Relu Fenechiu, față-n față cu Justiția. Curtea Supremă poate decide definitiv astăzi, soarta inculpaților din Dosarul „Transformatorul”

Magistraţii Curţii Supreme iau în discuţie luni, 9 decembrie, un nou termen al recursului în dosarul „Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu.

 

La termenul trecut, mai mulţi inculpaţi din dosar au cerut amânarea judecării recursului pe motiv că nu şi-au angajat apărători.

Instanţa a aprobat cererea acestora şi a acordat un nou termen.

În acest dosar, Relu Fenechiu a fost condamnat, în iulie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa Supremă l-a condamnat şi pe fratele fostului ministru, Lucian Fenechiu, tot la cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. De altfel, toţi inculpaţii din dosarul „Transformatorul“ au primit pedepse de închisoare cu executare.

De asemenea, judecătorii au hotărât ca Electrica să primească despăgubiri de 6,3 milioane lei, reprezentând daune materiale, arată Adevărul.

Magistraţii Curţii Supreme şi-au motivat decizia din acest dosar, precizând faptul că cei implicaţi au folosit „metoda cheltuirii iraţionale” pentru a obţine în interes propriu banul public.

„Conduita inculpaţilor ulterioară consumării infracţiunii, sub aspectul executării obligaţiilor contractuale, conduita ulterioară fiecărui act material constând în executarea obligaţiilor contractuale reciproce sub aspectul modalităţii şi momentul plăţii preţului, modalităţii şi momentul livrării produselor, calitatea acestora, utilizarea lor în activitatea desfăşurată de societatea păgubită sunt elemente ce dovedesc atitudinea subiectivă a inculpaţilor, eforturile lor conjugate în obţinerea beneficiului infracţional prin metoda cheltuirii iraţionale, dar în interes propriu, a banului public”, se arată în motivarea deciziei.

De asemenea, instanţa notează că „este evident că avansarea sumelor constituind preţul acestor contracte nule datorită lipsei procedurii achiziţiei publice, către grupul de firme Fene a creat un avantaj material substanţial acestora, şi inculpaţilor”, arată Adevărul.

Mai mult, judecătorii subliniază că activitatea complicilor s-a bazat şi către trucarea procedurilor de achiziţie pentru a obţine sume importante din banii publici.

„Activitatea complicilor nu a fost strict una comercială, ci una direcţionată către fraudarea sau trucarea procedurilor achiziţilor publice cu scopul obţinerii unor sume importante din banii publici” se mai arată în documentul instanţei.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here