Afaceristul Mihai Țibucanu, cel supranumit „regele fermelor de porci”, este executat silit din toate părțile @ La licitațiile prin care bunurile lui Țibucanu sunt vândute pe nimic, participă pe post de „mână moartă” și foștii săi angajați, iar creditorii se aleg cu praful de pe tobă
Se petrec lucruri mai mult decât dubioase în cadrul procedurilor prin care creditorii încearcă să-și recupereze banii pe care i-au împrumutat de-a lungul timpului, afaceristului Mihai Țibucanu, cel care altă dată era supranumit „Regele fermelor de porci”. Spunem asta deoarece, în condițiile în care familia Țibucanu și firmele sale au datorii totale de milioane de euro, averea sa este vândută la prețuri de nimic, în dauna creditorilor, iar acest lucru se întâmplă cu știința afaceristului. Astfel, în urmă cu câteva săptămâni, la solicitarea unor creditori, reprezentantați de instituții financiare, au fost scoase la vânzare patru parcele de teren în suprafață de 771 mp fiecare situate în Ciurea. Cei doi proprietari ai terenurilor, adică Mihai și Dorela Țibucanu, datorau instituțiilor financiare printre care și Agricover Credit IFN suma totală de 681.000 lei. Valoarea celor patru terenuri ar fi acoperit într-un procent semnificativ debitul restant dacă aceastea nu ar fi fost vândute la o treime din valoare în urma unei licitații dubioase. Asta deoarece la respectiva licitație a participat și o angajată a lui Țibucanu care a jucat rolul perfect de „mână moartă” în cadrul unei proceduri care a dus la vânzarea fiecăreia dintre cele 4 suprafețe la o treime din valoare.
O făcătură: nu a mai avut 6 lei la licitație
Mai mult decât atât, angajata lui Țibucanu, Oana Sabina Ciuta, a pierdut într-un mod la fel de dubios toate procedurile organizate pentru fiecare din cele patru loturi în condițiile în care mai avea nevoie de numai 6 lei pentru a adjudeca măcar o parcelă. Licitația a avut loc pe data de 19 septembrie 2018 la sediul Biroului Executorilor Judecătorești Asociați Iovu Dragoș și Hitruc Ionuț. În ziua respectivă a fost organizată o a doua procedură în condițiile în care la prima strigare, când s-a publicat vânzarea la valoarea din raportul de evaluare a proprietăților, nu s-a prezentat nimeni. Prin urmare, pe 19 septembrie, cele patru terenuri au fost scoase la licitație la un preț de 75 la suta din valoare și au fost vândute la o treime din valoare iar creditorii s-au ales astfel cu praful de pe tobă. Astfel, primul lot în suprafață de 711 mp a fost scos la licitație la prețul de 146.178 lei. Cel care a adjudecat prima licitație șin final toate cele 4 loturi, un anume Florin Gheorghica, patronul firmei Floritrans Impex SRL, societate care a avut contract cu municipalitatea ieșeană pentru a ridica mașinile parcate ilegal, a oferit pentru prima suprafață 43.900 lei, iar Oana Sabina Ciută a ofertat cu 6 lei mai puțin adică 43.854 lei. Oana Maria Ciută a refuzat să mai pună 6 lei deși a avut această posibilitate.
„În urma celor trei strigări succesive făcute la intervale de timp care să permită opțiuni și supralicitări constatăm că nu s-au făcut oferte mai mari de 43. 900 lei astfel încât imobilul situat în comuna Ciurea a fost adjudecat de domnul Gheorghica Florin. La cererea celuilalt licitator i se restituie garantia de participare la licitație”, se arată în procesul verbal de adjudecare.
La fel s-au petrecut lucrurile și cu celelalte trei loturi, Oana Maria Ciută refuzând să mai achite la fiecare strigare o diferență de numai câțiva lei și astfel după cum s-a mai spus Florin Gheorghică a devenit fericitul câștigător. Prin urmare, Oana Maria Ciucă, a făcut rost de niște bani pentru garanția de participare care nu este deloc o sumă de neglijat 10 la suta din prețul de pornire a licitației (în jur de 3.000 euro pentru fiecare lot) și pierde pentru că nu mai găsește 6 lei.
Țibucanu și-a dat acordul
Greu de crezut că acesta nu a fost un scenariu premeditat astfel încât terenurile să fie dirijate unde trebuie iar creditorii să rămână cu paguba.
„Oana Maria Ciucă mi-a cerut acordul să participe la această licitație. Eu am fost de acord deoarece nu mă mai interesau acele terenuri. Eu nu-l cunosc pe domnul Gheorghica”, a spus Țibucanu.
În gaură mare
Afacerile lui Mihai Țibucanu, cel mai cunoscut crescător de porci din județul Iași, au cunoscut o prăbușire bruscă în anul 2017, când firmele care administrau fermele respectiv Pig Farm SRL și Ferma Robert SRL au intrat în insolvență în aceiași zi pe 17 aprilie, ambele având datorii totale de 30.157.475 lei (aproape 7 milioane euro). Astfel, Ferma Robert are datorii de 11.004.410 lei iar valoarea creanțelor Pig Farm SRL este de 19.153.065 lei. Deși se încearcă implementarea unor planuri de reorganizare cele doua societăți se îndreaptă spre faliment și lichidare în condițiile în care fermele au fost modernizate cu fonduri europene.
Constantin MAZILU