupate trimestrial.
* Nu a fost elaborat raportul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Se referă la achiziționarea de reprezentații artistice pentru spectacolul de închidere a campionatului.
Fiecare faptă 5.000 de lei, în total 20.000 lei amendă la al doilea proces verbal. Așadar, două amenzi în valoare cumulată de 22.500 lei pe care clubul Primăriei le-a contestat în instanță.

Controlul auditorilor publici externi a venit „ca urmare a unor informații apărute în mass media, a unor sesizări primite de Curtea de Conturi sau din alte surse”

1 COMENTARIU

  1. Asta arata încă odata, dacă mai era nevoie, ca atât curtea de Conturi, dna cât și judecătorii sunt aserviți politicului. Singura întrebare care este prețul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here