Sistemul de opresiune împotriva angajaților incomozi funcționează pe delațiuni anonime, pe baza cărora conducerea Delphi întemeiază dosare de acuzare, fiind imputate fapte la modul general, fără alte probe sau detalii concrete @ Zeci de procese au fost deschise de către angajați împotriva gigantului Delphi @ În trei dintre litigii, judecătorii s-au pronunțat deja și au dat dreptate angajaților @ Compania a fost obligată să reangajeze persoanele concediate, să le acorde salariile și celelalte drepturi cuvenite pe perioada cuprinsă între data concedierii și data reangajării, să le plătească daune morale și cheltuielile de judecată @ Salariații relatează cum decurge operațiunea de concediere, care e un fel de procedură standard în care se schimbă doar numele angajatului și funcția @ După primirea anonimei, document al cărui autenticitate nu o poate atesta nimeni, și care poate fi în aceeași măsură o scrisoare reală sau o făcătură, se declanșează procedura de cercetare disciplinară @ „Ca urmare a primirii unei scrisori anonime din partea echipei 3 Assy GDI, scrisoare ce se găsește atașată la referat, în care erau formulate mai multe plângeri la adresa angajaților Teodorescu Angelica Elena și Luca Irina, am verificat informațiile scrise prin discuții cu angajații din zona respectivă, la care a participat și UAP Manager Assy GDI”, se arată într-un document intern al Deplhi @ Documentele transmise angajații incomozi sunt aproape identice, diferind doar datele personale și funcțiile avute în cadrul companiei
Doi angajați ai companiei Delphi (actuala Borgwarner România SRL) au dat în judecată compania acuzând că au fost concediați ilegal. Cererile de chemare în judecată descriu în amănunt modalitatea în care conducerea companiei americane procedează pentru a da afară angajații. Informațiile respective creionează un sistem care seamănă izbitor cu fosta Securitate a lui Nicolae Ceaușescu. Sistemul de opresiune împotriva angajaților incomozi funcționează pe delațiuni anonime, pe baza cărora conducerea Delphi întemeiază dosare de acuzare, fiind imputate fapte la modul general, fără alte probe sau detalii concrete. Angajaților le este frică nu de ceea ce fac, ci de ceea ce li se poate inventa. Investitorul american utilizează practici bolșevice pentru a-și ține sub control angajații, exact ca într-o dictatură. Drepturile angajaților încetează la intrarea pe poarta fabricii, iar respectarea legii este opțională pentru conducerea societății.
Zeci de procese deschise de către angajați împotriva Delphi
Teodorescu Angelica Elena, având funcția de organizator producție, și Luca Irina, operator mașini cu comandă numerică, au depus la Tribunalul Iași acțiuni prin care cer anularea deciziilor de concediere emise de Delphi Diesel Systems România, reintegrarea pe posturile ocupate anterior și acordarea tuturor drepturilor salariale pe perioada cuprinsă între data disponibilizării și data reintegrării efective. Suplimentar, Angelica Teodorescu solicită și 10.000 lei daune morale pentru prejudiciul produs prin acțiunile reprezentanților Delphi. Avocatul celor două angajate, Vasiliu Ionuț, susține că deciziile de concediere dispuse de Delphi sunt nule de drept, fiind încălcate prevederile Codului Muncii privitoare la drepturile salariaților. Delphi a fost acționată în judecată în mai mult de 15 procese în ultimii doi ani de către angajați care consideră ca au fost disponibilizați sau sancționați disciplinar în mod ilegal. Trei dintre procese au ajuns la final, judecătorii dând dreptate angajaților.
Scrisoarea anonimă și concedierea
Povestea celor două angajate ale Delphi începe pe 18 martie 2021, când este înregistrată o scrisoare anonimă a unor angajați ai departamentului Assy GDI care le acuză de mai multe fapte reprobabile. Pe 8 aprilie 2021, Angelica Tănase și Irina Luca primesc convocarea pentru cercetarea disciplinară pentru data de 14 aprilie orele 12.00, respectiv 13.00, fiindu-le aduse la cunoștință capetele de acuzare din delațiunea anonimă. Pe 15 aprilie Delphi emite deciziile 2575 și 2576 prin care sancționează pe cele două angajate cu desfacerea contractului de muncă.
„Ca urmare a primirii unei scrisori anonime din partea echipei 3 Assy GDI, scrisoare ce se găsește atașată la referat, în care erau formulate mai multe plângeri la adresa angajaților Teodorescu Angelica Elena și Luca Irina, am verificat informațiile scrise prin discuții cu angajații din zona respectivă, la care a participat și UAP Manager Assy GDI.
(i) angajații au confirmat plângerile din scrisoare și anume faptul că erau în permanență umiliți, amenințață, li se vorbea urât și erau tratați nerespectuos
(ii) un alt punct reclamat a fost cel legat de pauzele prelungite și dese, între 30 și 60 de minute pe care și le luau angajații reclamați
(iii) de asemenea, au susținut că angajata pretindea de la colegii de muncă avantaje materiale, iar în cazul în care angajații refuzau, erau amenințați și umiliți public. Angajații se simțeau obligați să îi aducă foloase materiale supervizoarei de teamă să nu își piardă locul de muncă”, se arată în motivarea deciziilor de concediere transmise de către Delphi celor doi angajați. Documentele transmise către cei doi angajați sunt aproape identice, diferind doar datele personale și funcțiile avute în cadrul companiei.
Încălcarea dreptului la apărare
Avocatul celor două angajate arată judecătorilor ilegalitățile comise de compania americană Delphi prin concedierea clientelor sale, dar și boșșevismul sistemului conceput de conducerea societății pentru controlul asupra angajaților. Avocatul Ionuț Vasiliu a precizat că în convocatorul pentru cercetarea disciplinară le-au fost aduse 3 capete de acuzare angajatelor, iar în decizia de concediere au fost incluse patru acuze, drept pentru care angajatelor nu le-a fost respectat dreptul la apărare. Totodată, se precizează faptul că motivele de concediere sunt invocate la modul general, ceea ce contravine prevederilor Codului Muncii. ”Motivele care au determinat concedierea trebuie să se regăsească în mod concret și cu referire la persoana salariatului concediat și nicidecum nu trebuie ca o astfel de decizie să fie în mod generic pentru că, pe de o parte situația care a impus concedierea nu este una reală, iar instanța cenzurând o astfel de măsură trebuie să poată distinge între caracterul abstract și cel real, iar pe de altă parte decizia reprezintă un raport cu salariatul concediat, singurul act juridic emis de angajator în derularea raporturilor de muncă și pe care acesta îl poate contesta legal.” – se arată în cererile de chemare în judecată.
Aceeași anonimă folosită la trei angajați
Însă, de departe, cele mai importante și relevante detalii cu privire la comportamentul companiei Delphi față de angajați sunt cele legate de modul în care operează aceste concedieri. Angajatele relatează cum decurge operațiunea de concediere, care e un fel de procedură standard în care se schimbă doar numele angajatului și funcția. După primirea anonimei, document al cărui autenticitate nu o poate atesta nimeni, și care poate fi în aceeași măsură o scrisoare reală sau o făcătură, se declanșează procedura de cercetare disciplinară. ”Angajatorul solicită celor 42 de membri ai echipei un chestionar anonimizat, primește răspuns de la 27 de membri și doar 4 membri precizează în mod anonim că acele acuzații fanteziste ar fi reale, audiază martorii produși de angajată ce infirmă acuzații la fel ca și celelalte 23 de chestionare, dar totuși angajatorul alege să țină cont doar de cele 4 declarații și nu de majoritatea celor care infirmă acuzațiile. Salariata a adus ca dovadă o declarație scrisă semnată cu nume și prenume de 12 colegi care infirmă toate acuzele. În acuzații se menționează că salariata își jignește și amenință colegii în fața celorlalți angajați, dar în momentul în care 23 de angajați prin chestionarele anonimizate și 12 colegi, cu nume și prenume, infirmă și ei aceleași acuze, angajatorul alege să spună că cei patru colegi anonimi nu au niciun motiv să mintă. În aceeași zi, angajatorul a mai concediat un angajat folosind aceleași formulare anomizate utilizate și pentru doamna Angelica Teodorescu, nu un alt rând de formulare, având aceleași răspunsuri și evident ducând la același deznodământ: concedierea. Ulterior, pe 26 aprilie, a fost cercetată disciplinar încă o angajată, și iarăși aceleași acuzații, aceleași formulare anonimizate utilizate și ca celelalte două angajate. Nu înțelegem cum un angajator poate lua decizii de sancționare pentru mai mulți angajați utilizând aceleași documente pentru toate persoanele cercetate.” Precizează avocatul Ionuț Vasiliu
Procese pe bandă rulantă
Mai mulți angajați ai Delphi au dat în judecată compania acuzând concedieri ilegale. Există cel puțin 15 procese deschise în ultimii 2 ani de angajații Delphi sancționați sau concediați ilegal de societate. În trei dintre litigii judecătorii s-au pronunțat deja și au dat dreptate angajaților. Compania a fost obligată să reangajeze persoanele concediate, să le acorde salariile și celelalte drepturi cuvenite pe perioada cuprinsă între data concedierii și data reangajării, să le plătească daune morale și cheltuielile de judecată.
Rareș Neamțu