Deși nu au obținut notă de trecere încă de la prima probă a concursului, trei angajați de la Institutul de Psihiatrie Socola au fost desemnați câștigători și avansați pe funcții de conducere @ Ilegalitatea a fost descoperită în urma unui control al Ministerului Sănătății, fapt pentru care spitalul s-a văzut nevoit să ceară în instanță anularea propriului concurs @ Acesta a fost organizat în august 2022 pentru ocuparea unor posturi de asistent-șef a mai multor secții de la Socola @ Niciun concurent nu a luat notă de trecere la proba scrisă @ Cu toate acestea, a fost organizat și interviul, probă la care „câștigătorii” au luat peste nota 9 @ După ce a câștigat concursul ilegal, Gabriel Baciu, unul dintre angajați, a fost din nou avansat, fiind numit director interimar de îngrijiri medicale @ Din septembrie anul trecut și până în prezent, cei trei angajați încasează salarii mărite conform sporului de conducere, dar șefii Institutului nu consideră că se poate vorbi despre vreun prejudiciu @ „Comisia constituită în conformitate cu dispozițiile codului administrativ a constatat că nu a existat niciun prejudiciu”, susține managerul Cristina Dobre într-un răspuns transmis redacției 7IAȘI @ În urmă cu o lună, un medic de la Socola, Cozmin Mihai, a obținut în instanță anularea altui concurs, cel pentru funcția de şef al secţiei Psihiatrie IV Acuţi
Trei posturi de asistent-șef secție de la Institul de Psihiatrie Socola au fost ocupate de candidați care nu au obținut notă de trecere încă de la prima probă a concursului – proba scrisă. Absurd! Este ca și cum ai trece anul, chiar dacă ai picat la corigență. Situația contravine logicii, dar absurdului i se găsește mereu o explicație în sistemul bugetar: „Din cauza interpretărilor legislației”, susține managerul de la Institutul Socola, Cristina Dobre.
Ilegalitățile cu privire la concursul organizat la Socola în luna august a anului trecut au fost descoperite de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății, care a cerut conducerii Institutului să remedieze situația. Singura soluție legală identificată de conducerea unității medicale a fost să deschidă un proces prin care să ceară instanței să anuleze propriul concurs.Astfel, în urmă cu doar câteva zile, pe 16 iunie, Institutul de Psihiatrie Socola a înregistrat la Tribunal o acțiune prin care cere anularea concursului în urma căruia Ionela Apostol a ocupat postul de asistent șef Secția Psihiatrie II Acuți, Radiana Mihaela Apostol, postul de asistent șef – Secția Psihiatrie II Acuți – toxico dependenți, iar Gabriel Baciu, postul de asistent șef al Secției Clinice Psihiatrie VII Acuți. Concursul a fost organizat în august 2022 pentru ocuparea posturilor vacante de asistent medical șef la diverse secții din cadrul institutului. Anterior concursului, cei trei ocupau deja funcțiile de asistent-șef secție, fiind numiți interimar de către conducrea Institutului Socola.
Au picat la scris, dar au luat 9 la interviu
Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola susține că s-a ajuns în situația ca acest concurs să fie considerat ilegal din cauză că nu există un mod unitar de interpretare și aplicare a legii. Mai precis, la concursul de la Socola s-a considerat că funcția de „asistent-șef secție” nu este o funcție de conducere, ci una de execuție. Ori, legea reglementează în mod clar faptul că pentru funcțiile de conducere, nota minimă de promovare la proba scrisă este 7 (70 de puncte), în vreme ce pentru fucțiile de execuție nota minimă de promovare este 5 (50 de puncte).
Hotărârea de Guvern 286/2011, cea care reglementează modul de ocupare a funcțiilor din sectorul bugetar, prevede la articolul 29 că „sunt declarați admiși la interviu și/sau proba practică candidații care au obținut mininum 70 puncte, în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcțiilor contractuale de conducere”
În cazul concursului din luna august a anului trecut, toți cei trei candidați au obținut la proba scrisă note între 5 și 5,9. Prin urmare, fiind vorba de funcții de conducere, toți acești candidați trebuiau declarați respinși.
Însă, concursul a continuat, iar în mod miraculos, la următoarea probă, cea a interviului, cei trei candidați au obținut cu toții note de peste 9, comisia considerându-i foarte bine pregătiți.
Astfel, Ionela Apostol a luat 5.25 la scris, 9 la interviu și a fost declarată admisă cu o medie de 7.13. Radiana Apostol a luat 5.9 la scris, 9,03 la interviu și a avut o medie de 7,46. Gabriel Baciu a luat 5 la scris, 9 la interviu și a avut o medie generală de 7.
Ba mai mult, la scurt timp după ce a câștigat concursul considerat ilegal, acesta din urmă a fost din nou promovat, fiind numit director interimar de îngrijiri medicale.
Aproape 2.000 de lei în plus la salariu. Managerul Dobre: „nu a existat niciun prejudiciu”
Conform grilei de salarizare din sistemul bugetar, după ce au câștigat concursul de asistent-șef secție, veniturile salariale ale celor trei au crescut. Pentru fiecare dintre aceștia, spitalul a achitat începând cu luna septembrie anului trecut, un plus la salariul brut de aproximativ 1.900 de lei/lună. Acest efort bugetar se traduce cu un plus de aproximativ 1.200 de lei la salariul net.
De altfel, în urma controlului, conducerii Institului de Psihiatrie Socola i s-a cerut să stabilească prejudiciul provocat prin plata nejustificată a diferențelor salariale. Însă, managerul Cristina Dobre a dispus formarea unei comisii, care a constatat că nu există niciun prejudiciu.
„Ca urmare a unui control al cărui raport nu este public s-a dispus efectuarea unei cercetări administrative în vederea stabilirii unor prejudicii. Comisia constituită în conformitate cu dispozițiile codului administrativ a constatat că nu a existat niciun prejudiciu”, se arată în răspunsul trimis de managerul Cristina Dobre redacției 7IAȘI.
Un alt concurs anulat de instanță
Medicul Cozmin Mihai a reușit să obțină o sentință privind anularea unui alt concurs organizat de către Institutul de Psihiatrie Socola pentru ocuparea unui post de șef la Secția IV Acuți. Acesta s-a desfășurat în perioada mai – iunie 2022, iar comisia a desemnat-o câștigătoare pe Oana Cristina Crețu în detrimentul lui Cozmin Mihai. Acesta din urmă a contestat la Tribunalul Botoșani rezultatul concursului, care, la sfârșitul lunii trecute, a pronunțat o primă sentință, anulând concursul organizat pentru funcția de șef al Secției IV Acuți. Prin aceeași hotărâre, instanța a dispus și reluarea examenului în condiții legale.
„Respinge ca inadmisibilă, excepţia de nelegalitate invocată de pârâtul Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi. Respinge excepţiile invocate de pârâta Creţu Oana Cristina. Admite, în parte, acţiunea. Anulează în integralitate concursul desfăşurat pentru ocuparea postului de şef secţie Psihiatrie IV Acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, numai în ceea ce priveşte această funcţie. Obligă pârâtul la restituire către reclamant a taxei de participare la concurs în cuantum de 1.000 lei. Dispune reluarea concursului în condiţii de legalitate, conform celor statuate prin prezenta”, se arată în minuta sentinței publicată pe portalul instanțelor de judecată.
Tudor LEAHU