UPDATE. BOMBĂ! Relu Fenechiu, un nou dosar de corupție. Acuzat că a luat șpagă 620.000 de euro

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA care îl acuză de trafic de influenţă şi spălare de bani.

 

UPDATE

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul KRECH ION, la data faptei director al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției și membru în comisia de licitație, cu privire la săvârșirea infracţiunii de luare de mită. În același dosar Relu Fenechiu este acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 

„În perioada 2012-2013, suspectul Krech Ion, în calitate de director al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului de Justiție, manager al unuia dintre proiectele derulate de minister  și membru în comisia de licitație, a pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții  unei firme de software, în trei tranșe,  suma totală de 239.000 euro.

 

Acești bani au fost pretinși și primiți pentru ca suspectul Krech Ion să sprijine această firmă în câştigarea licitației pentru atribuirea şi derularea unui proiect  derulat de Ministerul Justiţiei, în valoare de 14.700.000 lei fără TVA.

 

Concret, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, prin intermediul aceluiași intermediar, suspectul Krech Ion a remis reprezentanților firmei de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiţiei. În același sens, suspectul a mai conceput și redactat împreună cu reprezentanții firmei respective documentele aferente licitației, inserând în cuprinsul lor cerințe menite a-i favoriza pe aceștia din urmă.

 

De asemenea, în schimbul banilor pretinși și primiți, suspectul Krech Ion a asigurat și buna derulare a contractului, a susținut și a fundamentat note interne, a semnat fişe de acceptanță, acte adiționale și a ajutat la deblocarea plăților, atunci când au intervenit astfel de probleme.

 

Suspectului Krech Ion i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

 

Menţionam că, pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea proiectului cu Ministerul Justiţiei şi pentru un alt proiect derulat cu o firmă farmaceutică având drept acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii, aceeaşi firmă de software i-a dat suspectului Fenechiu Relu, la acea dată deputat, suma de 620.000 euro.

 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.

 

Știre inițială

Relu Fenechiu a fost chemat în cursul zilei de joi, 23 iunie, la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2012-2014, Relu Fenechiu, în calitate de deputat în Parlamentul României, ar fi cerut de la o firmă de software 15% din valoarea a două contracte semnate de Ministerul Justiţiei şi o societate farmaceutică cu respectiva firmă de IT. Cele două contracte aveau o valoare de 14,7 milioane de lei, fără TVA şi 1,8 milioane de euro, societatea farmaceutică având ca acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii.

 

COMUNICATUL DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus extinderea urmăririi penale față de suspectul FENECHIU RELU, la data faptelor deputat în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– trafic de influență, în formă continuată,

– spălare a banilor,

 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 

În perioada 2012-2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitatea amintită mai sus a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.

 

Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment.

 

Pentru acest „ajutor”, suspectul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de de 620.000 euro.

 

Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, între cele două societăți și firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind efectuate doar de către angajații acesteia din urmă.

 

Suspectului Fenechiu Relu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

 

În prezent, suspectul se află în stare de detenție, în executarea unei pedepse privative de libertate

 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Citește și EXCLUSIV. Fenechiu, geniul pușcăriilor: co-autor la un articol științific în care n-a scris nimic

 

Relu Fenechiu care execută o pedeapsă de 5 ani de închisoare la Penitenciarul Vaslui, a fost adus la sediul DNA Ploiești pentru a ise aduce la cunoștință acuzațiile.

 

Citește și EXCLUSIV. Fenechiu, al doilea „Liviu Avram”: CCR va analiza dreptul de a scrie cărți în pușcării

 

Încarcerat în ianuarie 2014, Fenechiu ar trebui să fie eliberat la termen, teoretic, în mai 2017, dar, dacă i s-ar recunoaşte contribuţiile ştiinţifice, ar putea veni acasă în decembrie 2016. Noul dosar deschis de procurorii DNA îi dă strategia peste cap.

 

După gratii, Fenechiu a elaborat lucrări ştiinţifice şi invenţii. Potrivit datelor Ministerului Justiţiei, ieşeanul este autorul lucrării „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi”, publicată în 2015 la Editura Vasiliana 98 din Iaşi, şi pentru care a primit o recomandare de la preotul profesor Vasile Nechita  de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.

În cazul cărţii „Ingineria avansată – soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est”, coordonator ştiinţific a fost profesorul universitar doctor Alexandru Trifu
de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi. Lucrarea a fost publicată la Editura Performantica, tot din Iaşi. Pentru aceste două lucrări, fostul ministru al Transporturilor ar fi beneficiat de o reducere a pedepsei cu 60 de zile.

 

De asemenea, Fenechiu a depus, anul trecut, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) trei cereri pentru brevete de invenţie: microhidrocentrală plutitoare, cric încorporat în maşină şi stingător auto cu senzori. Dacă cererile erau admise de OSIM, iar Ordonanţa din ianuarie nu suspenda procedura reducerii pedepselor pentru deţinuţii-scriitori şi inventatori, Fenechiu ar mai fi beneficiat de alte trei luni în minus la pedeapsă. În total, pentru două cărţi publicate şi trei invenţii brevetate, ieşeanul avea toate şansele să fie liberat condiţionat cu cinci luni mai devreme.

 

Încarcerat în ianuarie 2014, fostul ministru al Transporturilor, are de ispăşit 5 ani de închisoare, respectiv 60 de luni. Potrivit legii, poate fi eliberat condiţionat după ce a executat două treimi din pedeapsă, dacă va fi apreciat ca un deţinut-model.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here